על רקע המשא ומתן הקואליציוני שנמצא בעיצומו, תקלנו בפרסום שעורר סימני שאלה רבים בקשר להסכם שעתיד להיחתם בין ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו למפלגת יהדות התורה. בהסכם נמצא סעיף ובו מדובר על הפסקת ייצור החשמל בשבת. גורמים בליכוד ובמפלגות השותפות השונות ניסו להפריך את הטענה.
מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר שוחח עם ליאת רון ואריה מליניאק ב־103fm והסביר מדוע הפתרון לסוגיה הוא יקר מאוד וקשה לביצוע.
בתחילת הריאיון ביקש שפיגלר להזכיר כי בכל מערכת שמתפקדת בסוף צריך מישהו שיפקח ויבקר את העבודה. "הדבר הזה כמובן מנותק במציאות. יש תקלות, זה חלק בלתי נפרד משגרת יומנו, גם במערכות בעלות טכנולוגיה מאוד מתקדמת. לכן, בסופו של יום מישהו יצטרך לפקח, לבקר ולעבוד. במצב שבו לכאורה יש היקף מספיק לאגור אנרגיה בכדי שהיא תוכל לתת מענה לתושבים 24 שעות ברצף הדבר הזה מעשי. האם הוא רלוונטי למצב בו אנחנו מצויים כעת ולעלויות הגבוהות? רק בשביל לסבר את האוזן מתקן אחד לשם אספקת אנרגיה שנאגרה עולה סדר גודל של 50 אלף שקל", הסביר.
פתרון הגנראטורים
"מה קורה היום בשטח? איך חרדים מביאים חשמל כשר?", נשאל מנכ"ל חברת החשמל. הוא טען כי כרגע יש את פתרון הגנרטורים, וטען: "יש לא מעט קהילות שבהן משתמשים בגנראטורים. אלא שגם גנרטור זה לא אידיאלי יש תקלות, והוא מושבת לפעמים. שלא לדבר על זה שהוא לא בטיחותי והוא צורך אנרגיה מזהמת. חשוב לזכור שמישהו בסוף צריך להיות בהיכון ולתקן את הגנראטורים כשצריך", הדגיש שפיגלר.
בהמשך נשאל האם החשמל מהגנראטור מתחבר לרשת החשמל הארצית, וטען שכן. "לראייה, בבתי חולים יש מערכת שברגע שיש נפילה נכנסים לפעולה הגנראטורים. זה קיים טכנולוגית ומעשית. כמה זמן זה יכול להחזיק?יש פרמטרים שקובעים אותם מראש לגביי משך הזמן שיכולים לקבל חשמל מאותו הגנראטור ולפי זה קובעים מי יקבל את החשמל בשעת חירום".
"לחברה יש אינטרס מובהק לעבור למונים חכמים"
לסיום ביקש להתייחס לשאלת המונים החכמים, והסביר כי מדובר בהחלטה אמיצה של דירקטוריון חברת החשמל שקיבל אותה אי שם בשנת 2019. כעת, תוך 60 יום ניתן לקבל מונה חכם. "יש אגרה של 260 שקלים בערך, וזה יוצא לפועל. לחברה יש אינטרס מובהק לעבור למונים חכמים. זאת משום שלטכנולוגיה הזו יש יתרונות שיסייעו לחברת החשמל לשפר את השירות לתושבים. אנחנו שואפים שיפנו לחברת החשמל לא בגלל שהיא מונופול, אלא בגלל שהיא נותנת שירות".
עריכה: עדן בן ארי