בשבוע הבא נציין את חג הפורים, ובין ארור המן לברוך מרדכי הרחובות ישטפו במיליוני ילדים וילדות במיטב התחפושות. אפשר לדבר רבות על העלויות הגבוהות של התחפושות, או של משלוחי המנות אותם מחלקים בחג, אבל יש פה עניין נוסף שהמחיר שלו יקר מאוד - תחפושות ממוגדרות.
למה הכוונה? בנות מתחפשות בוורוד, בנים מתחפשים בכחול. תחפושות של בנות מעצימות יופי, בעוד של בנים מעצימות כוח - איך נוכל לחנך את בנותינו על אידיאלים כאלה? האם אישה לא יכולה להיות חזקה? היא חייבת להיות מוסללת מגיל קטן לחצאית מיני ולמגפיים ארוכים?
סביב שאלות אלו ואחרות ביקשה מעיין אדם לפתוח את הבוקר עם טל ברייר בן מוחה, מייסדת 'מנהיגותה' - הארגון המוביל בישראל את תחומי הורות מודעת מגדר, חינוך מודע מגדר ספרות ותרבות שווה. לדבריה,"אנחנו רואות בחג הזה שאמור להיות חג בו את יכולה להביע את עצמך ואתה יכול להביע את עצמך בצורה הכי חופשית, לכאורה, אנחנו רואות את הסטריאוטיפ המזוקק. אנחנו רואות את כל הילדות שהולכות אחר כל החברות שלהן בדיוק, ואת כל הילדים שהולכים אחר כל החברים שלהם בדיוק. אם זה לא מספיק, אנחנו רואים איך כל החברה והתרבות בכלל משפיעה על התחפושות עצמן. זאת אומרת, אלה יהיו גיבורי על, ואלו יהיו כל מיני דמויות מחופצנות כאלה".
בהמשך הריאיון סיפרה אדם על אחיה בן ה־30 שמתחפש כל שנה לאישה. ברייר בן מוחה האזינה לדברים ברוב קשב, ואמרה: "בנים צעירים שישימו תחפושות של אישה או שמלה יזכו ללעג מהחברה. מה שקורה בגילאים מאוחרים, כמו שסיפרת על אחיך, זה הופך להיות מצחיק. זאת אומרת, גבר שמתחפש לאישה זה מצחיק, אבל אישה לא תתחפש לגבר כי זה לא מצחיק. כשגבר יורד מהשביל הסטריאוטיפי זה נתפס כמשהו לא הגיוני. הוא לא אמור לרצות להיות אישה במחשבה הסטריאוטיפית. אגב, כשילד יורד מהשביל הסטריאוטיפי החברה נורא מזעיפה אליו פנים - הוא גם ירד מהשביל, אבל גם ירד בהיררכיה. גברים כשהם מתחפשים לנשים זה מצחיק - הרי זה ברור שהם לא רוצים להיות אישה".
עוד הוסיפה: "אני חושבת שהספרות והתרבות מטביעות בילדות איזושהי הבנה שכדי להיות אישה את צריכה להיות כל מיני דברים. למשל, מבחינת התנהגות את צריכה להיות זו שמצילים אותה ולא יכולה להציל את עצמה, מבחינת הגוף את אמורה להיות 60-90-60 עם עיניים כחולות, ולהתלבש בצורה מסוימת, וכך הלאה".
לסיום, סיפרה על ספר הילדים שהוציאה ונושא את השם 'כדור ריקוד'. מדובר בסיפור המגדיר באופן מאוד ברור את נושא המגדר בקרב ילדים, באווירת חג הפורים. דרכו אפשר להבין שבכל גיל ניתן לשנות את המציאות, ולייצר עתיד שווה גם לבנות וגם לבנים. אז למה אתם מתחפשים בפורים?
עריכה: עדן בן ארי