רון קופמן ואריה אלדד

"אנחנו בצרה אבל היא לא קשורה בכלל לרפורמה"

פרופ' ירון זליכה על החשש מההשלכות הכלכליות של התמורות המשפטיות: "הדיבורים הללו הם המניפולציה, לוקחים מצב כלכלי בעייתי וקושרים אותו"


הלילה (ו') צפויה סוכנות דירוג האשראי הבינלאומים לפרסם את דירוג האשראי ותחזית האשראי של ישראל. באוצר נערים להודעה על הדירוג, זאת לאחר כל האזהרות כי הרפורמה המשפטית אותה מובילה ממשלת נתניהו תוביל להתרסקות כלכלית. פרופ' אריה אלדד דן על כך ב־103fm עם פרופ' ירון זליכה אשר הביע את דעתו המקצועית בנושא.

"אנחנו בהחלט בצרה אבל היא לא קשורה בכלל לרפורמה המשפטית והדיבורים הללו הם המניפולציה", הכריז פרופ' זליכה, ותקף: "לוקחים מצב כלכלי בעייתי וקושרים אותו, זה לא רק המצב הכלכלי בהקשר לחברות הדירוג. כבר בשנה שעברה עוד לפני הבחירות, הרבה לפני, נקבעה תחזית הצמיחה של המשק הישראלי ל־2023 והיא נקבעה לשיעור מאוד קרוב לאפס צמיחה לנפש. גם הערכות של האוצר, הערכות פנימיות, מדברות על צמיחה לנפש מאוד קרובה לאפס. מכיוון שהמדיניות הכלכלית של הממשלה הקודמת ושל הממשלה הנוכחית לא מצליחה לטפל ביוקר המחיה, צמיחה למשק, וכתוצאה מכך ועליית הריבית המשק הולך ומאט את פעילותו. זו תופעה שקרתה כבר במחצית של שנה שעברה".

עוד הסביר כי "מכיוון שעליית הריבית הביאה להפסקת הדפסת הכספים שהחלו בתקופת הקורונה. בתקופת הקורונה המשק האמריקאי התחיל להדפיס כספים בהיקפים מטורפים. כולם זרמו לשוק הכספים, לשוק ההון, המניות, וחלק לא מבוטל הלך להייטק. הדבר הזה גרם לאינפלציה, שהביאה לעליית הריבית, הפסקת הדפסת הכספים והוצאת הכספים החוצה. הפסקת ההדפסה הביאה להפסקת הזרמת הכספים לענפי ההייטק. זה לא קשור לרפורמה, לבחירות בישראל, זה קרה כבר לקראת סוף שנה שעברה, עוד לפני הבחירות בישראל".

"הפסקת הזרמת הכספים להייטק גרמה ללא מעט חברות סטרטאפ, שנהנו מכספים שלא היה להם בסיס כלכלי אמיתי להיפסק, כתוצאה מכך אין כסף חדש ואז מה יבואו ויאמרו? בעלי החברות לא יאמרו 'מכרנו סיפורי חלום חסרי שחר, ניצלנו את העובדה שהדפיסו כסף בארה"ב, כרגע זה נגמר, אנחנו הולכים לפשוט רגל', יותר פשוט להגיד 'יש רפורמה משפטית'", טען, "גם אם הממשלה הנוכחית הייתה מפסידה בבחירות והממשלה של לפיד ובנט הייתה ממשיכה לעוד קדנציה היינו נמצאים בדיוק באותו מצב. רוב הכספים שכן יצאו מהארץ יצאו כתוצאה מעליית הריבית בארה"ב".

לדבריו, "בישראל בשנה הקודמת התנפחה הבורסה הישראלית מעבר לבורסה האמריקאית, בעיקר כתוצאה מכך שמחירי הדיור עלו ב־300 אלף ש"ח ליחידה. האוויר החם הזה שנכנס למניות הנדל"ן יצא, וכתוצאה מכך המחירים ירדו. זה תופעות כלכליות שנובעות ממדיניות כלכלית בישראל או בארה"ב, אבל מאוד נוח להפיל אותן על הממשלה הנוכחית. הממשלה הנוכחית לא מנהלת מדיניות כלכלית נכונה להתמודד עם המצב".

לסיום, התייחס פרופ' זליכה למדיניות הכלכלית בארץ: "המדיניות הכלכלית בישראל היא חרפה, הנוכחית, לא רק הקודמת. לבוא ולטפל במצב שתיארתי כרגע בלי שום מנועי צמיחה חדשים, תוך נסיגה מכל ההתחייבויות לרפורמות שיעצרו את האינפלציה ויורידו את יוקר המחיה, לא ביטול של מכסים, ביטול של מכסות ייבוא, פירוק של מונופולים. לפני החג רוקן בית המשפט העליון מכל תוכן את החוק שאוסר על מונופולים לגבות מחירים מופרזים. חוק שבאירופה קיים, מגן על הצרכנים, אצלנו הוא הלכה למעשה מבוטל. איפה הממשלה? תחוקקו את החוק הזה מחדש ותכפו על בג"ץ והמערכת המשפטית את אכיפתו".

עריכה: שני רומנו

14/04/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' ירון זליכה
פרופ' ירון זליכה  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris