אראל סג"ל

"אנחנו הולכים באופן בלתי נמנע לצבא מקצועי"

כיצד מחאת אנשי המילואים והטייסים באה לידי ביטוי בשורות צה"ל? • פרופ' יגיל לוי (האונ' הפתוחה) פרש את משנתו בנושא


כחלק מההתנגדות לרפורמה המשפטית, אותה הובילה ממשלת נתניהו, מחאות רבות הרימו את ראשן וביניהם גם טייסי המילואים שהצהירו כי יקפיאו את התנדבותם לשירות. סביב נושא זה, אראל סג"ל ודוד ורטהיים שוחחו ב־103fm עם פרופ' יגיד לוי, מחבר הספר 'יורים ולא בוכים: המיליטריזציה החדשה של ישראל', אשר הביע את עמדתו.

"נדמה שבשבוע האחרון ובמיוחד אחרי התבטאות מפקד חיל האויר אתמול יש לחץ גדול בצבא. וגם אני מבין מתוך שיחות עם קצינים בצבא הירוק שיש כעס מאוד גדול", אמר סג"ל בפתח השיחה, ופרופ' לוי הודה: "אני יכול להבין את זה, עם כל זאת שאני בהחלט יכול להבין איך קבוצה שלמה קמה ואומרת שהחוזה בינה לבין המדינה נפרם, איך הדבר הזה גם יכול לייצר מתחים פנימיים. רצוי לזכור שכבר כאשר החלה להתפתח המחאה של טייסת 69 אחד מהאנשים הבכירים בחיל האוויר התבטא בשיחה עם עמוס הראל שבו אמר שאנחנו צריכים לקחת בחשבון איך הטכנאים שלנו יגיבו לסיטואציה בה הטייס מפסיק את התנדבותו או מתנה אותה בהתניות כאלו ואחרות שאינן מקובלות על הטכנאים. הפוטנציאל למתח הזה כבר בצבץ קודם לכן, אנשים היו מודעים לפוטנציאל ההתפתחות שלו".

עוד טען פרופ' לוי כי "יש כאן תמונת מצב שהיא כרגע ברורה עוד יותר ממקודם. מה שקרה לנו בשבועות האחרונים שבעצם ההסללה שחבריי ואני מדברים עליה מזה שנים לא מעטות, עם לא פעם מאמצי הכחשה של הצבא, ההסללה עברה תהליך של פוליטיזציה. מתח שהיה פוטנציאלי, היו בו וויכוחים כאלה ואחרים סביב פרשת אלאור אזריה, הפך פתאום למתח פוליטי זהותי במובן זה שקבוצה שקודם לכן הסתפקה בכך שהיא נמצאת ברום ההיררכיה הצבאית בתפקידים הטכנולוגיים איננה מבליטה את הדומיננטיות שלה ואיננה מנסה להמיר הדומיננטיות שלה בסוג של קול פוליטי, התעוררה והחליטה שהיא צריכה להשמיע את קולה הפוליטי כי לתחושתה המדינה נלקחת ממנה על ידי הפיכה בלתי לגיטימית".

לדבריו, "זה העלה ביתר שאת את העובדה שבתוך הקבוצה הזו לא מיוצגים לא אנשים שבאים מהפריפריה, וגם לא מתוך הכיפות הסרוגות. אחד הדברים שהצבא מבליט מאוד בחודשים האחרונים זה שהיחידות הלוחמות, כולל יחידות השיטור בשטחים, הן יחידות שיש בהן ייצוג גבוה של העשירונים העליונים על פי משקלם באוכלוסייה. כשהצבא מדבר על עשירונים עליונים הוא מסווה את העובדה שיש חובשי כיפה. העשירונים העליונים מתוכם יש שיעור מאוד גבוה של חובשי כיפה, שמשרתים ביחידות הלוחמות גם של הצווארון הכחול היבשתי. השילוב שלהם ביחידות האלה הוא חלק מהמהפכה החברתית שהצבא עבר בשנים האחרונות".

איומו של מפקד חיל האוויר: "גם כדי לרצות לחצים פוליטיים"

בנוסף, הכריז פרופ' לוי כי "אנחנו הולכים באופן בלתי נמנע לצבא מקצועי. יש סתירה בין חברת שוק, שחרויות הפרט חשובות לה, לבין משטר של גיוס חובה שבעצם משעבד את הפרט לצרכים לאומיים או קולקטיביים. כשאנחנו מסתכלים על מחקרי דעת קהל באופן שיטתי אנחנו רואים כרסום משמעותי בתמיכה של דעת הקהל היהודית בהמשך קיומו של גיוס החובה, עד כדי כך שהיום הרוב איננו תומך. נקודה שנייה היא שדווקא האירועים האחרונים יכולים לחזק זרמים בתוך הצבא ומחוץ, שיגידו 'הבא ונמנע זליגה של קונפליקטים בתוך החברה אל הצבא והדרך לכך היא באמצעות צבא מקצועי'. אם זה נכון או לא, אפשר לחלוק על כך".

לקראת סיום התייחס פרופ' לוי לדבריו של מפקד חיל האוויר, אשר הבהיר כי טייסי מילואים שיודיעו כי יקפיאו את שירותם עלולים להיות מודחים מהטייסות: "אני חושב שעצם זה שהוא אומר את זה עכשיו, גם כדי לרצות לחצים פוליטיים על כך שהצבא כביכול הכיל מדי את האיומים בסרבנות. אני חושב שבסופו של דבר הוא יודע ומבין שעצם האמירה הזו שלו, וכנראה הוא גם קורא את השטח בתוך שורותיו, זה לא יגיע לעימות ברמה כזו שיהפוך את טייסת 69 או אחרות".

"יכול להיות שדווקא ההכלה הזו ברגע של משבר אפשרה למנוע נזק הרבה יותר גדול. שיעורי הסרבנות האפורה בזמן אינתיפאדת אל אקצא היו מאוד גבוהים ואחד האופנים שבהם הצבא טיפל בה זה פשוט להכיל אותה, לא ליצור מצב שבו הוא מעמיד אנשים לדין. גם העניין של ההתנתקות, כדאי לזכור, בסופו של דבר רבים מן היחידות שבהם יש שיעור גבוה של חובשי כיפה שוחררו מהמגע הישיר עם מתנחלים", סיכם.

עריכה: שני רומנו

03/04/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


למצולמים אין קשר לנאמר
למצולמים אין קשר לנאמר  |  צילום: אביר סולטן/פלאש90
Paris