על רקע המתרחש בכנסת ישראל, כאשר ראשי מפלגות הקואליציה הודיעו על סיכום ההסכמים בין הצדדים ועל נכונותם להקים ממשלה ימנית על מלא, גיא פלג שוחח עם מוחמד מג'אדלה ('חדשות 12'), אשר שיתף בקשיים הרבים ופחד הגואה בקרב החברה הערבית, נוכח גל אירועי האלימות הקשים.
בראש ובראשונה התייחס מג'אדלה לאירועים בנצרת, ואמר: "זו מציאות שפוגשת אנשים בחג מולד, בתקופת החגים. זו מציאות קשה. נצרת הייתה שקטה, והיום היא נכנסה למעגל הזה", הזכיר. לדבריו, "כל אחד מרגיש שהוא לא חסין, ולא מחוץ למעגל הזה. אם אתה במקום הלא נכון בזמן הלא נכון, או שמישהו חשב שאתה מעורב עם מישהו אחר אתה יכול למצוא את המוות שלך. פעם היה נהוג בחברה הערבית להגיד שיש אנשים שהם מסובכים ומעורבים בפשיעה ובאלימות עם כנופיות ואירועי פשיעה, אבל היום זה כבר לא קיים. היום אין משפחה שאין לה איזה קרוב שנרצח".
"היום אין להם קווים אדומים"
בהמשך הודה כי גם הוא איבד השנה שני חברים, וסיפר: "אחד בכלל לא היה מעורב, והשני, יש כל כך הרבה סיפורים שאף אחד לא באמת יודע איך הוא נרצח. הרצח הזה פשוט מתועב. מדובר באנשים שאין להם גבולות, אתה רואה אותם נכנסים לבתי עסקים, הם יכולים לרצוח אישה, יכולים לרצוח תינוק. זה לא מה שהיה פעם. פעם היו אומרים שיש חוקים לעבריינים, פעם היו להם קווים אדומים, אבל היום אין להם קווים אדומים".
מג'אדלה התייחס להתפתחות שעברו גופי הפשיעה במגזר, ולשימוש בפועלים הפלסטיניים שנכנסים לעבוד בישראל. "חלקם מגויסים לארגוני הפשע. הם נכנסים לעבוד בבניין ואומרים להם 'בואו נשלם לכם יותר', תעשו דברים, ואתם לא קשורים לדין הפלילי הישראלי. אם יתפסו אתכם יחזירו אתכם לגדה המערבית. זו מציאות קשה מאוד".
"סגלוביץ' היה ממש בקונצנזוס"
"האם יש שינוי מאז שסגלוביץ' נכנס לתפקיד לפני כשנה? ואיך מתמודדים עם החזון של השר החדש איתמר בן גביר?", נשאל מג'אדלה. בתחילה הוא החמיא לסגלוביץ' ובר לב, ובכלל לממשלה, על המאמצים שעשו לטובת החברה הערבית. "גם סגלוביץ' וגם בר לב עשו מאמצים אדירים שלא ראינו קודם. פעם ראשונה שאתה רואה שיש גורם שאמון על המשטרה ומוציא לפועל מבצע ותוכנית חומש לטיפול בפשיעה, וכל הגורמים בחברה הערבית עבדו איתו. סגלוביץ' היה ממש בקונצנזוס, זו נקודה מאוד חיובית. גם כשחלקו עליו הבינו שהוא רוצה לעשות עבודה טובה".
עוד הוסיף: "ככל שהמשטרה מכה את ארגוני הפשיעה זה מייצר לחץ בשטח. למשל, מה שאתה רואה בנצרת התרחש בגלל התפרקות של ארגונים יותר גדולים ואתה רואה עכשיו ארגונים יותר קטנים שנלחמים אחד עם השני. אין ספק שיש לזה תופעות לוואי".
"השר החדש בכלל לא מסתכל על זה"
בכל הנוגע להחלטת בן גביר אמר: "יש בחברה הערבית סוגיות עומק שבלי לטפל בהם אתה לא יכול לטפל בפשיעה ובאלימות. אתה לא יכול להתעלם למשל, מהעובדה ש־40 אחוז מהצעירים בחברה הישראלית בגילאי 18 עד 24 מוגדרים כחסרי מעש, ואין להם שום מסגרת - לא אקדמאית, ולא תעסוקתית. מדובר בדברים שמטפלים בהם במדיניות ארוכות טווח, כשאתה מביא אותם לתעסוקה ונותן להם פתרונות. השר החדש בכלל לא מסתכל על זה. להביא יותר שוטרים ולטפל בכוח זה יעבוד בטווח הקצר", סיכם.
עריכה: עדן בן ארי