שר המשפטים יריב לוין טען אתמול במליאת הכנסת כי כתבי האישום נגד ראש הממשלה נתניהו, תרמו, לדבריו, לשכנע שיש צורך ברפורמה המשפטית. שר המשפטים לשעבר גדעון סער שוחח על כך עם ענת דוידוב וגדעון אוקו ב־103fm.
"הדברים ברורים. המרצע יצא מהשק. שר המשפטים בעצמו, בקולו, קישר בין האישומים נגד ראש הממשלה, לבין מה שמכונה בטעות רפורמה ואינו אלא מהלך ברוטלי לשינוי המשטר בישראל", טען.
עוד אמר: "התוכנית היא תוכנית נתניהו, היא לא תוכנית לוין. הקול הוא קולו של יריב לוין, אבל הידיים הם ידי נתניהו ולא בכדי הדברים הללו לא נעשו ולא עלו על הדעת במשך 15 שנות שלטונו הקודמות של נתניהו".
"מי מינה את יריב לוין? נתניהו. מי נתן לו את הגיבוי לבצע את הדברים שנתניהו בקולו התגאה, במשך כל שנות שלטונו הקודמות, שהוא מונע אותן - מתוך הבנה של חשיבות קיומה של רשות שופטת עצמאית בישראל?" אמר סער.
סער המשיך להעביר ביקורת קשה על ראש הממשלה נתניהו: "גם כל אחד מאיתנו יכול להבין, המהלכים הללו ישפיעו במישרין, לא בעקיפין, על השופטים בערכאת הערעור בהליכים שמתנהלים נגד נתניהו, ולפי דעתי, זו התוכנית - גם על מי שיהיו התובעים במשפט נתניהו. אם נתניהו היה מנסה מחר להחליף את השופטים במשפטו, היינו אומרים, 'איך דבר כזה יכול לקרות?' אבל אנחנו רואים שהוא מנסה ואנשיו פועלים ללא מעצור, לנסות להדיח את היועצת המשפטית לממשלה, שהיא עומדת בראש התביעה הכללית".
"שלושה כתבי אישום תרמו להבנה ציבורית רחבה שיש כשלים במערכת". שר המשפטים יריב לוין ל-@Meravbenari ו-@cohen_meirav, על הקשר בין תיקי @netanyahu לרפורמה במערכת המשפט: "תרמו להבנה ציבורית רחבה מאוד שיש כשלים במערכת שצריך לתקן, ואין ספק שזה תרם מאוד למודעות הציבורית"@OrnaBarbivay pic.twitter.com/K6JgfaQl0I
— ערוץ כנסת (@KnessetT) January 16, 2023
הוא כינה את הרפורמה "מטורפת", כשהדגיש בעיקר את הכוונה להפוך את היועץ המשפטי למשרת אמון. "אין חוק ואין משפט. הייעוץ המשפטי אינו יכול לקבוע דבר עבור הדרג המדיני לגבי עניינים של חוק - אני מדגיש, לא לגבי עניינים של מדיניות, כי פה, גם אני מתנגד שהייעוץ המשפטי יקבע", אמר.
לטענתו, "מדינה שבה אין משקל בנושאים משפטיים לחוות דעתו של היועץ המשפטי של המשרד, היא מדינה מושחתת. היא מדינה שהיא גן עדן לשחיתות ולמושחתים".
בהמשך התייחס לאפשרות שהיועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב־מיארה, תתפטר. "אני חושב שמעולם בהיסטוריה של מדינת ישראל, יועץ משפטי לממשלה לא התפטר כאשר התחלף שלטון. זה לא חלק מהמסורת המשפטית שלנו ואפילו לא חלק מהמסורת הפוליטית שלנו", ציין, והוסיף: "אינני רואה שום סיבה שיועצת משפטית לממשלה, שהיא יועצת משפטית מהמעלה הראשונה מבחינת מקצועיותה - תתפטר".
לקראת סיום השיחה, הביע את דעתו בסוגיית מינוי דרעי לשר שנידונה בבג"ץ. "כל אדם וכל רשות, כולל ממשלה, כולל ראש ממשלה, מחויב לקיים כל פסק דין שיינתן על ידי בית המשפט, קל וחומר בית המשפט העליון של מדינת ישראל", הבהיר.
כלומר, אם בג"ץ פוסל, אסור לו להישאר בתפקיד?
"איזו שאלה? מה, פתחנו סמינר בשאלה 'האם צריך לקיים פסקי דין של בית משפט?'"