רון קופמן ואריה אלדד

"המפכ"ל שגה בצורה חמורה"

ניצב בדימוס אהרון אקסול, לשעבר מפקד מחוז תל אביב, על העברת תפקידו של מפקד מחוז ת"א עמי אשד: "צריך לסמוך על המפקדים"


אתמול (ה') פורסם כי מפקד מחוז תל אביב במשטרה, עמי אשד, יוזז לתפקיד ראש אגף ההדרכה, זאת על רקע הביקורת של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, על פעילות המשטרה כלפי חסימות הכבישים בידי המפגינים. בעקבות ידיעה זו ביקש אריה אלדד לשוחח עם ניצב בדימוס אהרון אקסול, לשעבר מפקד מחוז תל אביב, וחבר תנועת הביטחוניסטים, שהסביר מדוע לטענתו המפכ"ל שגה בצורה חמורה.

בראש ובראשונה נשאל אקסול האם לדעתו משטרת תל אביב עשתה כל שביכולתה על מנת למנוע את חסימת נתיבי איילון. הוא הודה כי הוא סומך על הפיקוד שעשה הכל על מנת לשחרר את החסימה, וביקש לדעת בנקודה חשובה: "לפעמים אנשים שיושבים על הכורסאות בבית ומסתכלים בטלוויזיה על חסימה אז באופן טבעי אומרים 'איפה המשטרה? למה המשטרה לא מפנה?', ומטילים ביקורת על המשטרה על אי פעילות כנגד אותם מוחים שחוצים את נתיבי איילון. צריך לזכור שמי שמקבל את ההחלטות זה המפקדים בשטח, ומה שרואים מהכורסה זה לא מה שרואים בשטח", ביקש להזכיר למאזינים.

בהמשך העניק לנו מתוך ניסיונו המקצועי בשטח, ואמר כי שוטרים מגיעים לפעילות אל מול עשרות אלפי אנשים, ולעיתים גם מול מאות אלפי אנשים שמשתתפים בהפגנה. "יש ביניהם ילדים, ואנשים מבוגרים. פיזור בכוח הוא אף פעם לא מחזה נעים, ולצערנו הרב לעיתים תוך כדי פיזור כזה אנשים נפגעים. צריך לעשות הכל בכדי להימנע מהסיטואציה הזו שאנשים יפגעו. זה נכון שזה גורם לאי נעימות ולעיכוב בתנועה - כל האמירות נכונות, אבל בסוף צריך לסמוך על המפקדים שבסופו של דבר תהליך קבלת ההחלטות הוא שלהם מול מה שעומד מולם. אני סומך את ידי שתהליך קבלת ההחלטות שהיה אתמול מול מפקד המחוז או מי מהמפקדים שעמדו מול אותה הסיטואציה בחן את כל האפשרויות וקיבל את ההחלטה שהוא קיבל".

בין רימון הלם למכתזית

אלדד ביקש להבין איך מתנהלת קבלת ההחלטות באמצע מבצע שכזה, ושאל מתי יחליט מפקד מחוז שיש לסיים עם מכתזית הפגנה, או דווקא לזרוק רימון הלם. "למה הוא מחליט ברגע מסוים להשליך רימוני הלם, ובהפגנה אחרת לא לעשות זאת? כשאותם נתיבים חסומים כמובן", התעניין אלדד.

אקסול ביקש להזכיר כי המפקדים שנמצאים בשטח מנהלים שיח עם האנשים שנמצאים שם, ומבינים היטב את הלך הרוח. "לפעמים אומרים להם שזה ייקח 20 דקות, והם מוכנים להמתין. הם אומרים לעצמם שבמילא, אם הם יכנסו לפיזור אלים זה ייקח הרבה יותר מ־20 דקות. עדיף לי לתת להם את ה־20 דקות או את החצי שעה הזו, שילכו, ובתנאי שאחר כך יזוזו הצידה. כשאתה רואה שזה לא קורה ומתחילים להיות עומסים בלתי סבירים בעליל וזה כבר מתחיל להשפיע אתה מקבל את ההחלטה".

"צריך לזכור שמדובר, בסופו של דבר, במחאה בלתי חוקית"

בהמשך התייחס אקסול לטיב ההפגנה אמש (ה') וביקש לגעת בנקודה חשובה: "צריך לזכור שמדובר, בסופו של דבר, במחאה בלתי חוקית. אגב, כבר משעות הבוקר יכלו השוטרים להתעמת עם המפגינים כי זו הייתה מחאה שלא קיבלה את אישור המשטרה. זו מחאה שהם הגדירו במילותיהם כשיבוש, זה יום ההתנגדות, יום המאבק, או כל כינוי אחר שהם קרו לעצמם ביום הזה. לכאורה, כבר משעות הבוקר היה אפשר להתעמת איתם, אבל המשטרה בחרה להחליק ולאפשר להם לעשות את התהליך, אבל כשהבינו שהעסק הזה לא יגמר כל כך מהר ובכוונת המפגנים לשהות במקום עוד שעות ארוכות זה הזמן שבו, אני מעריך, שהמפקדים קיבלו החלטה שצריך לפנות אותם וגם להשתמש בכוח".

לדבריו, "הפינוי החל באופן הדרגתי. אתה מתחיל לדבר איתם, עובר לדחיפות קלות, וכולי. אם אתה רואה שהעסק הזה לא עובד ויש עימותים ואלימות בין השוטרים לבין המפגינים אתה מעלה את המדרג. זה עולה לפרשים, וזה עולה לרימוני הלם אם צריך. אני מניח שלא ישתמשו באירוע כזה בגז כי זה שטח בנוי, אבל בואו נאמר ככה - זה שלב לא נעים. כשאתה עובר לשלבים האלימים זה אף פעם לא נראה טוב, זה נראה רע לכולם - גם למשטרה וגם למוחים".

עוד הוסיף: "זה מגיע אחר כך גם לשלב של מעצרים, ולשלב של תמונות שאנחנו לא רוצים לראות. מכתזית, רימוני הלם, ואלות נמצאים באותו המדרג וההפעלה היא של המפקדים. המכתזית כמכתזית שמשפריצה מים היא לפחות לטעמי פחות מסוכנת. נכון שלפעמים הזרם עצמו יכול לפגוע באנשים, אבל ישנן הוראות בטיחות והנחיות בדיוק איך להפעיל את זה ובאיזו עוצמה. זה נראה מאיים ומפחיד כזה, אבל אני חושב שזה הרבה פחות מפחיד מרימון הלם. בשורה התחתונה הכל מותאם למה שעומד מולך - יש לך ארסנל שלם של אמצעים והמפקד מחליט לפי שיקול דעתו מה האמצעי הטוב ביותר בהתאם למצב".

"אתה רוצה לעשות סבב? זה בסדר גמור, אבל בטח לא בעיצומה של מחאה"

רגע לפני סיום התייחס לסבב המינויים במשטרה ולהדחתו של מפקד מחוז תל אביב, ואמר: "ישנם סבבי מינויים בארגון, עושים את זה, וזה בסדר גמור. מה לעשות ששבוע לפני זה השר שולח מכתב למפכ"ל שייתן הערה למפקד מחוז תל אביב כשהוא מהבוקר עסוק במחאות ופתאום מגיע לו סבב משום מקום והוא לא יכול לנתק את זה מכל שרשרת האירועים שקרו בחודש האחרון. גם אם כוונותיהם היו טובות - ככה לא עושים סבב. גם אני עשיתי סבבים במשטרה, אבל אף פעם לא בצורה כזו מכפירה ומבישה. אתה רוצה לעשות סבב? זה בסדר גמור, אבל בטח לא בעיצומה של מחאה", סיכם.

עריכה: עדן בן ארי 

10/03/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


הפגנה נגד הרפורמה המשפטית
הפגנה נגד הרפורמה המשפטית  |  צילום: אריק מרמור/פלאש90
Paris