בן כספית ואריה אלדד

"זהו ניסיון למהפכה נגדית"

20270

פרופ' דניאל פרידמן, לשעבר שר המשפטים, על הרפורמה של השר לוין: "ב־40 השנים האחרונות התרחשה מהפכה משפטית שלטונית, ביהמ"ש הגביר כוחו בהדרגה"


שר המשפטים הנכנס יריב לוין הציג אתמול (ד') את הרפורמה הצפויה במערכת המשפט, ובה פסקת ההתגברות ושינוי הוועדה לבחירות שופטים. אריה אלדד ורוני בר־און דנו על כך ב־103fm עם פרופ' דניאל פרידמן, לשעבר שר המשפטים, אשר הביע את דעתו בנושא. 

לדבריו, "בקרוב ל־40 השנים האחרונות התרחשה כאן מהפכה משפטית-שלטונית. זה אומר שבית המשפט העליון, באמצעות ההחלטות שלו, הגביר בהדרגה את כוחו ואת כוחם של היועצים המשפטיים. התחיל עידן חדש שבו בית המשפט נכנס לזירה הפוליטית - כלומר, מה שלא הצלחתה לעשות בפוליטיקה, אתה ממשיך לעשות בבית המשפט. למעשה כל דור השופטים הישן שראה את בית המשפט כבעל סמכות מוגבלת לעניינים מסוימים, התחלף, והגיע דור חדש. מה שקורה כעת זה ניסיון למהפכה נגדית. זה התחיל קצת בתקופתי וקצת בתקופת איילת שקד, כשהשופטים שלטו בפועל על המינויים ודאי לבית המשפט העליון".

עוד ציין: "אני מבדיל בין מינויים לשלום ולמחוזי. אני יכול להבין שיכולות להיות ועדות שונות ואני חושב שלשלום ולמחוזי בפירוש לא הייתי רוצה לראות מעורבות פוליטית מעבר למה שיש היום. בתחום הזה המינויים צריכים להיות ככל שאפשר מקצועיים. הרי האזרח נתקל בעיקר בהם והמצב שלהם רחוק מלהיות מזהיר, אבל כל נראה לי שהמינויים צריכים להמשיך להיות. במינויים לעליון אני אפשרות לשינוי, אבל בעיקר הייתי מעדיף שהאנשים הנבחרים ייבחרו לתקופה קצובה וחד פעמית. כלומר, שלא יהיה להם ציפיות לפעם הבאה".

בהמשך, התייחס לפסקת ההתגברות ואמר: "זאת הצעה שבזמני עברה בממשלה אומנם ברוב של 61, אבל דרשה בפועל שזה לא יהיה 61 נגד 59. כלומר, שמספר המתנגדים לא יעלה על 55 או 56. את עילת הסבירות אני חושב שרצוי לבטל אותה לגבי החלטות מסוימות. לפני שמבטלים אותה לגמרי באופן כללי, צריך לראות איזה שימושיים אפשריים יכולים להיות בה. אני חושב שלהיכנס פה לחוסר סבירות של מינויים חוקיים של הממשלה, זה עניין בעייתי מאוד".

עריכה: דוד זבולוני 

05/01/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris