אודי סגל וענת דוידוב

ביה"ד בהאג יבדוק את סוגיית השלטון הישראלי ביו"ש

בתמיכת 87 מדינות, אושרה בקשת יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן לחוות דעת משפטית באשר לכך • ברק רביד ('וואלה'): "חוות הדעת הזו אינה מחייבת"


בסוף השבוע (ש') קיבלה העצרת הכללית של האו"ם את הצעתו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן לבקשת חוות משפטית כנגד ישראל מבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, זאת בגין מה שהגדירו כ"בחינת חוקיות הכיבוש הישראלי המתמשך". על פי הפרסומים, 87 מדינות תמכו בדברים, 26 התנגדו ו־53 נמנעו.

ברק רביד ('וואלה') הביא פרטים נוספים על הידיעה. "זה דווקא לא היה ניצחון סוחף לפלסטינים אך כן ניצחון, בהשוואה להצבעות דומות בנושאים דומים הם היו מקבלים מעל 100 קולות תמיכה, וזה אכן אתגר משמעותי מאוד לממשלה החדשה", טען. "יש לישראל משרד החוץ, אני רוצה לקוות שהממשלה החדשה לא תחזור להתעלל בו, זה המשרד שתפקידו לעשות את העבודה. אין להחלטה משמעות מיידית. עצרת האו"ם החליטה להפנות את סוגיית הכיבוש בגדה לבחינת בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג. זה יותר דומה לבג"ץ מאשר לתיק פלילי בבית משפט, בבית הדין הזה יושבים 15 שופטים מכל העולם, ובשנה הקרובה יגבשו חוות דעת בנושא, יש כאלה שאומרים שזה ייקח עוד שנתיים". 

"חוות הדעת הזו אינה מחייבת", סייג והוסיף: "ברגע שבית הדין הבינלאומי קובע הלכה, הרבה מאוד מדינות וארגונים יכולים להשתמש בה כדי לקבל החלטות בהקשר של הסכסוך, וזה יכול להיות גיבוי כדי לנקוט סנקציות נגד ישראל. הכי חשוב באירוע בעיניי הוא העיתוי - בשבוע הראשון של הקמת ממשלת הימין הקיצונית. כל ההליך המשפטי יהיה כמשקולת על צווארה של הממשלה, וכגורם שיש לו פוטנציאל לבלום הרבה מאוד מהלכים שהממשלה תכננה". 

בסיום, הדגיש הכתב המדיני של 'וואלה': "אם מסתכלים על טענות הפלסטינים וטענות הממשלה הנוכחית בנושא, שני הצדדים טוענים שהכיבוש הוא קבוע ושכיוון הנסיעה הוא סיפוח, ההבדל הוא שצד אחד אומר שזה רע והצד הישראלי אומר שזה נהדר". 

עריכה: מיכל קדוש 

01/01/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ניסים משעל וענת דוידוב
ניסים משעל וענת דוידוב  |  צילום: 103fm
Paris