במסגרת המשא ומתן הקואליציוני, שהגיע לסיומו כאשר ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו התקשר לנשיא המדינה הרצוג על מנת להודיע לו כי עלה בידו להקים ממשלה, הוסכם כי השר לביטחון הלאומי המיועד ויושב ראש עוצמה יהודית איתמר בן גביר יקים יחידה מיוחדת בשב"כ לטיפול בפשיעה בחברה הערבית. גיא פלג דן על כך ב־103fm עם יעקב פרי, לשעבר ראש השב"כ, שפרש את משנתו בנושא.
בפתח הריאיון התייחס פרי להחלטתו של השר הנכנס בן גביר, להשתמש ביכולותיו של ארגון הביטחון הלאומי בכדי להילחם בפשיעה הגואה במגזר הערבי. האם מדובר בשימוש מסוכן בעוצמת הארגון? לדבריו, מדובר בהחלטה נכונה. זאת משום, שיכולות האיסוף והמודיעין של השב"כ הרבה יותר גדולות ומתוחכמות ביחס ליכולותיה של משטרת ישראל. "יחד עם זאת, אני בהחלט מביע פליאה מכיוון ששירות הביטחון איננו גוף, איך אני אנסח את זה בעדינות, אהוד על איתמר בן גביר. איתמר היה במשך שנים יעד של השב"כ, ואחת מההצהרות שלו ושל סביבתו הוא שצריך לבטל את החטיבה היהודית בשב"כ", ביקש פרי להזכיר.
פרי מחזיק בעמדה כי ההחלטה הזו אכן נכון, אבל מודה כי היישום שלה עלול להיות בעייתי. "שירות הביטחון יהיה צריך להיערך לאיסוף פלילי וזו משימה לא פשוטה. מדובר ביעדים ובמשפחות פשע במגזר הערבי-ישראלי וצריך ללמוד עליהם, וללמוד אותם. איסוף ראיות פלילי מחייב פרוצדורה שתוכל אחר כך להביא אותה לבית המשפט, ולהרשיע את מי שראוי להרשעה. זו פרוצדורה שונה, לא לגמרי, אבל שונה מעבודתו הרגילה של שירות הביטחון".
לדבריו, הערכות של הארגון לטיפול בפשיעה במגזר הערבי עלולה לקחת זמן, ולהשפיע גם על התפיסה של ערביי ישראל. "שירות הביטחון מקובל בקרב ערביי ישראל כמי שמחפש את האויבים, את הטרוריסטים, ואת אלה המחפשים להזיק לביטחונה של מדינת ישראל. המרקם הפלילי, כמויות הנשק שנמצא במגזר הערבי, וכיוצא בזה זה סיפור אחר. זה הרבה יותר רחב, זה הרבה יותר עמוק ועלולה להיות גם בעיה שיתעוררו יפה נפש, וגם הרבה כאלה שהם פחות יפה נפש, שיתעוררו ויגידו שיש פה סכנה לדמוקרטיה".
"האם במרקם העדין בחברה שלנו העובדה שאנחנו לוקחים ארגון כזה - האם אנחנו לא מסמנים את ערביי ישראל כאויבי המדינה?", נשאל פרי. הוא האזין לשאלה ברוב קשב, וענה: "זה בהחלט עלול להיות סיכון, ואי אפשר להתעלם מזה. למרות שהדוגמה האמריקאית, ה־FBI למשל, מטפל בעבירות ביטחוניות ופליליות זה עובד די בסדר. פה אנחנו מדינה קטנה יותר ומאוד אינטימית ובהחלט יכול להיווצר הרושם אצל ערביי ישראל שאנחנו מסמנים את כל ערביי ישראל כסיכון פלילי והם לא יאהבו את זה.זה סיכון שצריך לקחת אותו בחשבון. הוא לא רק בשמה של הדמוקרטיה. הוא מה שנקרא - עניין יומיומי שצריך לקחת אותו בחשבון".
רגע לפני סיום הריאיון ביקש להתייחס למאגרי הנשק בחברה הישראלית, ואמר: "בסופו של דבר רוב רובו של הנשק שנאגר במגזר הערבי הוא מיועד למטרות אישיות, וחלקו לפליליות. מיעוטו, ממש מיעוטו, מיועד ומשתמשים בו לצרכים טרוריסטים. אני חושב שזה באמת שברי אחוזים בודדים. אגב, זה לא משנה את העובדה שברגע שהמגזר הערבי מלא בנשק הוא זמין למחבל, וזמין לפליליסט".
עריכה: עדן בן ארי