אודי סגל וענת דוידוב

"קורא לראש הממשלה שלא יתן לדמוקרטיה להישחק"

ח"כ בני גנץ, שר הביטחון לשעבר, התייחס לקריאתו של נתניהו להפסיק את ההסתה • באשר להפגנות: "כולנו מוטרדים - במקום ראש ממשלה יהיה לנו פה שליט"


בעקבות ההתבטאויות והביקורות החריפות המופנות כלפי הקואליציה בעקבות הרפורמה המשפטית, ראש הממשלה בנימין נתניהו קרא לגנות ולעצור את ההסתה והאלימות. ענת דוידוב וגדעון אוקו דנו על כך ב־103fm עם ח"כ בני גנץ, שר הביטחון לשעבר, אשר התייחס לדברים.

תחילה, ביקש ח"כ גנץ להתייחס לאירוע הלילה (א'): "בראשית הדברים אני אבקש להתייחס לאסון שקרה בטורקיה, לקוות שיהיו שם כמה שפחות הרוגים. אני מבין שמערכת הביטחון מתארגנת להוצאת משלחות וטוב שכך. אני רוצה לחזק את כוחות הביטחון על הפעילות הלילה באזור שכם, אני רואה שעושים עבודה טובה".

מיד לאחר מכן, הביע גנץ את דעתו על דבריו של ראש הממשלה בכל הקשור להסתה במדינה: "אני ממש לא מקבל את זה. אנחנו מגנים כל הסתה, כל קריאה לאלימות, אנחנו כן מעודדים את המחאה, חושבים שהיא חלק בלתי נפרד מהמאבק הציבורי, היא נדרשת. אבל אנחנו קוראים לפעול על פי החוק, מגנים כל הסתה, וחבל שנתניהו לא היה נחוש במעשים שלו כמו שהוא דורש עכשיו".

"היה נכון לחקור את רז ועו"ד חודק?", תהו צמד המגישים, וחבר הכנסת השיב: "אני משאיר את זה לגורמי אכיפת החוק והחקירה. אני מניח שהם בודקים את העניינים. אני חושב שאסור ללכת למקומות האלה, שני אנשים מאוד ראויים שאמרו דברים חמורים".

עוד הדגיש ח"כ גנץ כי "כולנו פה מוטרדים מאוד מהשינוי שמתחולל במדינת ישראל, זה קורה בשני מישורים - במישור הממשלי, מדמוקרטיה כפי שהיא אמרוה להיות שבה כמובן הבחירות הן הדבר הקובע וממנה יש שלטון רוב, דברים שצריך לקחת בחשבון, דמוקרטיה, תקשורת, מערכת משפט, רשימה של דברים שכולנו חיים על פיהם. אנחנו רואים שהמערכת הממשלית הופכת את זה למערכת שלטונית, במקום שיהיה לנו פה ראש ממשלה יהיה לנו פה שליט וראש הממשלה ישלוט בממשלה שתשלוט בכנסת שישלטו במערכת המשפט, והדבר הזה מחליש את ההגנה לאזרח. לכן אנשים מוטרדים".

"אני לא מקבל את ההסתה הזאת, את ההתקפות שהיו עליי או על אחרים בסיטואציות אחרות רק לפני שבוע", ציין, "התשובה היא חד ערכית לא, אין שום מקום, ואני קורא לחברה הישראלית להבין שהמשותף בנינו הוא רב יותר והוא הכרחי יותר על פני המפריד בנינו. אנחנו צריכים לדעת לחיות עם ההבדלים האלה. אני קורא לראש הממשלה, שהוא אחראי על העניין הזה, על אחדותה של החברה, על הדמוקרטיה בישראל, שלא ייתן לדמוקרטיה להישחק ולחברה להתפצל".

בתגובה לדבריו, שאלה דוידוב האם נתניהו מסוגל להיות אחראי על אחדות החברה הישראלית, וגנץ הודה: "הוא צריך לרצות, ואז הוא יהיה מסוגל. צריך לעצור את הסוסים הדוהרים האלה. אין שם פרט אחד שמשרת את האזרח, אין פרט אחד ברפורמה המוצעת שמשרת את האזרח. כל מה שמוצע שם זה מעצים את הממשלה שתשלוט בכנסת שישלטו במערכת המשפט, בית המשפט יהיה חלק יותר וכתוצאה מזה גם האזרח יהיה מוחלש יותר. כל סט החוקים שמונח עכשיו הוא קדימון לחוקים שנראה אחר כך".

"מה זה אי עצירת תהליך החקיקה? אקדח יורה על השולחן"

בהמשך, כאשר נשאל חבר הכנסת על איזה בסיס יהיה מוכן לקיים הידברות, הבהיר: "אני חושב שההידברות לא הייתה קיימת. כל שהצגתי היה עקרונות, לקבוע שאנחנו מסכימים שאין פוליטיזציה במערכת המשפט, שבונים את כל הרפורמה סביב שני עקרונות - דברים שמשרתים את האזרח וסביב תיקון חוק יסוד החקיקה. יכול להיות רגע חוקתי מועיל אחרי 75 שנה שהקמנו את המדינה".

"ברגע שהמערכת אין בה פוליטיזציה אפשר לדון על הדברים. אבל ברגע שאתה קובע הפרה של האיזון בוועדה לבחירת שופטים אתה מפרק מראש את כל יתר הדברים האחרים. מה שאני מנסה להציג זה מסגרת ועקרונות", טען, ותקף: "נשאלת השאלה מה זה בעצם אי עצירת תהליך החקיקה? זה אקדח יורה על השולחן. לא ככה באים".

עוד תקף ח"כ גנץ כי "אני לא מזהה רצון להתפשר, התהליך הזה הם מתכוונים להמשיך אותו. אני לא מזהה נכונות להתפשרות. צריך לתקן פה את המילים, אני לא מוכן להתפשר, על מה? אני לא מוכן להתפשר על המבנה הממשלי הדמוקרטי של ישראל. אני כן מוכן להגיע להסכמות שעושים אותן בצורה מסודרת, אבל כשמישהו מפעיל מסה חקיקתית בתוך התהליכים האלה אני מניח שהוא מתכוון ברצינות".

"אתה שומע קולות אחרים בליכוד של מי שרוצים לדבר?", התעניינו דוידוב ואוקו, וח"כ גנץ שיתף: "אני חושב שיש אנשים בליכוד שגישתם הרבה יותר ממלכתית ומוכנים ומבינים שנכון להגיע להסכמה. אנחנו משוחחים, יש שיחות, אבל אנחנו לא נפתח פה שמות כמובן. אנשים מבינים שצריך לעצור, להידבר ולנסות להגיע למשהו מוסכם. יו"ר הליכוד, ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כשהוא מדבר בצרפת בשפה שאיננה עברית הוא אומר שדברים יקרו בהסכמה. יש עשייה אחרת כלפי פנים".

בתגובה לכך תהתה דוידוב: "אז לאיזה נתניהו להאמין?". חבר הכנסת בני גנץ לא הביע אופטימיות: "קשה להאמין לצערי. ממש חבל לי, שמעתי את נתניהו בנאומים קודמים שלו מסביר למה צריך להגן על מערכת המשפט, למה ישראל צריכה מערכת משפט עוצמתית, הוא יודע היטב שזה גם גיבוי נכון לשמירה על הדמוקרטיה, הוא יודע שמערכת משפט חזקה ועצמאית מגנה על חיילי צה"ל, מאפשרת לכל החברות הבינלאומיות להשקיע בישראל".

לסיום, התייחס חבר הכנסת ולשעבר שר הביטחון בני גנץ לביקורות המופנות כלפי יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד שאינו נוכח בהפגנות באופן בו היו רוצים לראות אותו: "קודם כל, המחאה הזו היא מחאה שבאה למלמטה, מהחברה עצמה, וטוב שכך. יש תמיכה של כל מפלגות האופוזיציה בעוצמות כאלה ואחרות במחאה הזאת. אנחנו מתואמים. באופוזיציה יש גווני תוכן טיפה שונים אבל בסה"כ יש לנו אחדות מטרה, כל מה שאנחנו מבקשים שאם עושים תיקון שבאמת יהיה תיקון לטובת האזרח, שאם עושים רפורמה, שתהיה מאוזנת ומעוגנת בחוק יסוד החקיקה וכל זה בצרוה לא דורסנית".

"בסה"כ האופוזיציה מתואמת. עובדים יחד. המחאה מוצדקת, חשובה, לגיטימית. הסתה ואלימות משום צד, משום כיוון, בשום מצב. זה חייב להיות ברור", סיכום.

עריכה: שני רומנו

06/02/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בני גנץ
בני גנץ  |  צילום: מארק ישראל סאלם/פלאש90
Paris