אראל סג"ל

"חוק השבות יצא מהפרופורציות המידתיות מאיפה שהוא התחיל"

בממשלה דנים בשינוי סעיף הנכד בחוק השבות • ד"ר נתנאל פישר מומחה לעלייה והגירה טען: "הוויכוח היום הוא אפילו לא על סעיף הנכד, הוא על סעיף הנין"


חלק מאנשי הקואליציה המסתמנת דנים באפשרות להוריד את סעיף הנכד מחוק השבות, וכך למנוע מצאצאים שסבם היה יהודי לעלות על פי אותו חוק. פעולה זו עוררה ביקורת רבה בכנסת. ד"ר נתנאל פישר, ראש החוג למדיניות ציבורית בשערי משפט, ומומחה לענייני הגירה ועלייה, שוחח על כך עם אראל סג"ל וחיים לוינסון ב־103fm. 

"בפועל, היום אנחנו בכלל לא מדברים על סעיף הנכד, אנחנו מדברים על סעיף הנין. כיום מגיעים אלפי אנשים שהם נינים של יהודים בכלל", אמר פישר, והוסיף כי "ב־1970 אף אחד לא חשב על הסיטואציה שיש לפנינו היום, שבה יגיעו כל כך הרבה אנשים שהם צאצאים של יהודים".

"מי בכלל חשב שיביאו לפה אנשים? אז הם לא ירדו עד הסוף לפרטים ואמרו שילד יכול לעלות, אבל גם אשתו של הנכד יכולה לעלות, שהיא לא קשורה, אין לה שום מוצא יהודי משום צד, ובפועל אם עולה נכד ועולה גם אשתו, אז כמובן גם עולים מי? הילדים שלהם, הנינים. הוויכוח היום הוא לא על סעיף הילד, הוא על סעיף הנין", טען.

לדבריו, "היום בפועל באים אלפי משפחות מבוגרות של נכדים, כלומר נכד מבוגר שבלי הסבא שלו, עולה עם אשתו שהיא אגב מקבלת אזרחות מיידית. חוק השבות יצא בכלל מהפרופורציות המידתיות מאיפה שהוא בכלל התחיל".

"איך אתה תצדיק את חוק השבות בעולם?"

בהמשך נוצר דיון בין ד"ר פישר ללוינסון. כשהמגיש תהה: "יש אדם יהודי, נולד לו בן, הוא מבחינתי יהודי ומבחינתך הוא לא יהודי". פישר השיב: "היום אנחנו מדברים על מטוס כזה שמגיע היום, והוא מונה 70 אחוז ככה. עוד לא הרבה שנים יגיע מטוס כזה עם 100 אחוז נכדים ונינים של יהודים לפי ההגדרה של חוק השבות, ההגדרה המקובלת כיום. יבוא אליך השכן של הערבי ויגיד לך 'תגיד איך אתה נותן לאנשים כאלה לעלות ולנו אתה לא נותן?' איך אתה תצדיק את חוק השבות בעולם?" 

בתגובה אמר לוינסון, "אני נותן להם לעלות כי הם יהודים". פישר טען: "השאלה היא לא רק על אותו נכד ונין, השאלה היא גם אותו נכד, נין ובת הזוג שלו. איך אתה תסביר לשכן שלך שמתחתן עכשיו עם מישהי מגרמניה, שאותה מישהי לקח לה חמש שנים לקבל אזרחות - אז למה אתה נותן לבן הזוג של הנכד להתאזרח בישראל תוך שנייה?"

"בוויכוח בינינו מי הוא יהודי או משהו כזה כנראה שלא נסכים ולא נחליט. אבל אני חושב שהמצב שנוצר בעיני הרבה מאוד אנשים במדינת ישראל, אולי לא אנשים כמוך אבל הרבה מאוד אנשים שיש להם תפיסה יותר מסורתית נקרא לזה ככה", הסביר.

לטענתו, "אנחנו צריכים לעלות דור אחד את הזכאות, כלומר רק בן של יהודי עם בני משפחתו ונכד יכול לעלות עם האבא שלו, עדיין הצד הדתי, נקרא לזה, ירגיש שהוא לא קיבל את מלוא מבוקשו והצד הלאומי ירגיש שהוא לא קיבל את מלוא מבוקשו, נגיע לפשרה הגיונית, זה הכיוון שאני חושב שאליו צריך ללכת".

19/12/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שבים הביתה עם חוק השבות?
שבים הביתה עם חוק השבות?  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris