ינון מגל ובן כספית

"מערכת צבאית לא יודעת לנהל מערכות אזרחיות"

14732

שר האוצר המיועד בצלאל סמוטריץ' על הסמכויות שיקבל ביהודה ושומרון: "מבינים את הרגישות והמורכבויות - אף אחד לא בא להתפרע ולהשתולל"


הבוקר (ב') פורסם כי כחלק מההסכם שנחתם בין ח"כ בצלאל סמוטריץ' לראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו, הסמכות למינוי מתאם פעולות הממשלה בשטחים תועבר לידי מפלגת הציונות הדתית. ינון מגל ובן כספית דנו על כך ב־103fm עם יו"ר המפלגה ח"כ סמוטריץ', שר האוצר המיועד, אשר התייחס לדברים.

בפתח השיחה תהה מגל האם הוא מי שצפוי לכהן כשר הביטחון, ואילו חבר הכנסת סמוטריץ' השיב כי "אני מעדיף לא להתייחס לזה כרגע אבל בהחלט יהיה שר במשרד הביטחון, שלנו. צריך לזכור, בשלוש השנים האחרונות גנץ כשר ביטחון עודד מאוד את ההשתוללות וההשתלטות של הפלסטינים על השטחים הפתוחים, אירוע בעל השלכות מרחיקות לכת. הם חונקים את היישובים, אתגר ביטחוני גדול, הגיע הזמן לסדר את זה. הסדרת ההתיישבות הצעירה - הגיע הזמן אחרי הרבה מאוד שנים. אלפי משפחות, אנשים שהם משרתים בצבא, עושים מילואים, משלמים מיסים ולא מקבלים חשמל, מים, כבישים בתי ספר וגני ילדים כמו שצריך. מה שאני מגדיר - רפורמת אזרחות שווה, לאט לאט נכנס את משרדי הממשלה לקחת אחריות ביו"ש".

כאשר ציטט באוזניו כספית את דבריו של הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט אשר ביקר את הסמכות שניתנה למפלגת הציונות הדתית בכל הקשור לשטחי יהודה ושומרון, הכריז ח"כ סמוטריץ': "דברי הבל, הרי בסוף היועץ המשפטי של משרד הביטחון לא חושב שזה לא ממלכתי ולא חוקתי. ב־1981 הוקם המנהל האזרחי בהחלטת ממשלה, ונקבע באופן מפורש כי המנהל האזרחי מנהל את הערבים תושבי יהודה ושומרון ולא את ההתיישבות הישראלית. ההתיישבות הישראלית תנוהל על ידי משרדי הממשלה. צבא לא צריך לנהל אזרחים, קונפליקט לא בריא לא לצבא ולא לאזרחים. אין בזה שום פגיעה בשר הביטחון או בסמכותו. ה'לא בסדר' זה שחצי מיליון אזרחים מנוהלים על ידי שר ביטחון ואלוף פיקוד במשטר צבאי של רפובליקת בננות. אנחנו לא משנים את המעמד המשפטי".

"מוציאים ממשרד הביטחון את כאב הראש של ניהול החיים האזרחיים"

"מה קורה פה - נוצר פה פער אדיר, מערכת צבאית לא יודעת לנהל מערכות אזרחיות, לכן תושבי יהודה ושומרון מקבלים שידור גרוע. אתה יכול להיכנס עכשיו לאינטרנט לשלם 18 ש"ח לקבל טאבו של דירה, ביו"ש אזרח צריך ללכת לבסיס צבאי, לחכות בתור, שמישהו ימצא איזה קלסר מלא אבק".

בתגובה לאמירותיו, טען כספית כי "זה בגלל שלא החלנו את החוק", וח"כ סמוטריץ' הבהיר: "למרות שלא החלנו את החוק משרד החינוך פועל ישירות, משרד הפנים פועל ישירות. מה הבעיה? זה אירוע בירוקרטי פנימי שנועד לאפשר לנו לנהל את החיים האזרחיים שם בצורה טובה יותר, נכונה יותר, לתת שירות טוב יותר. כולם יהנו מזה, גם היהודים וגם הערבים. כל הסמכות שהייתה או שנמצאת היום בידי שר הביטחון בנושאים האזרחיים ביהודה ושומרון תעבור אלינו. אנחנו נשתמש בסמכות הזו. אנחנו עושים את הדבר הנכון ביותר – מוציאים ממשרד הביטחון את כאב הראש של ניהול החיים האזרחיים. נבחרנו דמוקרטית. שר הביטחון צריך לעסוק היום בשלל אתגרי הביטחון שעומדים בפני ישראל. הדבר האחרון שמעניין אותו זה הסוגיות האזרחיות ביו"ש, לכן הם לא טופלו, בצדק, זה היה בתחתית סולם העדיפויות".

באשר להריסת הבנייה הערבית בשטחי C, אמר: "אנחנו חייבים בראש ובראשונה לבלום את ההשתלטות הזו. מה שקורה בשלוש השנים האחרונות מוביל אותנו לנקודת אל חזור מסוכנת מאוד. זה אירוע שהוא בחלקו מדיני, הרי יש כאן מדינות שמעורבות, הוא בחלקו משפטי. כל ההשתלטות הזו לא חוקית בהתאם לדין הצבאי, הפנימי, הבינלאומי. הכול יבוצע בתיאום עם ראש הממשלה ועם הקבינט. גם לו הייתי שר הביטחון, הדברים נעשים בתיאום עם ראש ממשלה. יש קבינט, יש ממשלה, עושים את זה באחריות, מבינים את הרגישות והמורכבויות. אף אחד מאיתנו לא בא להתפרע ולהשתולל. אני חושב שעדיף פחות לדבר ויותר לעשות".

ביטול סעיף חוק הנכד: "אחת ההתעקשויות המוצדקות ביותר"

בהמשך, התייחס יו"ר הציונות הדתית לאפשרות לביטול סעיף הנכד בחוק השבות: "אני חושב שיש הסכמה בשיחות שלי גם עם חברי בליכוד במו"מ, כולם מבינים שהמצב הנוכחי לא יכול להימשך. למעלה מ־70 אחוזים מהעולים בחודשים האחרונים אינם יהודים. בסופו של דבר נדמה לי שזה האיום הגדול ביותר על הזהות היהודית של המדינה, על מניעת ההתבוללות. שרדנו 2,000 שנה לא כדי להתבולל. תראו מה קורה בארה"ב. אנחנו נתעקש על זה. אני לא שמעתי במו"מ שזה לא יקרה, להיפך. זה נמצא על השולחן, זו דרישה שלנו, ההסכמים עוד לא נחתמו, אנחנו מתעקשים על זה, זו אחת ההתעקשויות הצודקות ביותר".

"מתי יבוטל חוק ההתנתקות?", הוסיף מגל לשאול, וח"כ סמוטריץ' הסביר: "אני חושב שלפני הקמת הממשלה צריך לחוקק את החוקים שנדרשים כדי שיהיה אפשר להרכיב את הממשלה - למשל אותו החוק שמאפשר לי לכהן כשר במשרד הביטחון ולקבל את הסמכויות, הסמכויות של בן גביר שהן נכונות ובלי זה הוא לא נכנס, החוק שצריך לאפשר לדרעי להתמנות לשר. החוקים האלה צריכים להיות לפני הקמת הממשלה כיוון שהם תנאי ליכולת להשביע את כל השרים ולתת להם את תפקידיהם. כל היתר לדעתי צריך להיות אחרי. אנחנו בתוך מו"מ. אני לא חושב שנכון לחוקק עכשיו סדרה של חוקים לפני, כי אז לא נקים את הממשלה בזמן הקרוב ואני לא חושב שנכון לשדר חוסר אמון. הכול יקרה, נסכם בהסכמים הקואליציוניים ויקרה".

"דוגמה קלאסית לצביעות ולחוסר האחריות"

בנוסף, תקף ח"כ סמוטריץ' את הסערה סביב מינויו של יו"ר מפלגת נעם ח"כ אבי מעוז וקבלת האחריות על תוכניות החוץ במשרד החינוך: "דוגמה קלאסית לצביעות ולחוסר האחריות, כל קריאות ההמרדה האלה כשראש ממשלה קורא לראשי רשויות לא לציית להחלטות של ממשלה זה מסוכן וחסר אחריות, וגם לא צודק. אבי מעוז לא נכנס לתפקידו, אף אחד לא יודע מה הוא הולך לעשות".

"כולם יודעים מה הוא חושב. אתה לא מבין את החרדה?", זעק כספית, וחבר הכנסת חידד: "אני מבין, אני חושב שהיא תוצר של אותם שקרים ואותה הסתה והפחדה שעושים הפוליטיקאים וכמה אנשי תקשורת מהשמאל. מערכת החינוך בישראל היא לא מערכת חופשית, אני בעד לעבור לשיטת השוברים, שכל הורה יוכל להחליט לאיזה בית ספר הוא שולח את הילדים. אנחנו ממש לא שם. בסוף היום, ההורים הם לקוח שבוי במערכת החינוך, בסוף הורה בבית ספר ברמת גן או תל אביב לא יכול להחליט לאיזה בית ספר הוא שולח את הילדים שלו, יש אזורי רישום".

לדבריו, "כיוון שההורים לקוחות שבויים במערכת החינוך אני חושב שצריך לסכם על מרחב קונצנזוס של הסכמה לאומית שהוא יהיה בתוך מערכת החינוך. מה שכל אחד רוצה לחנך בבית, מערכות חוץ, זה בסדר גמור, אבל אתה לא יכול לשים אותי כתלמיד שבוי ואז לדבר איתי על האתוס של הפלסטינים. חלק מהתוכניות כאלה. אני חושב שקרו תהליכים גם מתחת לרדאר, גם השרים לא היו ערים אליהם. אתה רוצה שנדבר על משרד החינוך ואיך זה עובד שם? לא כל דבר בשליטת וידיעת השר. אם הילד שלי לקוח שבוי במשרד החינוך, אני לא מוכן שידברו איתו בכיתה ג' על ניתוחים לשינוי מין".

"הצלחה שלנו תהיה הצלחה של כל מדינת ישראל. תנו לגיטימציה להכרעה דמוקרטית – ניבחן במעשים", סיכם יו"ר מפלגת הציונות הדתית ושר האוצר המיועד.

05/12/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris