בן כספית ואריה אלדד

"אם נעשה את המהלך במחטף - יבטלו אותו באותה צורה"

11866

דני דנון, יו"ר הליכוד העולמי, על הביקורות סביב הרפורמה המשפטית


בעקבות הסערה המתחוללת מאז הצגת הרפורמה המשפטית של שר המשפטים הנכנס לוין, אמש (ש') התקיימה הפגנה בתל אביב, בה השתתפו כ־80 אלף אזרחים. סביב הביקורות הנשמעות מכל עבר, וההתבטאויות הקשות של הפוליטיקאים משני צדדי המפה הפוליטית, אריה אלדד ורוני בר און שוחחו ב־103fm עם יו"ר הליכוד העולמי דני דנון, אשר הביע את דעתו בנושא.

"קודם כל כמו בכל הליך חקיקה, אתה מתחיל את האירוע, אתה לא יוצא אותו דבר בסוף האירוע. זה המשמעות של הליך, לשמוע דעות, להתייעץ, ובסופו של דבר להגיע למטרה אבל לא תמיד בצורה שכוונת אליה", אמר דנון בפתח השיחה. "אני חושב שזו המטרה שלנו. אנחנו כן רוצים שינוי, לשפר את מערך האיזונים, אבל כן אני חושב שההליך חשוב שיהיה משמעותי, הידברות, לאפשר שיח ולפי דעתי זה יחזק את הרפורמה. אם נעשה את המהלך הזה בצורה מהירה, במחטף חס ושלום, לאחר מכן יבטלו אותו באותה צורה. אם נעשה אותו בצורה שקולה ואחראית, זה לא אומר שצריך להתקפל אבל לפי דעתי זה יחזיק לטווח ארוך וישרת את המטרות שלנו לעתיד".

עוד טען דנון כי "בסופו של דבר אחנו יודעים שההכרעות כן יפלו בתוך הכנסת. גם נשיא המדינה מנסה לתווך בין הצדדים, גם גורמים אחרים. לפי דעתי הידברות היא הכרחית, לא צריך להחרים. אני חושב שהדבר הנכון לעשות הוא לאפשר את השיח. שבוע שעבר נעשתה טעות בוועדת חוקה, פתחו את הדיון והקצו לו שעה, הייתי מקצה לו יומיים שלושה. עכשיו צריך לתת את הזמן הראוי לכולם לדבר, לשמוע קולות. אני יודע לאן אנחנו רוצים להגיע, אנחנו כן רוצים לעשות איזונים, אבל כן לשמוע דעות שונות של המומחים, של מחקר השוואתי. אפשר ללמוד".

לאור אמירותיו תהו צמד המגישים האם קיימים שותפים בליכוד לדעותיו, ודנון השיב: "בהחלט יש רבים בליכוד שחושבים שהתהליך חשוב, שהוא צריך להיעשות בצורה ראויה, חלקם אומרים את זה בצורה גלויה. באמת אנחנו נמצאים באותו צד, לכן אנחנו אומרים, אם אנחנו רוצים שמהלך הזה יצליח, שלא יטילו דופי בקרנות שלנו, וכל מי שאומר שזה בגלל נתניהו אני חושב שזה לא נכון".

"אתה מזהה בצד השני פרטנרים?", הוסיפו לשאול בר און ואלדד, ודנון הדגיש: "קודם כל המצב הקיים שיש חרמות וכל אחד אומר 'השני לא לגיטימי' הוא מעוות. אני בטוח שאם נשב בצורה שקולה נראה שעל חלק מהדברים אנחנו מסכימים. קודם כל נוריד מהשולחן את מה שמסכימים, אחר כך נדבר על מה שלא מסכימים וננהל על זה את השיח. כרגע אין דיון, כל צד צועק על השני שהוא לא לגיטימי. לכן אני חושב שזה מוביל למקום לא נכון. גם שבוע שעבר ראינו אמירות קשות ובעייתיות משני הצדדים, זה לא מוביל אותנו לשום מקום. מציע לכולם להירגע, אנחנו נמצאים באותה מדינה, יש לנו אותן מטרות. אפשר להתווכח על הדרך, איך להגיע לשם".

"יש לנו גיבוי ציבורי וגיבוי בכנסת - אין סיבה למהר"

באשר לפגיעה במעמדו של בג"ץ בעולם, הבהיר: "בטווח הקצר זה לא קורה, זה עלול לקרות בטווח האורך. כרגע בעולם פחות מתייחסים למה שקורה במאבק בין הסמכויות בין הכנסת לבית המשפט, יותר מתעסקים במסמכים שביידן החביא ברכב שלו בחנייה ואיך זה משליך על המשפט של טראמפ. אבל כן בטווח הארוך אנחנו צריכים לקחת בחשבון שאנחנו תמיד השתמשנו שיש לנו מוסדות ביקורת פנימיים ולכן לא אפשרנו לאף גורם בינלאומיים לבוא ולחקור חיילים".

"עדיין אני חושב שלגיטימי לבוא ולומר 'אנחנו רוצים לשנות, להחזיר את הזכויות לכנסת'. אני מרגיש שיש תמיכה במהלכים שלנו בציבור, אבל אני מסכים שלגבי הדרך, אנשים אומרים 'אתה מרגיש חזק ותומך במהלכים האלו, אז אל תעשו את זה במחטף'. יש לנו גיבוי ציבורי משמעותי, גיבוי בכנסת, זה גם משמעותי. לכן אין סיבה למהר", הדגיש.

לסיום, הביע דנון את דעתו על השינויים הנכללים ברפורמה המשפטית: "בתפיסה שלי, בית המשפט, איפה שהמחוקק לא קבע עמדה, יש לו זכות כניסה. אבל איפה שהמחוקק הביע עמדה, שם צריך לשים שלט אין כניסה לבית המשפט, אלא אם יש פגיעה בזכויות היסוד. תנו לנו את הקרדיט שגם לנו יש שיקול דעת. לפי דעתי אנחנו לא באים להוציא את הכוח לחלוטין מבית המשפט, אם מחר נחליט שאנחנו מפזרים ואין בחירות או פוגעים בזכויות פרט כמובן שצריך להתערב, אבל כשיש חקיקה בנושאים שונים שעל הפרק ובית המשפט בא ואומר 'אנחנו חושבים אחרת', פה לפי דעתי טעה בית המשפט באקטיביזם שלו".

"לא רק בישראל, גם בארה"ב, יש מטוטלת שמחזירה את זה חזרה למקום. צריך להיזהר כשאנחנו מתקנים אנחנו לא שוברים, אבל התיקון שאנחנו עושים עכשיו הוא תיקון שבמקום. להחזיר למחוקקים את הסמכויות שהמחוקק הקנה לו. אני אומר משהו על האו"ם, האויבים שלנו באו"ם לא מבדילים בין שמאל לימין, הם נגדנו", סיכם.

עריכה: שני רומנו

15/01/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


דני דנון
דני דנון  |  צילום: הדס פרוש/פלאש90
Paris