ינון מגל ובן כספית

"הדברים לא יהפכו את החיים כאן לזולים"

השר לשעבר ושדרן 103fm רוני בר־און על התוכנית הכלכלית של רה"מ ושר האוצר • הודה: "התרשמתי מיכולתו של בצלאל להחליק לתפקיד מורכב"


אמש (ד') הציגו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' את התוכנית הכלכלית למלחמה בהתייקרויות החריגות במשק, במסגרתה תוקפא עליית הארנונה, תבוטל עליית מחיר הדלק ויופחתו הקפיצות במחירי החשמל והמים. שר האוצר לשעבר ושדרן 103fm רוני בר־און שוחח עם בן כספית וינון מגל והביע את דעתו על פרטי התוכנית.

"זו לא תוכנית, אבל זה טוב מאוד", טען. "הדברים שהוצגו טובים, אם ימשיכו בקו הזה עושים את הדבר הנכון. מאוד התרשמתי מהיכולת של סמוטריץ' להחליק לתוך תפקיד מורכב ובעייתי, הוא פחות משבועיים בתפקיד. הוא היה בקיא, רהוט, ועושה רושם טוב. הוא התאפק יפה במופע הקבוע של ביבי, במה שנקרא, נטילה ולא זכות של קרדיטים".

עברתי על כמה מהפרשנים, לא מתלהבים, מה הביקורת שלך על כך?
"אני מצטער, לא מסכים כמעט לאף מילה, אלא אם היו דברים דומים גם בממשלה הקודמת. פרשנים תמיד יודעים יותר טוב מהשחקנים. הרבה יותר קשה לעשות את הדברים. אני חושב שהדברים נעשו נכון, ונעשו מהר. יש לנו בעיה קשה של יוקר המחיה, ובעיה לא פחות קשה של אינפלציה דוהרת, את הדברים האלה צריך להכות במכת אגרוף", אמר, וסייג: "אבל זה לוקח זמן להכין את זה. הדברים של אתמול לא יהפכו את החיים פה לזולים".

עוד הוסיף כי "זה שאתה מוריד את מחירי האנרגיה, ומוריד את מחירי המים, ומוריד את הארנונה, ועושה עוד כמה דברים מהסוג שנמנו אתמול, מוזילים גם את אמצעי הייצור. מה שמייקר זה אמצעי הייצור", וסיפר: "איזה פרשן חשוב כתב לי: 'מאיפה יבוא המקורות לכל אותם שימושים', אז אמרתי, אלף, החלטה נכונה לקחת בקרן מס רכוש וקרן הפיצויים. שתיים, אתמול גם נחתמה עסקה של הפרטת נמל חיפה, זה כסף. גם נשאר להם כסף בקופה. אפשר, אבל צריך לעשות את זה מסודר בתקציב, ההוראות האלה לשנה בסוף יגרמו לחלק מהדברים. יש גם את העניין של הקצבאות - מעלים את קצבאות הנכות, מעט מאוד בזקנה, הם בעיקר האנשים שמרגישים את הנטל. יש אנשים שהגרוש לגרוש הזה עוזר להם".

"לא מטפלים בעשרה ימים, לוקח זמן"

במהלך השיחה, טען: "אין ספק שצריכה לבוא פה תוכנית שלמה איך מטפלים באינפלציה". הציע: "הרפורמות חייבות להכיל את נושא התחרות על פערי התיווך, לא יכול להיות שמה שמקבל חקלאי בשדה, עולה לצרכן פי 12 כי יש כל מיני גורמים מתערבים שצריך לטפל בהם. צריך לבטל את כל המכסים על המזון, זה יעלה כסף לאוצר המדינה, אבל זה יעצור את ההתייקרויות, יבלום את האינפלציה, שאלה הם גורמים הרבה יותר הרסניים מכמה מאות מיליוני שקלים ממכסים על מזון. לא מטפלים בעשרה ימים, לוקח זמן".

בהמשך, התייחס גם לנתוני דו"ח העוני, שלפיהם נבלמה מגמת הירידה באי השוויון. "הלוואי שזה נכון, יש לי ויכוח גדול עם הסטטיסטיקות האלה", אמר, והדגיש: "כל המדדים האלה, כבר כשהייתי שר האוצר אמרתי שאני לא מתכוון להתרשם מהמדדים שאני קראתי להם אז מפוזיציה, חלק רוצים ליצור מצב כאילו יש פה אנשים שרעבים ללחם".

לקראת סיום השיחה, ציין כי "התרשמתי מאוד אתמול, שאין את אותה מדיניות שהייתה בממשלת נתניהו הקודמת בתחילת הקורונה, לקחת כסף ולפזר אותו ממסוקים, ועכשיו מבקשים לגבות אותו חזרה אחרי כל השנים האלה, ועושים עיקולים, וזה גם סיפור לא קטן. פה ראיתי צעד מדוד. אני לא מתחרט שאני לא אמתח ביקורת על הצעדים בעתיד, אם זה הולך בכיוון הזה, מסתכלים, שוקלים, מתקנים מה שאפשר מיד, שאפו. ההמשך חייב להיות באותו בקו".

 

עריכה: ירדן חדד

12/01/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


רוני בר־און
רוני בר־און  |  צילום: 103fm
Paris