אראל סג"ל

"זה ממש לא יום יגון בו הדמוקרטיה התרסקה"

12663

עו"ד ציון אמיר הביע תמיכה בקידום התמורות המשפטיות: "הכנסת החליטה לעשות מעשה, לתקן" • טען: "מציע להוציא את מושג הדיקטטורה מהשיח הציבורי"


הלילה אישרה הכנסת בקריאה ראשונה שניים מסעיפי הרפורמה במערכת המשפט, לרבות שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ומניעה מבג"ץ להתערב בחוקי יסוד. עורך הדין ציון אמיר, מבכירי עורכי הדין בישראל, הגיב לדברים. 

"ממש לא יום יגון ולא יום בו הדמוקרטיה התרסקה", טען, "בהרבה מאוד מובנים אני חושב שאפשר לומר שמדובר ביום חג שבו המוסד החשוב הזה שנקרא 'כנסת ישראל' התכנסה והחליטה לעשות מעשה, לתקן, לשנות ולאתגר את החברה הישראלית בתיקונים, שינויים, שכולם סבורים שצריכים להתקיים במידה כזאת או אחרת. גם אומר שהשופט אהרן ברק אמר שמערכת המשפט היא כמו נשר בשמיים, כל הזמן צריך להיות בתנועה ולזוז ולנוע, אז אני חושב שזה יום חג".

עוד אמר: "ב־13 ביוני 2021 הושבעה ממשלה של בנט־לפיד, אנשים רבים, מיליונים, הסתובבו עם בטן כואבת, עם תחושת מועקה, הלכו לישון עם מחנק וקמו עם קושי בבוקר, ואני לא אפליג עד תקופת ההתנתקות, ובכל זאת, נוהלה אופוזיציה אחראית שלא ביקשה לרסק את ישראל. אני חושב שאף אחד לא ראה את המיליונים האלה יוצאים לרחובות, מסכנים את מעמדה של ישראל בעולם ומפעילים כל מני גורמים מחו"ל, מדינאים המחו"ל, ממשלות מחו"ל, כל מיני קבוצות שרוצות להוציא כסף מהארץ. לחבל, להרוס ולהשמיד רק בגלל שמישהו רוצה להחליף או לבטל את שיטת הסניור ולהחליף את הרכב הועדה לבחירת שופטים".

בתגובה לדברים, ורטהיים טען כי מדובר במהפכה משטרית שעלולה להפוך את מדינת ישראל לדיקטטורה. "קודם כל, את המושגים של דיקטטורה אני מציע להוציא מתוך הלקסיקון ומתוך השיח הציבורי, כי זה א', לא נכון, ב' זה מבלבל את אלה שפחות בקיאים בתורת המדינה ומה זו דיקטטורה. דיקטטורה למשל זה סטאלין, זה מוסוליני, זה היטלר, אז אני חושב שאפשר למצוא כמה הבחנות בין יריב לוין לבין כל היתר ולבין ממשלת ישראל הנוכחית", אמר עו"ד אמיר.

"אפשר למצוא איזו דרך אולי לאזן את כוחו של שר המשפטים בוועדה"

הוא פנה לוורטהיים, ואמר: "אני מסכים איתך בדבר אחד - שצריכים להתקיים איזונים ובלמים בין שלוש הרשויות, שאף אחת לא תהיה חזקה מדי ודורסת את יתר הרשויות האחרות. אני רציתי לשמוע מה אתה חושב על הרשות השופטת שבמהלך שנים לקחה לעצמה סמכויות אדירות שהגיעו לשיא השיאים ברצון ומוכנות לבטל חוקי יסוד שהם המקבילה, על פי התפיסה המשפטית הרווחת בעשורים האחרונים, כחוקה. זאת אומרת, הם הסכימו וקבעו שיש להם סמכות לבטל חוקה, את חוקי היסוד, האם זה לא נראה בעיניך פגיעה קשה והסגת גבול חמורה בסמכותה ובמעמדה של רשות או מבצעת או מחוקקת".

בהמשך, ביקש להבהיר את השינוי הרצוי בהרכב הוועדה למינוי שופטים: "יש חלוקה שווה של תשעת חברי ועדה, שלושה, שלושה, שלושה - שלושה עליונים, שלושה מהרשות המבצעת, שלושה מהרשות המחוקקת ובתוכה יהיה גם ראש ועדת חוקה. שר המשפטים יהיה משלושת השרים ברשות המבצעת, נשיא של העליון יהיה תמיד בין שלושת העליונים והשניים הנוספים יהיו שופטים בדימוס שיהיו מינויים של השר. זה יהיה בהסכמה ובאישור של הנשיא או הנשיאה. אני מוכן לדון למשל אם כל שלושת חברי הכנסת ייבחרו בוועדה, למשל יכולה להיות אפשרות שנמצא איזו הסכמה, או בהצבעה חשאית בכנסת או בוועדה מוועדות הכנסת, או אולי אפילו בהסכמה של ראש הקואליציה וראש האופוזיציה לזהותם של שלושת חברי הכנסת. אפשר למצוא איזו דרך אולי לאזן את כוחו של שר המשפטים בוועדה".

לבסוף, סיכם: "הכוח הוא של הריבון, אנחנו בעד זכויות של המיעוט אבל אנחנו לא רוצים לבטל את זכויות הרוב והריבון. אם הריבון הזה הוא מנוול אני מחליף אותו בבחירות".

עריכה: נויה חסון 

21/02/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ציון אמיר
ציון אמיר  |  צילום: מרים אלסטר/פלאש90
Paris