הלילה אושר בקריאה ראשונה חוק השפיטה , הכולל את פסקת ההתגברות והגבלות על בג"ץ, זאת ברוב של 61 חברי כנסת מול 52 מתנגדים. עורך הדין ערן שנדר, פרקליט המדינה לשעבר, שוחח עם ענת דוידוב וגדעון אוקו והביע את דעתו על המתרחש.
"עשינו צעד משמעותי אל עבר שינוי המבנה המשטרי בו היינו מצויים עד היום, דמוקרטיה מהותית הוא לא יכול להיקרא", הבהיר. "המדרון חלקלק, הרכבת דוהרת, אך היא לא הגיעה לתחנה הסופית - הקריאה השנייה והשלישית. אני מקווה שאחרי הראשונה יתחילו דיבורים ויהיו שינויים משמעותיים שיאפשרו היאחזות, גם אם פחותה, במודל הקיים. כל יום עולים לרגל לנשיא אנשים שמיומנים בחוק, ואני שומע שבוועדה באים ומנסים להשפיע. אין מערכת שלא צריך לעשות בה תיקונים, אבל זה עדיין לא אומר שהוועדה למינוי שופטים צריכה להיות עם רוב מוחלט לקואליציה, או שצריך לבטל את כל המנגנונים שמגנים עלינו ועל זכויותינו. אין עוד פטנט כזה שבו כל הכוח נמצא בידי הממשלה ללא יכולת ממשית לבקר את פעולותיה וזה ייקרא דמוקרטיה".
בהמשך, הוסיף: "כל פשרה שעדיין תיתן למודל המבנה המשטרי הקיים אפשרות נשימה הוא מבורך, שיהיה מי שיבקר את הממשלה שפוגעת בזכויות אדם באופן בלתי מידתי, ושליועמ"שים יהיה את המעמד הראוי להם. יש מן תחרות סמויה ברוח המפקד, שכמה שפוגעים יותר בייעוץ המשפטי ובכל זרועות אכיפת החוק, הרי זה משובח. יש כאלה בראש הפירמידה ששותקים, נתניהו, גם כשבנו כמעט דן את הפרקליטים למיתה, ויש את המקהלה הרגילה, חלקם שרים, שפוגעים בייעוץ המשפטי שעושה מלאכתו נאמנה ואומרים שמי שלא איתם הוא שמאלן".
בסיום דבריו, הבהיר עו"ד שנדר: "בג"ץ פסל פעמיים חוקים על רקע שוויון, לאחר שנקבע בחוק התקציב שמי שלומד בישיבות מקבל מלגה. יש אינטרס גדול מאוד לחלק גדול מהקואליציה לא לאפשר לבג"ץ לפסול חוקים שכאלה. בסופו של דבר הם פוגעים בזכויות שלנו". על השר בן גביר, אמר: "אם היית אומרת לי שמי שהחזיק את הסמל של רבין ואמר שיגיע לאיש, הוא השר לביטחון לאומי, הייתי מציע להיבדק אצל פסיכיאטר".
עריכה: מיכל קדוש