רז שכניק

"היה לי המון מזל בקריירה הזו"

הזמר והיוצר ששי קשת שב להתארח באולפנו של רז שכניק, והעניק לנו הצצה נוספת, ומרגשת, לפסקול המרהיב שמרכיב את סיפור החיים שלו • חלק ב'


ששי קשת שב להתארח באולפנו של רז שכניק, וגולל בפניו את סיפור חייו המרגש, באמצעות המוזיקה. מה טיב הקשר שלו עם המשוררת תרצה אתר? כיצד השפיעה עליו עבודתו עם הלהקה? ומה בדבר השתתפותו בפסטיבל הזמר החסידי? על כל אלו ועוד זכינו לשמוע, ולהתרפק על הצלילים שמזכירים לנו ימי טובים יותר.

פרק נוסף בקריירה המוזיקלית של ששי קשת מתחיל, איך לא, עם הלהיט 'ומתוק האור בעיניים'. "אני שמח שפתחת עם השיר הזה מפסטיבל הזמר", אמר קשת בתחילת הריאיון, "פסטיבלי הזמר בשבילי ובשביל רבים מבני גילי – היו מדורת השבט. היינו מתכנסים עם ההורים ליד הרדיו, ואז ליד הטלוויזיה והיום אני נרגש כשאני שומע את סאונד הקריין שמוביל את האות לפסטיבל. זה היה החלום שלי בתור ילד להגיע לפסטיבל הזמר", הודה.

קשת ביקש להזכיר כי באותן השנים יכולת ההקלטה הייתה מוגבלת לעומת מה שאנחנו מכירים היום. "באותם השנים לא היה דבר כזה שאתה יכול להקליט שיר, ואז לתקן אם אתה מזייף. אז הקלטנו באולם אימקה בירושלים עם תזמורת ירושלים ועם משה וילינסקי הגדול שהיה המעבד של השיר. אם לא היית טוב היית טוב היית שר עוד פעם. לא יכולתי להרשות לעצמי לחזור על השיר פעמיים. אנחנו מדברים פה על שנת 1971 אתה יודע מה זה לעבוד עם משה וילנסקי עם התזמורת הגדולה הזו כמו פרנק סינטרה או הביטלס".

עוד הוסיף: "שים לב איך סיימתי את השיר בפסטיבל, בשידור עצמו אין לי מושג מניין לקחתי את החוצפה של באמת בחור צעיר, שרק התחיל, וגמרתי את השיר ככה. זו הייתה החלטה של רגע. אחרי ההופעה אמרתי להורים שלי שבאו מהקיבוץ שמה שהיה עד עכשיו הוא לא מה שיהיה מעכשיו. הפסטיבל היה בשבילי אבן דרך, הגשמתי חלום, התחילו להגיע הצעות. זו הייתה המקפצה הכי גדולה", הודה קשת.

"אתה זוכר שהיה מרד בסרט? היה גם מרד אמיתי בתוך הסרט"

אי אפשר שלא לשוב ולדבר על הסרט 'הלהקה', שהיה סרטו הראשון של הבמאי אבי נשר. "הוא עשה את הסרט שלנו שהיה סרט הביכורים שלו הסרט הראשון שלו. הוא היה עם ביטחון, ואין לי מושג מאיפה הוא לקח אותו. הבחור הצעיר הזה עם ברק בעיניים מצליח לקחת קבוצה של אנשים, אמנים, כל אחד עם האגו שלו והוא הפך אותנו ללהקה", סיפר בהתרגשות. בניגוד לקאברים שהתנגנו בסרט שיר 'הלהקה', היה שיר מקורי, שהצליח להיות חלק בלתי נפרד בפסקול הישראלי. " המון שנים היו צועקים לי ציטטות מהסרט. אנשים היו רואים את זה בלופ".

"אתה זוכר שהיה מרד בסרט? היה גם מרד אמיתי בתוך הסרט, על הסט שלנו, לא שילמו לנו משכורות. איציק קול ז"ל לא האמין בסרט ולא האמין שהוא יהפוך לשלאגר. לא יכול להיות שיש הרבה כוכבים – זה לא יתפוס. אבי נשר החכם אמר לנו שהמפיק בפועל של הסרט הלך לשוק האפור לבקש הלוואה, בשעה שהוא חזר נפוח מרופא השיניים, וזה תפס כי האמינו לו", הודה קשת. "הפכנו להיות חברים טובים, גם עם אבי".

קשת ניסה להסביר את הצלחתו הפנומנאלית של הסרט 'הלהקה', ואמר: "תמיד מבקשים מאיתנו להסביר את הצלחת הסרט, איך זה מחזיק כל כך הרבה שנים. התשובה שלי היא שהקהל מתגעגע למה שהיה, להווי ישראלי אחר. זו הייתה אווירה אחרת. זה היה חלום ישראלי של תמימות. הלהקה מסמלת תקופה של זיכרונות נעימים. תמיד כשנמצאים במצב קשה כלכלי, חברתי, לאומי, תמיד רוצים לחזור לבית. לריחות, לניגונים, וגם לסרטים".

"בסוף הסרט אתם שרים את שיר לשלום, שיר שהיו וויכוחים על השמעתו. למה דווקא בחרו לסגור עם השיר הזה?", נשאל קשת. "זה היה טבעי. הוא נכתב מתוך תקווה גדולה של שלום. זה היה מאוד טבעי שהסרט ייסגר בשיר הזה".

שובב עם לב זהב

שיר נוסף שכבש את פסטיבל הילדים הוא 'שובב עם לב זהב'. "הרבה שירים כאלה נמצאים כצלצול של אנשים, ולפעמים אפילו מבקשים ממני לשיר את השיר הזה בהופעות. האמת שהנכד שלי אוהב יותר את השיר 'פיצה עכבר'", הסביר קשת. כשנשאל האם תמיד הייתה לו גישה לעולם הילדים הודה שתמיד זיהה בעצמו חיבור לעולם הזה, אבל רצה לעשות הכל. "להופיע מול ילדים זה הקהל האמיתי", שיתף. בין השירים השתתף קשת יחד עם אשתו יונה אליאן בתוכנית 'שלוש ארבע חמש וחצי'. על החוויות מהאולפן אמר: "עשינו תוכנית אחת בארבעה ימים. נגענו בכל החומרים הקלאסית, זה היה תענוג גדול. ציפי פינס הייתה במאית שחקנים שלנו תפאורות השקיעו הון כסף. פוגשים אותנו ואומרים איזה תוכניות היו פעם. היה לי המון מזל בקריירה הזו. אתה צריך גם כישרון, בעיקר כישרון, אבל גם מזל", הסביר.

"זו הייתה חוויה מדהימה"

קשת זכה בפסטיבל נוסף במקום הראשון, 'פסטיבל הזמר החסידי', בשירו 'שישו ושמחו', שהפך לאחד מלהיטיו הענקיים של קשת, ובכלל ללהיט חסידי ידוע. "זו הייתה חוויה מדהימה. אנחנו הופענו באולמות הכי מפוארים וגדולים ברחבי העולם, וזה היה מדהים. אני זוכר שנשאו אותי על כפיים בכיכר חב"ד אחרי הזכייה. בכלל, הייתי אליל ענק של חב"ד. קובי אריאלי אומר לי פעם 'תשמע אני אומר כל הכבוד ששי על התמלוגים של שישו ושמחו כשאני רואה את כולם שרים את זה כשפותחים את ההיכל בבית הכנסת'. הניגון של זה היה מאוד קליט ופשוט", אמר קשת.

כשששי פגש את תרצה

רגע לפני סיום התוכנית הושמע שיר נושא מתוך ההצגה 'ארבע נשים', ושמו 'בלדה לאישה'. יש שכאלה שמכירים את השיר למילותיה של תרצה אתר וללחן מאת משה וילנסקי דווקא בגרסתה של נורית גלרון, אבל קשת הקליט את השיר הרבה קודם. "שלמה בר שביט, המנהל האומנותי של תיאטרון הבימה, אמר שתרצה אתר כותבת שיר נושא להצגה, וביקש שנדבר. דיברנו בטלפון על השיר, ואחר כך סיימנו את השיחה כידידים. מאז, יום יום תרצה הייתה מרימה אליי טלפון והיינו מדברים על הכל".

עוד הוסיף: "היא הייתה אשת שיחה מדהימה. הייתי מאזין יוצא דופן, ושוחחנו במשך כל תקופת החזרות. ערב לפני היא איחלה לי בהצלחה, וכשהקלטנו את השיר אמרו לי שהיא נפלה אל מותה. תרצה לא שמעה את השיר, אבל רוחה ריחפה באולפן", הודה. "אני אף פעם לא אומר שהיא התאבדה. מבחינתי היא נפלה אל מותה כל פעם שאני שר אותו הלב נקרע לי. זה סיפור שקורע לי את הלב".

עריכה: עדן בן ארי 

29/12/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ששי קשת באולפן 103fm
ששי קשת באולפן 103fm  |  צילום: מאירה פרץ/103fm
Paris