יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן פרסם כי הוא מתכנן להגביל את חוק השביתה. כתוצאה מכך, יוגבלו העילות לסכסוכי עבודה ויאסרו על גביית דמי חבר ממי שאין מעוניין. יעל איילון, עורכת התוכנית וענת דוידוב שוחחו על השלכות הצעד. "העיתוי הזה הוא לא מקרי, רק לפני כמה ימים בישרנו שההסתדרות ומשרד האוצר התחילו משא ומתן על הסכמי השכר במשק", ציינה יעל. לשיחה הצטרף יניב לוי, יו"ר אגף ההסברה בהסתדרות, והתייחס לדברים.
"אני רוצה להזכיר למר שמחה רוטמן שאנחנו חיים בשנת 2023. במדינת ישראל יש עובדים, אזרחים, לא נתינים ולא עבדים", תקף לוי בפתח השיחה. "יחד עם זאת, טוב שיש דיון בנושא אבל אני אומר כאן ועכשיו - הצעת החוק הזו לא תקודם. אין לה היתכנות לעבור בכנסת ישראל. ארנון בר דוד כבר אמר את זה לפני כחודשיים. אני חושב שאם תסתכלו על רשימת חברי הכנסת בליכוד אתם תראו לא מעט אנשים שיצאו מהעבודה המעוגנת".
עוד טען לוי כי "אנחנו מדברים על התנועה החברתית הגדולה ביותר בישראל, שמייצגת קרוב למיליון עובדים. אנחנו גם הפה של השומרים, של המנקים, של האחים והאחיות. עכשיו רוצים לקחת את זכות היסוד האחרונה שנשארה לנו? זכות יסוד של שביתה? השמעת קול? מחאה? מתי השתמשנו בשביתות? לקחנו את הגדולים החזקים לטובת הקטנים. איך העלו את שכר המינימום?"
כאשר נשאל האם ההסתדרות לא מתכוונת להצטרף למחאות כרגע, הבהיר לוי כי "ראש ההסתדרות רואה את הסוגייה של הרפורמה במשפט כמשהו פוליטי. יחד עם זאת אנחנו גם בהסדרות, היועץ המשפטי בודק את הרפורמה מהזווית של דיני עבודה. אם יהיה לנו מה לומר אנחנו נאמר. ראש ההסתדרות אמר במפורש - כשהוא קרא לשיח הוא קרא להקשיב לצדדים, הוא מדבר עם הצדדים. עכשיו זה לא קשור, עזבו את המחאה, זו אג'נדה, זו דרך שמובלת על ידי חבורה של חוקרים קיצוניים שמשפיעים על חברי כנסת מבלי להבין את התמונה הכוללת, מבלי להבין בכלל מה זה הסתדרות, את הפעולות. הם קצת חיים בהיסטוריה, אנחנו חיים בהווה, רואים את העתיד - אנחנו מגנים על האדם העובד".
"אולי טמנו לכם מלכודת?", תהתה יעל אילון, ולוי השיב בנחרצות: "שום מלכודת. אנחנו לא עובדים באיומים, אנחנו מאמינים במו"מ בתום לב. אני מעדיף לשמוע ולהבין את הקולות שאנחנו מקבלים ממשרד האוצר, מלשכת השר. הם הראשונים שרוצים יחד איתנו שיח. הייתי השבוע בישיבה עם מנכ"ל האוצר, אמר 'אנחנו רוצים שיח'. כולם יראו את המשק שבקצה, את האזרח, יפסיקו עם הפילוגים. אין שיח בכלל על נושא זכות השביתה, אין מבחינתנו שיח בנושא הזה. אתם תראו שהצעת החוק הזו לא תקודם".
לדבריו, "רוטמן אמר שכרגע הוא לא יקדם אותה. אני חושב שגם שמחה רוטמן, ואני מציע לו ללמוד את ההסתדרות על בוריה, את דרך הפעולה, אני חושב שהוא יראה שיש לא מעט דברים שנושקים למקורות מהם הוא שואב את אמונתו ויבין שאנחנו עושים לא מעט דברים טובים לחברה הישראלית. לא עובדים איתנו באיומים, אנחנו לא נרתעים, אני לא מציע גם לבדוק את גבולות הגזרה. אם יבואו על זכות השביתה, שזו זכות דמוקרטית, אם יבואו וינסו להילחם אנחנו נילחם. אין היתכנות להעביר את זה בכנסת ישראל. אם תספרו את הקולות ותראו את האנשים תראו שאין לזה היתכנות. אנחנו לא ניכנע להצתות ולא נדליק עוד מדורות".
לסיום, הדגיש לוי כי "אני חושב שבעת הזו זה לא יקודם. אני אומר את זה בבטחה. הדיון חשוב, אבל יחד עם זאת יש לנו משימות הרבה יותר גדולות מאשר להתעסק בנושא הזה. אנחנו ערניים וזה טוב מאוד שיש דיון אבל זה לא יעבור. הדבר האחרון שאנחנו מחפשים זה להצית את המשק, יש לנו באמת הרבה עבודה".
עריכה: שני רומנו