רון קופמן ואריה אלדד

"הנקודה הנפיצה היא יו"ש וירושלים - יש החמרה"

אלוף (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המל"ל, על המצב הביטחוני במדינה: "המרחק מאפשרות של התפרצות יותר אלימה בצד של יו"ש יותר גדולה ממה שהייתה"


בשבועיים האחרונים נרצחו 11 אזרחים במספר פיגועים קשים, ונראה כי גל טרור נוסף פוקד את הארץ - טרור הנערים. פרופ' אריה אלדד דן על המצב הסבוך והמטריד עם אלוף (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המל"ל, אשר הביע את הערכתו המקצועית בעקבות האיומים מבית ומחוץ.

תחילה התייחס איילנד לידיעה כי ראשי מערכת הביטחון הפצירו בראש הממשלה בנימין נתניהו לקרר את השטח מחשש להסלמה: "אם אנחנו מתייחסים למצבנו הביטחוני הכללי, הוא בסה"כ טוב ויציב. נסראללה נותן הצהרות אבל אני לא חושב שדווקא בחזית הצפונית צפוי שינוי לרעה, יש גם גורמים ברמות הרבה יותר גבוהות, שאולי הדברים מתנהלים באופן שמשרתים אתה אינטרסים שלנו, גם איראן במצוקה רבה מאוד, וגם דברים שהטרידו אותנו לאורך כל השנים האחרונות, יציבות המשטרים בירדן ומצרים נראים במצב טוב".

לדבריו, "אפילו עזה, בסופו של דבר ההרתעה הישראלית מצד אחד וגזרים כלכליים מצד שני מרסנים שם את הקולות שכמובן קוראים לפגיעות קשות בישראל. הנקודה הנפיצה היא יו"ש וירושלים מצד שני. פה אני נוטה להסכים שיש פה החמרה במצב, אגב היא קורית למעלה משנה וחצי, והסיבות לכך רבות אבל בשורה התחתונה, המרחק היום מאפשרות של התפרצות יותר אלימה בצד הזה של יו"ש יותר גדולה ממה שהייתה לפני שנתיים, שלוש, ארבע".

באשר להיערכות לקראת הסלמה במצב הביטחוני בחודש הרמדאן, הבהיר: "נכון הרמדאן הוא חודש ירח, לכן הוא גם מקומו על פני השנה במובן האקלימי משתנה כל הזמן. אני מסכים שלא צריך להתחיל להתכונן לרמדאן חודשים מראש, אבל היסטורית וגם מבחינה רציונלית, חודש הרמדאן מועד לפורענות מהרבה סיבות ידועות. יכול להיות שהסיבות שצריכים לקרוא להרגעת השטח אחרות, אבל אני מסכים עם העובדה שלישראל אין שום אינטרס ליצור התלקחות ביהודה ושומרון".

"לאורך 19 השנים האחרונות מערכת הביטחון הישראלית מתנהלת ביו"ש תחת 3 הנחות - מצד אחד לא ניתן להגיע להסדר פוליטי מלא עם הרשות הפלסטינית, דבר שני, קיומה של רשות פלסטינית חזקה הוא אינטרס ישראלי, והמסקנה משני הדברים האלה שבוא ננהל את הסכסוך ולא ננסה לפתור אותו, בוא נשמור על סטטוס קוו כמעט בכל דבר. זו המדיניות שהצבא פועל לאורה, מתוך הבנה שזה פחות או יותר מה שהדרג המדיני רוצה, ורוב התקופה היו ממשלות נתניהו", הדגיש.

עוד הסביר איילנד כי "הסטטוס קוו אומר שאתה לא משנה דברים מהותיים, לא בירושלים בכלל, לא בהר הבית בפרט, גם התנאים של המחבלים בכלא הוא דבר שלא משנה איך נוצר אבל כרגע אין טעם לנסות ליצור שם לחץ מיותר, וכנ"ל בתחומים אחרים. עכשיו יש ממשלה חדשה, מה שנקרא ימין על מלא, שזה בסדר גמור אם היא תקיים דיון או סדרה של דיונים אסטרטגיים ותגיע למסקנות אחרות, למשל שקיומה של רשות פלסטינית חזקה ומתפקדת הוא לא אינטרס ישראלי, וכנ"ל ביחס לדברים האחרים, ותנחה את גורמי הביטחון לפעול באופן שונה מכפי שהתנהלו עד עכשיו".

"סמוטריץ' רוצה לקחת סמכויות של הצבא"

בנוסף, ביקש איילנד לחדד: "מה שלא תקין שהדברים מתחילים להשתנות לא כתוצאה מאיזושהי בחינה אסטרטגית שיורדת כלפי מטה, אלה כתוצאה מאוסף החלטות או הצהרות או פעולות לא מתואמות, בעיקר בירושלים, בעיקר כאלה שמובלות על ידי בן גביר וזה כשלעצמו לא דבר תקין".

לאור אמירותיו תהה פרופ' אלדד האם יכול להיות שבן גביר משקף תסכול עמוק אשר קיים בקרב אזרחי המדינה, ואיילנד הכריז: "תסכול לא יכול להיות תוכנית העבודה. אפשר לחלק את מה שקורה ביו"ש לארבעה. אחד, רוב השטח, מדרום לשכם ועד דרום דרום הר חברון, סה"כ מתנהל בשקט יחסי ועם שליטה חלקית של הרשות הפלסטינית. כמובן שכל אירוע וכל פיגוע הוא דבר רע. שכם וג'נין הם אזור שהוא אחר אבל צה"ל פועל שם בצורה שלדעתי מאוד מוצלחת כשנה. דבר שלישי, פיגועים בתוך ישראל שיצאו מיו"ש, סה"כ נבלמו. נשארנו עם עניין של ירושלים, ירושלים היא מקום בעייתי והעובדה ש־370 אלף, קבוצת האנשים לפי דעתי היחידה בעולם שאסור לה להיות אזרח של שום מדינה, שזה בפני עצמו פלונטר לא קטן".

"העובדה שהם תושבים ישראלים ותעודות זהות כמו שלי ושלך, מייצרת נגישות מאוד גבוהה והיא מושפעת מרשתות חברתיות ודברים אחרים. אני לא בטוח שיש לנו כרגע אפשרות לעשות הוקוס פוקוס שמשנה את זה", הודה.

בהמשך, הביע איילנד את דעתו המקצועית על ההתמודדות מול המחבלים הצעירים: "גם גישה אחרת לוקח טיפה זמן לפתח אותה, אפילו אם רוצים זה מסובך. הטיקטוק יותר מסובך מרשתות אחרות. אבל נגיד אתה רוצה להגביר את המעקב אחר פרסומי טיקטוק, שאני לא בטוח שתראה למי זה מגיע אבל לפחות תראה מה נאמר בהם, ותצליח לעשות מידורים כאלה ואחרים, אולי לוחמה פסיכולוגית הפוכה, גם הדבר הזה מחייב איזה מאמץ. אנחנו חיים ככה עשרות שנים וכל פעם הבעיה בוערת במקום אחר, אבל זה בטח לא דבר שאם נתחיל להרוס את כל הבנייה הלא חוקית במזרח ירושלים יפתור את הבעיה, שנינו יודעים שזה רק יחמיר את הבעיה".

לסיום, התייחס איילנד לפיצול הסמכויות האזרחיות והביטחוניות במשרד הביטחון לשני שרים שונים: "חד משמעית לא. המושג המנהל האזרחי הוא מושג מטעה. המנהל האזרחי, למרות שמו, הוא אחראי על התיאום הביטחוני עם הפלסטינים. יש דברים יותר עמוקים בעניין הזה, אותי לא מטריד הוויכוח בין שר א' לשר ב', כל עוד זה וויכוח פוליטי, מה שבעצם סמוטריץ' רוצה זה לקחת סמכויות של הצבא. בחלק מהדברים זה עומד בסתירה לחוק יסוד הצבא. זה דברים שאני חושב שמאוד מסוכנים, לא בחנו את המשמעויות וכרגע יש פה בעיה של כיפופי ידיים".

עריכה: שני רומנו

17/02/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גיורא איילנד
גיורא איילנד  |  צילום: פלאש90
Paris