ינון מגל ובן כספית

"לא הכנו מראש את המאבק הכי חשוב במאה השנים האחרונות"

דרור אידר, לשעבר השגריר באיטליה, על המשבר עם ההשהיה של החקיקה: "אולי המחשבה של לוין הייתה תמימה, שאנחנו כ"כ צודקים שהוא יכול להעביר את זה"


מאז הצגת הרפורמה המשפטית נדמה שהחברה הישראלית עומדת בפני המשבר הגדול ביותר בשנים האחרונות. בעקבות המחאות הרבות והשביתות, ראש הממשלה בנימין נתניהו השהה את חקיקת הרפורמה ופנה להידברות בין הקואליציה לאופוזיציה בתיווכו של נשיא המדינה. ינון מגל ויריב אופנהיימר שוחחו ב־103fm עם דרור אידר, לשעבר שגריר ישראל באיטליה, שניתח את המצב בישראל בשל הקרע בעם שגרמה הרפורמה המשפטית.

"אני חושב שכולם מבינים שיצאנו למערכה, יריב לוין מדבר על זה 20 שנה, יש לי תיעוד שלפחות 15 שנים אני כותב ביקורת על בית המשפט, אבל המחשבה של יריב הייתה תמימה, שאנחנו כל כך צודקים שברגע שתבוא ותציג את זה יהיה אפשר להעביר את זה", אמר אידר בפתח השיחה. "קיבלנו שיעור גם בצניעות וגם בהבנת מארג הכוחות. היום ציבור בוחרי הקואליציה מבין את נחיתותו במקום של מוקדי הכוח שהם בלתי נבחרים - האקדמיה, ראשי המשק, בנק ישראל, תקשורת, פרקליטות, בית המשפט וכו'. צה"ל זה גם שם".

בתגובה לדבריו טען יריב אופנהיימר כי "אתם רואים את העוצמה, לא הייתה מחאה כזו. אם אתה רוצה לשנות חוקי משחק בסיסיים אתה לא יכול לעשות את זה חד צדדי, אתה יכול לעשות את זה בהסכמה רחבה". אידר התייחס לאמירת המגיש: "תתפלא אני מסכים איתך. חוץ מזה, לא קשה לי לראות אתבל זה לא עניין של הציבור, יש פה יותר מהציבור. אם אתה רוצה, כמו שאני מנסה להבין את הצד השני, ואני מציע לכל אחד לעשות את זה, תנסה להבין את הצד שלנו, גם אם זו לא האמת. אני לא אוחז בכל האמת, אני רואה את האמת מהזווית שלנו".

"היה צריך לעשות בשקט שינוי קטן פה, שינוי קטן שם"

"אנחנו צריכים להבין שבכל מוקדי הכוח הבלתי נבחרים אנחנו לא הצלחנו לשנות לגמרי, מכיוון ששם אי אפשר להזיז. אני נגד אינטגרציה, אני חושב שצריך להקים מוסדות אלטרנטיביים בכל דבר. הכול נפתח בפנינו על פני השטח", הדגיש, והשיב לשאלתו של מגל האם הוא מתכוון לצה"ל אלטרנטיבי: "לא. למשל לשנות את הקריטריונים. כך למשל את יחידות העלית, אם יש לך בפריפריה תלמידים מצטיינים, תן להם שנה מכינה ותכניס אותם פנימה. היום אנשים לא רוצים לעבור לדרום מכיוון שהם יודעים שכל עסק, הקטן ביותר, יצטרכו לשלם עליו פרוטקשן. העניין הוא שגם כשיש לך אדם, עם יכולות מוכחות, העובדה שהוא הגיע ממקום מסויים, מציבור מסויים, הוא מלכתחילה נמצא בנחיתות".

עוד הסביר אידר כי "מה שקרה זה שאנחנו לא הכנו מראש את המאבק הכי חשוב אולי במאת השנים האחרונות, גם על דעת הקהל, על העובדה שהיו צריכים לזהות מראש שמוקדי הכוח יהיה נגדנו. צריך לסגת נסיגה טקטית, לחשב מחדש, לחבוש את הפצעים ולנסות להציל את מה שאפשר. לא היה צריך לעורר את השד. אנחנו ידענו שמכינים גייסות נגד הממשלה, לא משנה על מה. סיפקנו להם תחמושת. היה צריך לעשות בשקט שינוי קטן פה, שינוי קטן שם, אין מה לעשות".

"זו כמעט נוכלות", ביקר אופנהיימר, ואידר התנער מהאמירה: "למה נוכלות? אם אני רוצה לשנות משהו אני לא בא עם פטיש חמישה קילו. שינוי קטן, אני מדבר גם עם גורמים באופוזיציה, ואני מנסה להביא שינוי קטן מתוך הידברות. יש פה הסכמה. לדעתי מה שצריך לעשות עכשיו זה לתת לאנשים למצות את העניינים בבית הנשיא, אבל אני לא מאמין שיצא משם משהו, לסגת, לוותר על החקיקה. להבין את מארג הכוחות, למדנו שיעור חשוב מה המטרה שלנו - לשנות את מוקדי הכוח האלה. זה הסיפור. לסגת טקטית, לא לחוקק. אנחנו לא יכולים להפיל על הליכוד את כל המחדלים של ממשלות הימין לדורותיהן ולהגיד לו 'אתם לא מחוקקים? סימן שאתם חלשים'".

לסיום, הביע אידר את דעתו על פיטוריה של נועה תשבי לאחר שיצאה נגד הרפורמה המשפטית: "אני לא הייתי מדבר נגד הממשלה אם הייתה עושה מהלך שהוא מהלך הפוך להשקפתי לו הייתי עדיין בתוך משרד החוץ. אתה שליח של עם ישראל, של הממשלה הנבחרת. אם אדם דיבר נגד הממשלה זה אומר שהוא לא רוצה לייצג את השלטון הישראלי, אז הוא לא יכול להיות".

עריכה: שני רומנו 

03/04/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


הפגנה נגד הרפורמה המשפטית
הפגנה נגד הרפורמה המשפטית  |  צילום: אבשלום ששוני/פלאש90
Paris