כדור הארץ. הגוף השמיימי הזה בו אנו חיים, מראה בשנים האחרונות סימני מצוקה מובהקים. מספרים על כך במחקרים, זועקים את זעקת ההתחממות הגלובלית בהפגנות ברחבי העולם, ואפילו מארגנים חדשות לבקרים כנסים בנושא. בפרק השביעי של 'בעקבות השמש', הפודקאסט של 103fm בשיתוף דוראל, ששם על דגלו את קידום האנרגיה מתחדשת בישראל, מיה זיו־וולף ניסתה להבין לפני ולפנים את הסוגיה הסבוכה שעלולה לעלות לנו ביוקר.
"יש קונפליקט מובנה בין מה שהתרבות הפופולרית רוצה ליצור ולהתפרנס ממנו לבין חשיבות הנושאים הללו", ניסה יונתן גת, מרצה באוניברסיטת תל אביב ומרצה בתחום התרבות, לענות על השאלה העלומה. "המדיה הפופולרית ניזונה קודם כל ממפרסמים, ובקרבם יש המון מזהמים, מה שאומר שיכולתה של הטלוויזיה להתעסק עם אינטרס מנוגד לשלהם מוגבלת. עד לפני 15 שנה בערך, ראינו סדרות בסגנון והן היו מאוד פופולריות שהלכו לבדוק מי מזהם לנו את הסביבה. הדברים האלה הביאו הרבה מאוד רייטינג, ובחירת הטלוויזיה לא לעסוק בנושא לא קרתה כי אין קהל, אלא בגלל שיש כאן בעלי הון".
בהמשך, תיאר: "כולנו אוהבים סרטי אסונות, זה סרט אסונות אמיתי. כאן הקולנוע נותן סוג של קונטרה, יש לא מעט סרטי אסונות וזה מסתדר מבחינת היכולת להעביר מסר סביבתי וגם בידור טוב. אפשר לשאול למה הקהל הולך לסרטים כאלה, אבל זה קורה. יש ביקוש, אפשרות וכישרונות, אבל יש גם מתחרים, אנשים מעדיפים לצפות בתוכניות שעוסקות במי מכין את התבשיל הנכון מאשר משהו שדורש ממך לעשות שינוי".
אין ספק שאחד מאנשי התקשורת המובילים בענף התקשורת הישראלי, שהפך את הפעילות למען הסביבה ללחם חוקו, הוא מיקי רוזנטל. לאורך השנים, חשף רוזנטל כחלק מתוכניות הטלוויזיה בהגשתו 'בולדוג' ו'בולדוזר' כיצד הסביבה שלנו לא מקבלת את היחס המגיע לה, וגם היום הוא פועל, מאחורי הקלעים אמנם, להגנה על ים המלח. בשיחתו עם מיה זיו־וולף, שיתף בגילוי לב מדוע בחר לסקר דווקא נושא מורכב כמו הסביבה. "הנושאים הללו סמויים, משעממים בדרך כלל, וסדר היום הישראלי כה עמוס ודרמטי כך שזה דוחק את כל מה שחשוב באמת. אין נושאים משעממים אלא יש רק את מי שמציג אותם באופן משעמם. ניסיתי להשיג אותם באופן שיסבר את אוזנו של הצופה, ועשיתי לא מעט גימיקים כדי לקרב אנשים".
"הייתי מעדיף לוותר עליהם ולדבר באופן ענייני, אבל זה לא עובד", הדגיש. "לצערי חלק ניכר מהנושאים שהעליתי לפני 20 שנה לא טופלו מספיק. המאבק לצמצום זיהום האוויר לעולם לא יסתיים, זו בעיה שלא תיפתר. רמת המודעות בכל זאת עולה, אז יש תקווה. אני לא בוחר את המאבקים שלי לפי החן התקשורתי או סיפורי ההצלחה שלהם, אלא עושה זאת כשהלב מתפוצץ לי".
בסיום הפרק השביעי והמרתק, הביא המוזיקאי שחר אבן צור מעט פרטים על 'אגדה חיה', פרויקט חדש ומפתיע לילדים' עליו עמל עם מוזיאון הטבע בת"א. "אשתי עשתה את התואר השני שלה בזואולוגיה, אני המוזיקאי, וכך בעצם שזורים חיינו. כל הרעיון של להתעסק במגוון הביולוגי דרך מוזיקה, כך זה קרה. נכנסתי לדמויות של כל חיה, ניסיתי לחשוב מה היא הייתה רוצה לומר לנו. זה היה מן דיאלוג שלי עם עצמי. יש משהו נורא ישיר ופתוח כשמופיעים מול ילדים", סיפר.
עריכה: מיכל קדוש