היום (ב') ייפתח מושב הקיץ של הכנסת, כאשר בעוד חודש ימים צפויים להתחדש מאמצי החקיקה של הרפורמה במערכת המשפט. האם חילוקי הדעות סביב סעיפיה עלולים להסלים שוב את רוח המחאות, על רקע האלימות הגואה במגזר הערבי ועליות המחירים? שר המורשת עמיחי אליהו הגיב לדברים, והתייחס למקרי האלימות הרבים מדי במגזר.
"זה דבר מדאיג, החברה הערבית חייבת לעשות פה שינוי יסודי ביחס לשמירת החוק במדינה", תקף השר אליהו בפתח השיחה. "גם אם יש איזשהו מתח לאומי אנחנו לא יכולים לא לכבד את החוק. ברגע שאתה מחנך דורות לא לכבד את החוק במדינה, כשאתה יוצר חברה שאין בה מספיק סדר, אנחנו מגיעים למציאות כזו. זה לא יכול להישען אך ורק על מערכת של אכיפת חוק ברמה של משטרה".
עוד טען כי "ברגע שאתה מייצר חברה שלא מכבדת ולא מבינה את הערך של שלטון החוק. אנחנו צריכים להבין שבכל מדינה מתוקנת, נתמכים על מערכת שמחנכת אותך להיות אזרח שומר חוק".
לאור אמירותיו ציינו צמד המגישים כי לשיטתו מי שאשם בזינוק הזה זו החברה הערבית, והשר אליהו חיזק זאת: "ברור. אנחנו רואים את האחוזים, את אחוזי הפשיעה, האלימות. זה לא מגיע מהאוויר, זה מגיע מזה שיש פה חוסר הזדהות עם שלטון החוק. לכן כשאנחנו מטפלים במשטרה, כוח האדם שאנחנו צריכים במדינת ישראל הוא הרבה יותר גדול. ברור שעם הממשלה הזו, לחברה הערבית יש עוד פחות הזדהות, עוד פחות הזדהות ממה שהיו בממשלות קודמות. החברה הערבית תופסת את הממשלה הזו כלעומתית אליה. כשחברה שלמה מבוססת על זה שהיא מנסה להתחמק משמירת החוק, הרי אצלנו לכבד את החוק זה ערך. גם אם אנחנו לא מסכימים על הממשלה הנבחרת אנחנו מבינים שהערך של שמירת החוק הוא ערך חברתי".
"השר (בן גביר) לא מצליח לקיים את ההבטחות שלו", טען אוקו, והשר אליהו הבהיר: "עוד לא עבר תקציב, ברור שהוא לא מצליח. התקציב בע"ה יעבור, יש פה הקמת משמר לאומי. אלה לא פתרונות קסם. יש פתרונות אבל זה לא הפתרונות שהיינו רוצים להביא בבת אחת. אנחנו רואים שבירושלים זה היה הרמדאן השקט ביותר, זה כנראה קשור גם לשינוי תפיסה ששוטרי מג"ב מציינים, היד הקשיחה שלהם כלפי זורקי אבנים, בקת"בים, וחוסר הנכונות שלהם להכיל את הטרור הזה. אנחנו צריכים להבין איך מדינה עובדת - אנחנו מחכים להעברת התקציב, נצטרך לגייס שוטרים, להכין את המשמר הלאומי, ואז בע"ה אנחנו נתחיל לראות את הירידה בפשיעה, ובמקביל אני קורא לכל המערכות, אנחנו צריכים לזכור שלכל אחד ואחד במדינה הזו יש אחריות על הדבר הזה".
בתגובה לדבריו תקפו אוקו ודוידוב: "אתה מאשים את כולם. איפה השר? המשילות?" והשר אליהו יצא להגנת יו"ר מפלגתו: "לא מאשים. יש הבדל בין האשמה לבקשה. זה מה שאנחנו מקדמים עכשיו. אני מבקש לקיחת אחריות. כשאנחנו כל היום מתכתשים בינינו אנחנו מייצרים סדר יום אלים. אני לא מאשים, אני מבקש לקיחת אחריות. אני מדבר על אחריות שלי, של עמיחי אליהו. אף פעם זה לא מספיק, אנחנו עושים את המקסימום".
"אולי זה גדול עליו?", תהה אוקו, ואליהו שאל מנגד: "זה היה גדול על עמר בר־לב? בוודאי. המספרים לא ירדו. שילמנו פרוטקשן כדי שהם ירדו. סוף סוף יש פה שר שהצליח להקים חלום של הרבה שרים, להקים את המשמר הלאומי. למה לבוא ולשאול 'אולי זה גדול עליו?' אולי נשבח אותו? ברוך השם דברים הולכים בכיוון הנכון, יש פה עשרות שנים של הזנחה, אי אפשר לתקן הכול ביום אחד. אני חושב שאנחנו נמצאים היום באווירה שהיא בעצם הסכסוך עם האוכלוסייה הערבית וההתנהלות של האוכלוסייה הערבית".
בנוסף, ביקש השר למורשת להדגיש כי "יש לנו בתוך ישראל ויכוח ער בתוכנו. הוויכוח הזה לצערי לא תמיד נשאר רק בגבולות הדיון הענייני אלא גולש גם לדיון הרגשי וזה משפיע על כל האווירה בציבור, לכן אנחנו חייבים כולנו, גם אם אנחנו לא מסכימים אחד עם השני, לדעת לשמור על גבולות שיח מכבד".
"איפה האחריות של השר לביטחון לאומי?" התעקשו צמד המגישים לקבל תשובה, והשר אליהו השיב: "הוא מקים את המשמר הלאומי, האחריות שלו היא להקים את הגופים, לבנות אותם בצורה נקייה. לבנות את מערך הבקרה בצורה נכונה, להקצות עוד משאבים ברגע שיהיה תקציב. לקבוע מדיניות, לתקן עוולות במשך שנים לא תוקנו".
לסיום, הביע השר אליהו את דעתו בכל הנוגע למעצרים מנהליים: "מה פתאום, מעצר מנהלי זה לא כלי דמוקרטי, צריך להשתמש בו רק במקרים של פצצה מתקתקת. זה דבר נורא ואיום כלפי ערבים ויהודים, אנחנו לא יכולים להשתמש בדבר הזה".
עריכה: שני רומנו