|
RSS|
האזנה בספוטיפיי|
האזנה ב־Google Podcasts|
האזנה ב־Podcast Addict|
האזנה ב־Deezer|
האזנה ב־Apple Podcasts
צמד המילים רשלנות רפואית הפכה ברבות השנים לשם נרדף למקרים איומים של חוסר צדק, שאנו מקווים שלא נפגוש לעולם. באופן מצער למדי, עוולות רפואיות ובריאותיות הפכו לנחלת הכלל, בייחוד במציאות רוויית תחרות בין גורמים מקצועיים וניסיונות הולכים ונשנים לערוך קיצורי דרך על חשבונם של אזרחים תמימים.
עורכי הדין עמוס מוקדי וטל שינפלד, המתמחים ברשלנות רפואית ודיני נזיקין, נכנסו אל אולפן 103fm כחלק מהפודקאסט המיוחד בהגשתם 'חוק ונזק', וגוללו יחדיו את המקרים שנתקלו בהם כחלק מעבודתם, הפתרונות שהציעו להם, ובעיקר את האופן בו החזירו את השלווה לעולמם. רמז: זה הרבה יותר נפוץ ממה שחשבתם.
"רשלנות רפואית זה מונח שכל אחד מאיתנו נתקל בו", טענה עו"ד שינפלד תחילה. "זה נושא מורכב עם היבטים שונים אבל המקרים עליהם אנחנו מדברים תמיד קשים, מטרידים ולא צודקים. כמו שאנחנו הרבה פעמים רואים, בחלק מהמקרים שום דבר לא מכוון אבל חלקם נגרמים מתחושת זלזול, אולי חוסר תשומת לב, ואלה המקרים שהכי מקוממים. לצערנו אנחנו רואים מצבים כאלה יותר בקרב רופאים בכירים - הגורמים שאנחנו הכי סומכים עליהם".
עו"ד מוקדי חיזק את דבריה, ותיאר דוגמה מטרידה במיוחד מהקליניקה: "בדרך כלל לא מדובר בפגיעות מכוונות או כאלה שמגיעות בזדון. רוב הרופאים עושים עבודתם נאמנה. נתקלנו בבחורה צעירה, יעל (שם בדוי), שהלכה שוב ושוב למנהל מחלקה בבית חולים מכובד והתלוננה על קשיי נשימה. במשך שנתיים נערכו לה צילומים שהראו שיש ממצא לא תקין, אך אותו מנהל מחלקה היה משוכנע, אולי מיהירות מסוימת, שאין מה לבדוק. אחרי שנתיים שלמות שבהן לא נעשות הבדיקות הנכונות, בבדיקות שנעשו התגלה גידול בשלב כה מתקדם ולא היה ניתן להסיר אותו באמצעים המקובלים. כמה פעמים קרה לכם שהלכתם לרופא עם תלונות מסוימות ושמעתם 'זה ויראלי'? ברוב המקרים זה המצב, אבל מה קורה כשלא?".
נשמע לכם כמו אירוע מוזר שהסבירות שהוא יתרחש משולה לנפילת צלחת מעופפת מהשמיים? תחשבו שוב, והכירו את ערן (שם בדוי), שכל מאודו היה שירות קרבי בצה"ל. "ערן התלונן על כאבים חמורים בברך, עשו לו בדיקת אולטרסאונד שגרתית, היה שם איזה ממצא שיכול להתאים לדלקת, ומצד שני יכול להתאים לתהליך תופס מקום, גידול במילים אחרות. ברוב המקרים זה באמת דלקת, וזו גם הייתה הנחת הרופא. אמר לו 'אתה כשיר להתגייס לקרבי', אך אחרי כמה חודשים לא הצליח לדרוך על רגלו. בצילום רנטגן פשוט ראו שיש לו גידול שמתנהג כמו גידול סרטני, הרס לו את הברך ואפילו שלח גרורות לחלקים אחרים בגוף". עם זאת, הבהיר עו"ד מוקדי: "לא כל תוצאה לא מוצלחת של ניתוח או פרוצדורה היא מהווה רשלנות רפואית".
רשלנות רפואית הייתה, ולצערנו גם תהיה. אך איך בכל זאת ניתן להפוך לחסינים יותר מול הרעה החולה התדירה מדי בחברה הישראלית? ללמוד לזהות את הרמזים המקדימים לחוסר קשב מצד גורמים רפואיים, לא לוותר על דבר מה המטריד אתכם בבריאותכם, וכמובן - מספר חוות דעת שונות לא יזיקו. אנחנו כאן.
עריכה: שני רומנו ומיכל קדוש