|
RSS|
האזנה בספוטיפיי|
האזנה ב־Google Podcasts|
האזנה ב־Podcast Addict|
האזנה ב־Deezer|
האזנה ב־Apple Podcasts
לצד הניסיונות ההולכים וגוברים לטפל במכורים ברחבי הארץ, המודעות להתמכרות ספציפית לתרופות אופיאטיות עדיין לא מוכרת לכלל הציבור. בפרקים הקודמים של 'חוק ונזק', הפודקאסט בהגשת עורכי הדין עמוס מוקדי וטל שינפלד, המאיר זרקור חשוב על תחום דיני הנזיקין והרשלנות הרפואית, הציגו השניים את התופעה לפני ולפנים. כעת, בפרק השלישי במספר, שוחחו עם יעקב אילוז, מנכ"ל עמותת 'בית חם', על אלו הנאלצים להתמודד בפועל עם החיים החדשים והמורכבים - החיים בצל ההתמכרות האיומה והלא צפויה.
"בישראל יש לנו קופות חולים, יש אחריות מערכתית לבריאות שלנו", פתחה עו"ד שינפלד. "היינו מניחים שאם יש גוף אחד שמרכז את כלל הטיפול בחולה, כולל כל התרופות שהוא מקבל, לא ניתקל במצבים כאלה של התמכרות לסמי מרשם. בעידן של היום, ניתן בלחיצת כפתור להגיע לכל הנתונים הרלוונטיים, כולל התרופות שאדם נוטל ולמינונים שנרשמו לו. אך ציפיות לחוד ומציאות לחוד. הדבר הראשון שאנו עושים כשבא אלינו לקוח עם סיפור של התמכרות למשככי כאבים אופיאטיים, הוא לבקש דו"ח התרופות שקיבל מקופת החולים. המספרים שאנחנו רואים שם הם לפעמים לא מציאותיים לחלוטין, ואני מדברת על עשרות כדורים, מרשמים שמחודשים אפילו כל יומיים".
בתגובה, השיב עו"ד מוקדי: "מדהים אותי כל פעם מחדש איך רופא מחדש מרשם יומיים אחרי שניתן המרשם הקודם שמתועד במערכ וניתן לחודש. איך יכול להיות מצב כזה? ידוע שרופא משפחה ממוצע יכול להקדיש כמה דקות לכל מטופל, אז כמה קל לפתור את בעיית הכאב שלו באמצעות מרשם למשכך כאבים חזק. אבל ברשלנות רפואית, כשדברים מתפספסים, חיים של אדם יכולים להיהרס". לצערנו מרגע שאדם מתמכר לאופיאטים, רופאי המשפחה ימליצו לו לפנות לגמילה, ובמילים אחרות ישלחו אותו לחפש פתרונות בעצמו".
"העניין הבעייתי יותר אפילו בתרופות שנרשמות על ידי קופות החולים, הוא שבזמן שאותם מכורים היו בגמילה, עדיין תפתוחה בפניהם כל העת הדרך לקופת חולים כדי לקבל סמי מרשם מסובסדים, כי אין פיקוח אמיתי. הרבה פעמים זה מה שמחזיר אותם להתמכרות. לא מדברים על הפעולה של ללכת בחושך לבצע עסקת סמים מפוקפקת, אלא לפקוד באור יום את סניף הקופה הקרוב למקום מגוריך, ולקבל את הסמים שלך".
לשיחה הערה בין השניים הצטרף אילוז, מנכ"ל 'בית חם', ותיאר את פועלו של הארגון על מנת לסייע לאלו שאיבדו את הכל. "עם השנים הפעילות שלנו גדלה והתרחבה, והיום אנחנו מפעילים מספר פרויקטים לטיפול בהתמכרויות והתנהגויות פוגעניות. אפשר לראות מגמה של עלייה בארבע־חמש השנים האחרונות של שימוש בתרופות מרשם, משהו איבד שליטה בשוק. מערך הרפואה לא כל כך עסוק בלהבין או להתעסק בנושא, ואין להם כלים להבין התמכרות ולמנוע אותה. ידם של הרופאים קלה. הם נותנים תרופות לכאבים, ואלה תרופות שמתמכרים אליהן ואחר כך קשה לצאת מזה".
עריכה: אמיתי דואק ומיכל קדוש