א', חיילת בת 19 ממרכז הארץ, התלוננה למפקדיה על כאבי בטן ובחילות - היא גילתה שהיא בהיריון רק בחדר הלידה. לדבריה היא ספגה יחס משפיל ממפקדיה ששלחו אותה לנוח בחדרה. היא ביקרה במרפאות 13 פעמים ואף אחד לא אבחן את מצבה הבריאותי. בימים אלה היא מגישה תביעה נגד משרד הביטחון. עורכת דינה נחמה דרור, ופרופ' אריאל מני, מנהל אגף נשים ויולדות מהמרכז הרפואי מעייני הישועה, הגיבו.
עו"ד דרור אמרה: "זה באמת סיפור מטורף, כשקראתי את הרישומים לא הצלחתי, לא האמנתי. אבל בסופו של יום כשאתה מסתכל על זה וקורא את זה, אתה מבין שיש פה מערכת שלמה שחושבת שחיילים באים ומתלוננים על כאבי בטן, בחילות, הקאות, סחרחורות, הם פשוט מנסים להשיג פטורים, להשיג גימלים, ראש קטן. הם לא מתייחסים כמו שצריך לתלונות שלה".
האי סיפרה: "בתחילת ההיריון, אנחנו יודעים בדיעבד, שבשבוע תשיעי היא הגיעה ואמרה 'תקשיבו אני מרגישה עכשיו בחילות, הקאות'".
לדבריה, בהמשך אותה חיילת הסבירה: כי "'אני לוקחת גלולות, פספסתי כמה אבל השתמשתי באמצעי מניעה'. בדיעבד אנחנו יודעים שהיא השתמשה באמצעי מניעה בימי הביוץ, אבל ילדה בת 18 לא באמת מצליחה להבין, זאת הייתה הפעם היחידה שבאמת דיברו איתה".
"היא הגיעה בשבוע 13, 14, 16, ו־20 והתלוננה על כל הסימפטומים של אישה בהריון", הדגישה, והוסיפה: "גם אתה רואה את התלונות בהתאם לשבוע ההיריון, מי שהיה בהיריון יודע מה זה. אף אחד לא מעלה על דעתו ואף אחד לא שולח אותה לעשות בדיקה פשוטה של מקלון קטן. היא אומרת שיש לה בחילות והיא אומרת שיש לה הקאות, אז אומרים לה לכי 'תאכלי פחמימות ותנוחי בחדר שעתיים', ואז היא אומרת שיש לה סחרחורות והיא רואה שחור מהבוקר בשעות הבוקר, אז הם אומרים לה 'אוקיי, תנוחי'".
היא סיפרה על שבוע לפני הלידה, גם אז הרופא לא מבין שהיא בהריון: "בשבוע 39 היא באמת אמרה שהיא סובלת מכאבי בטן והבטן שלה מרגישה קשה, אז היא הלכה לרופא שבוע לפני הלידה, הוא בדק את הבטן ואמר לה שבאמת הבטן שלה קשה ברמות ויש חשש לבקע טבורי. 'לכי לבית חולים מאיר, תשיגי אישורים לניתוח ונראה איך מתקדמים'".
"אז היא אמרה 'אוקיי, אני צריכה להשיג אישורים, לראות מה קורה עם הבקע הטבורי'", שיתפה, וציינה כי "כמה ימים עוברים, היא הלכה למסעדה עם חברות, חזרה מהמסעדה והשתטחה על הרצפה מכאבי בטן. הוריה לקחו אותה לבית חולים 'מאיר' ושם גילו למעשה שהיא עם צירים לפני לידה. אמרו לה 'תלחצי, את צריכה ללחוץ', הכניסו אותה לחדר לידה והיא בכלל לא מבינה על מה הם מדברים".
עו"ד דרור תיארה את רגעי הלידה המסעירים: "אמרו לה ללחוץ והיא בכת, צרחה ואמרה 'לא רוצה, מה ללחוץ? אני לא לוחצת, אני לא מוכנה ללחוץ'. אז אמרו לה 'אוקיי, הרדמה כללית, ניתוח קיסרי, זאת האופציה שיש לך'. ההורים שלה נכנסו, עובדת סוציאלית נכנסה, פסיכולוגים, היו שם שיחות איתה עד שהיא הסכימה ללחוץ ובסוף באמת הילדה יצאה בריאה ושלמה והכול היה בסדר, אבל זו טראומה שאי אפשר לתאר"
לשיחה הצטרף פרופ' אריאל מני, מנהל אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי מעייני הישועה, ואמר: "אני לא מכיר את המקרה ואני לא רוצה להתייחס למקרה הספציפי הזה. אבל אני חושב שאירוע שאישה מגיעה בפעם הראשונה עם צירי לידה, או בסוף הטרימסטר השלישי בסוף הריון, ואנחנו מגלים שהיא בהריון, אני חושב שכל רופאה או רופא נשים וכל מיילדת שיש להם מספיק ניסיון נתקלו בזה יותר מפעם אחרת. הכול עניין 'מה זה נדיר', אבל אני חושב שכולנו כאנשי מקצוע בתיקים נתקלו בזה. המקרה האחרון שאני זוכר, לפני שנים ספורות סטודנטית לסיעוד שנה שלישית הגיעה עם צירי לידה בלי שהיא הייתה מודעת לזה".
הוא סיכם: "אין שום ספק שמבחינת היולדת במצב שבו ההיא לא ציפתה לזה ולא ידעה שהיא בהריון, החוויה גם של מהלך הלידה וגם לאחר הלידה זו חוויה נפשית קשה מאוד".
עריכה: נויה חסון