איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"קורא לרגיעה - גם מהכיוון של רצועת עזה וגם מכאן"

22 רקטות שוגרו מרצועת עזה לעבר שטח ישראל • ח"כ מנסור עבאס, יו"ר מפלגת רע"ם, על החשש מהסלמה: "חוץ מלהתפלל ולקוות כמעט אין לנו יכולת להשפיע"


לאחר שהבוקר (ג') נקבע מותו של האסיר הביטחוני חאדר עדנאן, זאת לאחר ששבת רעב בכלא הישראלי במשך 86 ימים, בשעה האחרונה צה"ל תקף ברצועת עזה וכ־20 רקטות שוגרו לעבר הארץ. האם אנחנו לקראת הסלמה? ענת דוידוב דנה על המצב המתוח, הן מבחינה ביטחונית והן בעקבות האלימות העולה במגזר, עם ח"כ מנסור עבאס, יו"ר מפלגת רע"ם, אשר התייחס לדברים.

"אני מקווה שיצליחו לשלוט באירוע ושלא תהיה הסלמה", הודה ח"כ עבאס. "הנושא הזה של שביתות רעב, אני חושב שהמערכת הייתה ערה לזה שהם צריכים להיות זהירים לא להגיע למצב של מוות משביתת רעב. התשתית קיימת, בואו לא נשלה את עצמנו, אבל תמיד יש את הטריגר הזה שמביא להסלמה. בסופו של דבר אני קורא לרגיעה, גם מהכיוון של רצועת עזה וגם מכאן. לנסות לחשוב אחרת איך אפשר לנהל את הסכסוך הזה, לפתוח שערים של תקווה. אנחנו, חוץ מלהתפלל ולקוות, כמעט אין לנו יכולת להשפיע ישירות על האירועים האלו".

בנוסף, התייחס יו"ר מפלגת רע"ם לשיעור הצעירים במגזר הערבי שאינם עובדים ואינם לומדים, העומד על כ־29 אחוזים לשנת 2021: "אני מתעסק במספרים האלו לא רק בשנתיים האחרונות בהם היינו בקואליציה, אני מכיר את הנושא הזה מסוף 2009, אז הייתה לממשלה החלטה שקבעה יעד כדי להקטין את שיעורי הצעירים הערביים שהם ללא מעש. זוהי קבוצת סיכון לפשיעה, לאלימות ולהשתייכות של חלק מהצעירים האלו לארגוני פשע".

"אנחנו רואים אותם בעיניים שלנו, ביישובים הערביים, בשכונות הערביות, מסתובבים ללא מעש", אמר בכאב, והוסיף: "בסופו של דבר, או שנכנסים לעולם הסמים, בילויים ללא חוסר מעצורים, עומדים ליד הכבישים ובסמטאות, או שנכנסים אל תוך קבוצות וארגוני פשע, קוראים להם החיילים של ארגוני הפשע, אם אנחנו מסתכלים על הנתונים של כמה אנשים נרצחים מתחת לגיל 30, אנחנו מוצאים את הרוב בגיל הצעיר הזה. לא מזמן, אפילו המשטרה נתקלה בבחור צעיר בן 17 שבא לירות על בית ונהרג שם. שם אנחנו מוצאים אותם. אבטלה מביאה לתוצאות לוואי, אנחנו מאבדים את האוכלוסייה הזו. אנחנו מדברים על 50 אלף צעירים ללא מעש".

בתגובה לדבריו תהתה דוידוב האם הוא רואה את תוכנית החומש מקבלת ביטוי בתקציב המדינה הצפוי לעבור. ח"כ עבאס הבהיר: "תקציב המדינה מאוד מסובך בהיבט הזה, לבוא ולהצביע על סעיף מסוים שמתקצב סעיף אחר לגמרי. אבל לכאורה מה שקיבלנו שאכן תוכנית החומש נמצאת שם. השאלה שלי האם זה יתממש, האם הקיצוץ לא יפגע במימון של התוכניות האלו, האם היישום של התוכניות באמת יתקדם. אנחנו למודי ניסיון, ברגע שאין גורם בתוך הקואליציה וחושב איך אפשר לקדם פתרונות, יישום החלטות, הדברים מתמהמהים. לממשלה ולמשרדים יש המון משימות שמה שנתקע פה ושם אז שמים אותו בצד ומקדמים דברים אחרים".

הרצח בטייבה: "עוד פן אחר של התופעה שאנחנו סובלים ממנה"

"אני לא רוצה להגזים, אבל בהחלט יש לי חשש שבסופו של דבר נעבור את 2023 ואולי את 2024 ונגיד שיישום התוכנית, במקום להיות בערך 80 אחוזים כמו שהיה ב־2022, ירד ל־30 אחוזים. זה שאישרנו את התוכנית זה לא אומר שלא משנים סדר עדיפות וכו'. אנחנו מהשנה הראשונה יש לנו המון מסקנות שצריכים לשפר פה ושם, אבל האם יש לנו את ההזדמנות לעשות את זה כמו שהיינו בקואליציה? בטוח שהיינו יכולים לעשות את זה דרך ממשלה שמשתפת פעולה איתנו ואנחנו איתה", הדגיש.

עוד טען עבאס כי "חשוב לציין שב־2022, למרות שהיינו בתקופת בחירות, הייתה ירידה של 15 אחוזים במקרי הרצח, ואפילו 25 אחוזים בדברים אחרים בתוך התופעה הזו של פשיעה. מה שחשוב וכואב גם במקרה של טייבה, שהתופעה הזו לא מסתכמת רק בארגוני פשע. יש 65 אחוזים מהאלימות שקשורה ישירות לארגוני פשע, אבל בתוך המשפחה, אלימות ופשיעה כזו מטורפת, זה קשור לחברה עצמה. איך אנחנו מטפלים במשפחות, בזוגיות, במשפחתיות, השירות הפסיכולוגי, הסוציאלי, איפה העירייה נמצאת, רשויות הרווחה - זה עוד פן אחר של התופעה הזו שאנחנו סובלים ממנה".

"המשטרה מסוגלת לטפל?", שאלה דוידוב, וחבר הכנסת השיב: "המשטרה היא מרכיב אחד, אנחנו מזמן הפסקנו לדבר על המשטרה ככל יכולה. אפילו בתוכנית החומש, אנחנו לא מתמקדים רק במשטרה, יש לה את החלק שלה אבל יש תוכניות בתחום החינוך, הרווחה, התעסוקה, בתחומים רבים. לכן, אם אנחנו נמשיך רק לדבר על משטרה ופרקליטות וכו', אנחנו נטעה. יש גורמים שלא מטפלים בהם. המשטרה מגיעה ברגע שיש לנו רצח, אבל אנחנו רוצים להגיע למשפחה כאשר יש אלימות בתוך המשפחה".

עריכה: שני רומנו

02/05/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מנסור עבאס
מנסור עבאס  |  צילום: אוליבייר פיטוסי/פלאש90
Paris