ינון מגל ובן כספית

"חייבים להחמיר את הענישה, להיות רעים עם הרעים"

שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת על הפיגוע בירושלים: "בן משפחה שתמך במחבל, חייבים לגרש אותו" • על החשש מקריסה כלכלית: "כלכלת ישראל יציבה וחזקה"


שני הפיגועים האחרונים שאירעו בסוף השבוע בירושלים וגבו את חייהם של שבעה בני אדם, החזירו לדיון הציבורי את סוגיית גירוש משפחות המחבלים והקלה ברישיון לנשיאת נשק. שר הכלכלה ניר ברקת (הליכוד) שוחח על כך עם ינון מגל ובן כספית ב־103fm והתייחס גם לחשש מקריסה כלכלית, על רקע הרפורמה המשפטית המתוכננת.

"אנחנו חייבים לאפשר ללוחמים שלנו לשאת נשקים. ראינו מה קורה כשיש אירוע עם לוחם עם נשק לידו", אמר בהקשר לשני הפיגועים האחרונים, והוסיף: "בירושלים, שליש מהאירועים של נטרול מחבלים היה על ידי אזרחים, בארץ כחצי מהמקרים של נטרול מחבלים נעשה על ידי לוחמים שיש להם נשק. אנחנו חייבים להרחיב את האפשרות, התבחינים בלתי סבירים היום. מילואים הם יכולים לעשות אבל לשאת נשק בבית הם לא יכולים?"

בתוך כך, הוא גם קרא לגירוש משפחות המחבלים: "אנחנו חייבים להחמיר את הענישה, להיות רע עם הרעים, אסור לנו להיות רחמנים איתם. בן משפחה שעזר לפני למחבל או תמך בו אחרי, חייבים לגרש אותו. לגרש אנשים".

"כולם מבינים שחייבים תיקונים במערכת המשפטית"

במהלך השיחה, הסביר גם מדוע הוא לא חושש מקריסה כלכלית על רקע הרפורמה המשפטית המתוכננת. לדבריו, "כלכלת ישראל יציבה וחזקה, עם פוטנציאל ענק. אנחנו עובדים קשה בשביל לפתוח את השווקים לחו"ל, גם להגדיל את הייצוא והצמיחה, וגם ייבוא בשביל להוריד את יוקר המחיה. הפוטנציאל שלנו, שאנחנו אלפית מהעולם, זה להגדיל את כמות האנשים שמתעסקים בטכנולוגיה ובהייטק. אנחנו יודעים לייצר יופי של סחורה לעולם. ההייטק שלנו והטכנולוגיה שלנו צומחים שנה אחרי שנה יותר מ־10%, וכשנמשיך בקצב הזה אנחנו יכולים להכפיל את התל"ג שלנו תוך 15 שנה - לשם אנחנו צריכים ללכת".

בהמשך, הוסיף: "אין לנו ארץ אחרת ואין לנו כלכלה אחרת. כולם מבינים שחייבים תיקונים במערכת המשפטית. רפורמות כאלה נעשו בכל העולם, אנחנו המוזרים והשונים. גם ראש הממשלה נתניהו וגם יריב לוין, אמרו 'רוצים לשבת, בואו תשבו איתנו'. מתוך 56 חברי הכנסת שהם לא בקואליציה, מי מהם רוצה לבוא ולדבר עם יריב לוין, עם ראש הממשלה? אף אחד".

הדגיש כי "אנחנו צריכים פה אחריות והפרדה. משקיעים חכמים צריכים להסתכל קדימה ולחשוב לטווח ארוך. יש עליות ויש ירידות בבורסה, אני לא נכנס לזה. אני מדבר עם שגרירים ואנשים מכל העולם והם לא מבינים את הרעש הזה - הם מבינים שלישראל יש מה להציע ברמה הבינלאומית, כולם יודעים את זה. משקיעים חכמים צריכים לראות דרך התהליך הזה, ולא להתרגש מזה".

"מי שמשקיע בישראל ירוויח בענק בטווח בינוני-ארוך"

על הצעתו לקנוס ב־100 מיליון שקל יבואנים ישירים שיפגעו ביבוא המקביל, עוד אמר: "אנחנו צריכים להיצמד לאירופה, מיליארדים עובדים לפי התקנים והרגולציות האירופאיות. ואני טוען שמה שטוב לאירופאים, גם טוב לישראל. ויש שכבה גדולה של רגולציות ותקנים ישראלים ייחודיים, שהם פשוט מיותרים. היעד שלנו הוא לאפשר למי שרוצה לייבא סחורה ע"פ תקן אירופאי במסלול ישיר לצרכן הישראלי. מי שימנע את זה, אנחנו נקנוס אותו. אנחנו רוצים לוודא שהשוק פתוח ותחרותי".

"הפעולות שאנחנו עושים מתחלקות לשלושה. אחד, ביטול תקינה מיותרת, זה מוריד את העלויות לעשות עסקים ומשפיע ישירות. ברגע שהשוק תחרותי, בסופו של דבר ההורדה הזו מתגלגלת אל הצרכן. שתיים, להוריד את הבירוקרטיה של העסקים, להוריד את העלות לעשות עסקים. ברגע שאתה מוריד את העלות, והשוק פתוח ותחרותי, אתה תראה ירידה במחירים. שלוש, להתמקד בייצור, לעזור לתעשייה שלנו, לשדרג את היכולת של העסקים להצליח, לצאת לשווקים הבינלאומיים", סיפר ברקת.

עוד טען כי "אני משוכנע שמי שמשקיע בישראל ירוויח בענק בטווח בינוני-ארוך. מי שמסתכל על היכולות של מדינת ישראל, על הפוטנציאל, על המגמה, על פתיחת שוקים, על היכולות של הציבור הישראלי - מבין שאנחנו לטווח בינוני-ארוך רק הולכים להצליח אל מול העולם. אני עוד לא נתקלתי בנושא כלכלי שיש עליו קונצנזוס של מאה אחוז מהאנשים. אני מבין ומכבד שיש אנשים שחושבים אחרת".

עריכה: ירדן חדד

30/01/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ניר ברקת
ניר ברקת  |  צילום: אבשלום ששוני/פלאש90
Paris