השנה היא 2023. עולם העבודה כפי שאנחנו מכירים אותו, עובר בכל רגע אינספור שינויים, לחלקם אפילו לא נשים לב אם לא נביט מקרוב. נקודת מבט זו, של קבוע ומשתנה כאחד, תובעת מאיתנו, עובדים, מנהלים ועצמאים כאחד, יכולת הסתגלות לסביבה הרבה יותר דינמית ומשתנה מזו שהתרגלנו אליה. בדיוק עבור מטרה זו, נכנסות ניל"י גולדפיין, משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן ומומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה, ומלי אלקובי, מרצה ומייעצת לארגונים בתחום של חווית עובד בעולם העבודה החדש, אל אולפן 103fm, ומנסות להבין בפודקאסט שלהן 'עתיד מזהיר' את מגמות ההשתנות של עולם העבודה, כיצד הוא ייראה בשנים הקרובות ומה עלינו לעשות, ולא לעשות, על מנת לצלוח אותו.
בפרק הראשון של הפודקאסט המרתק, אירחו השתיים את אלה בן אור, דיירקטורית פיתוח ארגוני ולמידה בחברה הטכנולוגית סלברייט, ויחד צללו אל אחד האלמנטים החשובים ביותר בעבודה בסביבה משתנה ומגוונת - עבודת צוות. "עולם העבודה החדש באמת מתמודד עם המון אתגרים, ואחד האתגרים הוא תוחלת החיים שהולכת ועולה ומקצועות שמשתנים ללא הרף, מה שקשור ליכולת של כל אחד ואחת מאיתנו למתוח את הגבולות", תיארו צמד המגישות. "במירוץ המכוניות המוביל בעולם פורמולה 1 יש אירוע מעניין שנקרא "החלפת ארבעת הגלגלים". רואים שם סנכרון בין חברי הצוות, שגורם להם לצייר משהו לא ייאמן. זה מודל לחיקוי ומיומנות ראשונה במעלה להשגת מטרות בעולם מורכב ומשתנה".
בן אור, העמלה לילות כימים על הבנת סוד הקסם של עבודת צוות ככלי להשגת מצוינות, הסבירה: "הדור הצעיר שנכנס לשוק התעסוקה החלט מכתיב את הדבר הזה שאומר 'אני עושה דברים מעבר למשימה, דברים גדולים'. חלק מהאנשים בוחרים את הארגונים בהם יעבדו בזכות ערכים והשפעה על עשיית טוב בעולם - חובתנו כארגונים לספק להם את הדבר הזה".
לדבריה של אלה, דיירקטורית פיתוח ארגוני ולמידה בסלברייט, גם המונח מנהיגות, המוכר לנו כל כך, עבר טרנספורמציה עם השנים. "מנהיגות הייתה מוכרת "כמנהיגות אלפא", אדם אחד מוביל, וזה כבר לא קיים. עם כניסת דורות רבים לעולם העבודה, המהפכה הדיגיטלית, הרשתות החברתיות, המשברים והשינויים שאנו חווים בשנים האחרונות, הכניסו לארגונים כללי משחק חדשים לחלוטין שהופכים את האדם העובד להרבה יותר משמעותי".
"השפעה מגיעה מהמקום הצוותי, על כל אחד ואחת ליטול אחריות על המיומנויות שלהם ועל שהם מביאים למקומות העבודה. ככל שנשכיל להתמודד עם האתגרים שלנו יחד, בשותפות אמיתית, עם סטנדרטים גבוהים וקבלת החלטות מהירה יותר, כך נביא תוצאות טובות יותר לעצמנו ולמקומות העבודה שלנו. עלינו לבדל את עצמנו, לראות שאנחנו מצליחים להיות מובילים בתחומנו, ואת זה לא נצליח לעשות כיחידים", הדגישה. אלקובי חיזקה זאת, וטענה: "בסוף הנהג בפורמולה 1 הוא זה שעומד על הפודיום, בחזית אבל אין לו שום סיכוי להצליח בלי מעורבות ושותפות של כל אנשי הקבוצה בפרונט ומאחורי הקלעים".
חרף הרצון הטוב, עבודת צוות על שלל רבדיה, עלולה להביא לקשיים רבים. "אחד הדברים היפים שראיתי הוא לחיות בנוחות עם חילוקי דעות. הגיוון זה הקושי בעבודת צוות", אמרה אלקובי, וגולדפיין הוסיפה: "קשה היום באמת לבד, ועצם הקושי של להיות לבד גורם לאנשים להתאחד ולעשות עבודת צוות. אבל ממה שאני רואה בארגונים טכנולוגיים, הרבה מובילים מגיעים מיחידות צבא, ומביאים איתם תרבות וחינוך של מערכת היררכית. חכם הודי אמר שהאגו הוא כלי מצוין בתנאי שהוא זוכר שהוא משרת ולא אדון. עדיין רבים המנהלים ששוכחים את זה".
לסיום, ביקשו צמד מגישות הפודקאסט והאורחת אלה בן אור להציג מספר טיפים לעבודת צוות נכונה. "הסיפור של עבודת צוות מתחיל מלהסתכל על חברנו לעשייה, ואם אני יוצאת מנקודת הנחה שאני באה לתת ולקבל, מאוד אצליח. לבוא לכל עבודת צוות ממקום של נתינה, של ראיית הזולת, להבין את הצד השני, לפרגן זה טיפ נכון גם לחיים, וטיפ מצויין במקומות עבודה", ציינה בן אור.
גולדפיין המשיכה, והודתה: "אנשים שבאים פתוחים וקשובים, לא רק לעצמם ולאינטרסים הצרים שלה, אלא גם להקשבה של האחר, מטרותיו וקשייו, מצליחים להגיע להישגים הרבה יותר מעניינים ומוצלחים. לי זה תמיד עבד. הפתרונות שהצלחתי לפצח לבד היו פחות מוצלחים מאשר בצוות. אנחנו לא יודעים הכול, זה עולם יותר מדי מורכב, מאתגר". "הסיפור של זיהוי עוצמות של אחרים ולדעת להשתמש בהם זו אומנות, לדעת להודות במגבלות שלנו ולבקש עזרה מחברינו לצוות זוהי מיומנות מרכזית בעולם העבודה העתידי", סיכמה אלקובי.
עריכה: שני רומנו