רז שכניק

"כל אחד משאיר חותם בעולם הזה"

הזמרת מירי אלוני שבה לביקור באולפנו של רז שכניק, והעניקה לנו הצצה לסיפורים שמאחורי השירים הגדולים שיצרו את הקריירה הענפה שלה • חלק ב'


מירי אלוני נחשבת לאחת הזמרות האהובות והמוערכות בישראל, ולכן לא פלא שרז שכניק ביקש שתגיע שוב לאולפן, בכדי להאזין יחד איתה לדרך המוזיקלית שעשתה - משירותה כסולנית בלהקת הנח"ל, דרך ההופעה עם 'שיר לשלום' בעצרת שבה נרצח ראש הממשלה דאז יצחק רבין ז"ל, ועד לחיבוק הגדול שהיא זכתה לקבל מהקהל בפסטיבלים בהם השתתפה. בשעה של מוזיקה והעלאת זיכרונות בחר שכניק לתור אחר האירועים שהובילו את אלוני לשיר את פסקול חייה.

לאחר שחרורה מלהקת הנח"ל ביצעה אלוני את שירי הנושא של הסדרה הטלוויזיונית החלוצית 'חדווה ושלומיק'. השירים 'הבלדה על חדווה ושלומיק', ו'להיות לבד', הצליחו לקבל חיים משל עצמם הרבה אחרי שהסדרה ירדה מהמסך, ואף זכו לביצועים מחודשים.

"למעשה, אני נותנת לך עכשיו סקופ", אמרה אלוני, "יאיר רוזנבלום שהלחין את השיר, ובחר בי לשיר את 'הבלדה על חדווה ושלומיק', ייעד את השיר הזה למוטי פליישר", הסבירה. לדבריה, פליישר היה אחד מכוכבי להקת הנח"ל, אבל מסיבה לא ברורה עזב את המקצוע וסירב לשיר. "הוא היה איש עסקים בנשמה שלו ולא שילמו אז, לא שילמו, אנחנו עבדנו בחינם, בהתנדבות, הכול כדי לעשות אמנות".

"בדקנו אם אני יכולה לשיר את זה בסולם שמותאם לו"

"מוטי פליישר היה עם מודעות גדולה לרווח - היה לו קול נפלא, אבל הוא רצה גם להרוויח. הוא כבר לא היה חייל ואני מנחשת שעל הבסיס הזה הוא סירב לשיר. הפלייבק היה מוכן אז בדקנו אם אני יכולה לשיר את זה בסולם שמותאם לו, ואני שרה את השיר הזה בסולם נמוך. זה יצא, אני חושבת, נורא מתאים לסגנון של השיר", הסבירה הזמרת.

השיר 'להיות לבד' הוא אכן חלק בלתי נפרד מפסקול הסדרה, ומגולל את סיפורו של הקיבוצניק שעוזב את הקיבוץ לעיר הגדולה, ומרגיש בדידות מהי. אמנים רבים התחברו למשמעות של השיר, ולמה שהוא מביא איתו, ולכן הוא זכה לחידושים רבים. "אהבתי את כל הקאברים שעשו לו", הודתה אלוני. בהמשך ביקשה להתייחס דווקא לקאבר שביצע זהר ארגוב, ואמרה: "הוא אהב שירים נוגים על בדידות, זה השירים שדיברו אליו. זהר הוסיף לו קטע חצי ספרדי כזה, וזה מאוד יפה".

"אני שונאת תחרויות זמר"

בפסטיבל הזמר והפזמון לשנת 1971 ביצעה אלוני את השיר 'הוא יצא' למילים של אפרים רימון, ללחן של שם טוב לוי, ולעיבוד של יאיר רוזנבלום. מדובר בשיר הראשון אותו הלחין שם טוב לוי. "אהבת להשתתף בפסטיבלים האלה?" נשאלה הזמרת, ואמרה: "אני שונאת תחרויות זמר, אבל זו הייתה הזדמנות פז לשיר עם תזמורת סימפונית של רשות השידור, ולא היו לי הרבה הזדמנויות כאלה בחיי".

בהמשך ניגנו את השיר 'תחת עץ האיקליפטוס', של ההרכב המוזיקלי 'אחרית הימים'. אלוני, שהייתה הצלע הנשי בהרכב, הייתה הסולנית בשיר. "ההרכב הזה התגבש לפני שהגעתי אליו, ופשוט צנחתי אליו".

ההרכב הצליח לחבר בין שירי משוררים לבין מוזיקת רוק כלל עולמית, שהייתה בפריחתה באותה התקופה. חבריה היו זהר לוי, גבי שושן, אלי מגן, יצחק קלפטר ומירי אלוני. "לא היה אינטרנט, לא היה יוטיוב, רק מי שמאוד אהב רוק שמע את הלהקות בחנויות תקליטים. אני רוקיסטית בנשמה שלי".

על מנהיג ההרכב זהר לוי אמרה: "לא הייתה לו השכלה מוזיקלית, אבל הכול בא לו מבפנים. אני קראתי לזה ספינה עם חמישה קברנטים שלא יכולה לשוט. מזלנו שהיה לנו מפיק שדאג להקליט אותנו".

בהמשך התייחסה גם לחבורת בימות, ולא יכלה שלא להתעכב על השיר 'בארץ להד"ם', אותו כתבה נעמי שמר. "השיר הזה הוא אחד משלושת המתנות שזכיתי לקבל מנעמי שמר. בספר שלה היא מקדישה אתו לבעלה, להורביץ. היא לא הסבירה לי על מה השיר היא לא צריכה הייתה להסביר".

לשיר זה כמו להיות ירדן

אלוני ביקשה להתייחס למצב הפוליטי היום, ולהשלכותיו על שגרת חיינו, ואמרה: "היום אנחנו עסוקים במה שהמנהגים שלנו יודעים לקחת. אני נזכרת שכבר אז לוי אשכול כשהיו אומרים לו 'הוא גונב והוא גונב' היה אומר 'לא תחסום שור בדישו'".

על השיר 'לשיר זה כמו להיות ירדן' אמרה אלוני כי לא מדובר בסתם שיר, והסבירה: "השיר הזה של נעמי שמר הוא לא סתם פיזמון, הוא לא 'היי טריללי', הוא שירה. הוא מטפורה. זה נפלא. אחרי כל אחד מאיתנו נשאר כאן משהו בעולם הזה. לאו דווקא יצירות אמנות. כל אחד, גם אם הוא דפק מסמר באיזשהו מקום, או הבריג איזה בורג. כל אחד משאיר חותם בעולם הזה".

"למה לא כותבים על הארץ יותר?" נשאלה אלוני רגע לפני סיום התוכנית. היא מצידה אמרה שאנתרופולוגים צריכים לנתח את השאלה הזו, והזכירה: "הצטמצמנו מ'אנחנו' ל'אני'. אני עוד שייכת לדור האידיאליסטים. הדור הצעיר התעסק באידיאלים, אבל היום לא מחנכים באהבת הארץ. גם המורים של היום לא גדלו על אהבת הארץ, זו ההתפתחות", סיכמה. 

פרויקט 'אלבומי המופת' מפגיש בכל שבוע את העיתונאי רז שכניק עם גדולי המוזיקאים בישראל. יחד הם יוצאים למסע אל האלבומים שהיו סימני דרך בקריירה שלהם - ובפסקול הישראלי. 

לרשימת התוכניות המלאות בפרויקט לחצו כאן.

עריכה: עדן בן ארי 

23/02/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מירי אלוני
מירי אלוני  |  צילום: מאירה פרץ/103fm
Paris