אודי סגל וענת דוידוב

"רואה בזה חבלה ישירה בביטחון הלאומי של ישראל"

38206

חבר הכנסת גדי איזנקוט התייחס לדיווח לפיו רה"מ נתניהו לא אפשר לשר גלנט להגיע לפגישות מקצועיות בארה"ב: "התנהגות לא רציונלית"


ירי הרקטות המתמשך לעוטף עזה בסבב ההסלמה האחרון, ומדיניות הממשלה יצרו קרע בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. האם אנחנו צופים בשחיקת ההרתעה ההישראלית? ומה בדבר מדיניות הסיכולים הממוקדים? סביב שאלות אלו ואחרות ביקשו גדעון אוקו וסיון כהן לשוחח עם חבר הכנסת רא"ל (מיל') גדי איזנקוט שהתייחס לדברים.

בפתח השיחה ביקש ח"כ איזנקוט להבהיר כי "אני משוכנע שהיעדים שהותקפו הם יעדי איכות ולא דיונות. להפעלת כוח יש מטרות, להחזיר ביטחון, להגדיל הרתעה, לסכל איומים, והמבחן הוא תמיד מבחן הזמן. ברצועת עזה יש שלטון רצחני עם אידיאולוגיה קיצונית מאוד, ופה יש מפגש בין אלה שדיברו בסיסמאות לאלה שפוגעים את המציאות. צודקים תושבי הדרום שדורשים ביטחון ותחושת ביטחון".

"כל זה בגלל מחבל ששבת רעב", ציין אוקו, וחבר הכנסת הוסיף: "מה שזה אומר על ההרתעה הישראלית זה שהיא נפגעה מאוד לאחרונה. ההתראה האסטרטגית שאמ"ן מוציא, הפגיעה בהרתעה הישראלית במרחב, אני לא זוכר שיצאה התראה כזו בעבר. לדעתי זו הפעם הראשונה. זה מפתיע. אני חושב שזה צירוף של וקטורים. הראשון זה החמרה באיומים הביטחוניים. לדעתי אנחנו נמצאים במציאות הביטחונית החמורה ביותר בעשרות השנים האחרונות, אולי מאז תום מלחמת יום כיפור, והמציאות של הרפורמה החריפה את העניין כי היא פגעה ברכיב החשוב ביותר להתמודדות - הלכידות".

המשיך אוקו ותהה האם אויבי מדינת ישראל מנצלים את המצב הקיים, ואיזנקוט אישר זאת: "חד משמעית. מאז שומר חומות סינוואר צבר ביטחון עצמי רב, הוא הצליח לאחד זירות - עזה, יו"ש, מזרח ירושלים. אנחנו רואים את התוצאות מיד. הבעיה המרכזית בעיניי היא הבעיה אצלנו - היעדר אסטרטגיה כוללת והיעדר אסטרטגיה לזירה הפלסטינית".

"ההנהגה הישראלית לאורך זמן בורחת מאחריות לקבל החלטה"

בנוסף, התייחס להתנהלות הדרג המדיני והביטחון, זאת על רקע התגובה של הממשלה לירי הרקטות על דרום הארץ: "המידע שיוצא לציבור תמיד חלקי. יש את ההקשר הזירתי והחלטות שמתקבלות בפורום מצומצם שמסביר נקיטת עמדה לזמן כזה או אחר. סה"כ המטרות שהותקפו הן מטרות איכותיות, הבעיה היא לא תקיפת המטרות והסבב לסבב, ותושבי הדרום צודקים במאה אחוזים - הם דורשים ביטחון ותחושת ביטחון. הבעיה המרכזית זה היעדר אסטרטגיה. ההנהגה הישראלית לאורך זמן בורחת מאחריות לקבל החלטה, ולכן המטרה היא להרוויח זמן ושקט".

"רצוי תמיד שישראל תיזום מהלך, יזמנו מהלכים. אישרנו את איום המנהרות ההתקפיות גם בדרום וגם בצפון. תארו לעצמכם שהיום יש גם מנהרות התקפיות בפתאי שדרות וקיבוצים אחרים. יש לישראל מענה הגנתי טוב, לא מושלם אבל הטוב ביותר בעולם. יש יכולת התקפית שאני סומך עליה וזה עניין של החלטת מנהיגים. בוודאי שבמציאות הפנימית שממשלת ישראל לקחה נושא שבעדיפות 8-10, שמה אותו במוקד העשייה, פיצלה את החברה הישראלית ואת הקשב של המערכות הביטחוניות. זה מסר רע מאוד לאויבים שלנו שמבינים שזו עת לפעול ואנחנו רואים העזה שאני לא זוכר בעבר, ירי של חמאס מלבנון של 36 רקטות, אני לא זוכר אירוע כזה", הדגיש.

על חידוש מדיניות הסיכולים הממוקדים, אמר: "סיכולים ממוקדים צריכים להיות חלק מתפיסה. לאורך שנים סיכלנו אויבים, וזה בדרך כלל הסיסמה הפופוליסטית של פוליטיקאים שרוצים להראות צעד מיידי מעשי שלא נעשה בתקופה האחרונה. צריך לראות מה האסטרטגיה, איך מתחילים זה פשוט מאוד".

"ברצועת עזה יש לנו שני לוחמים, הדר גולדין ואורון שאול, שני אזרחים", הזכיר, וטען: "אנחנו צריכים לעשות כל מאמץ, נעשה גם בתקופתי כרמטכ"ל ולא הצלחנו. זה חלק מהשיקולים של איך נכון לפעול מול רצועת עזה ולהפעיל מנופים ולחצים שלא ייווצר מצב שסינוואר וההנהגה יושבים בשקט ברצועת עזה, מובילים את הטרור ביו"ש, מלבנון, מחזיקים שני חיילים שלנו ושני אזרחים, ונהנים".

"אנחנו נמצאים בסחרור"

בהמשך, התבקש ח"כ גדי איזנקוט להביע את עמדתו בנוגע למצב הפוליטי והמשבר הקואליציוני בין ראש הממשלה לשר לביטחון לאומי. "הם יוצאים ואתם נכנסים?", התעניין אוקו, ואיזנקוט השיב: "אני לא רואה את זה. רק לפני ארבעה או חמישה חודשים היו בחירות ועם ישראל בחר בחירה חדה וברורה. יש ממשלה וזה לא עומד על הפרק. ממשלה בהרכב הזה לא יכולה להוביל את מדינת ישראל לשום מקום טוב. במקום לעשות באתגרים הענקיים עוסקים בדברים שוליים. אנחנו נמצאים בסחרור".

"יכול להיות שהפתרון הוא באמת להיכנס, להוציא את בן גביר ושות' ושאתם תכנסו, ישראל לפני הכול", טענה כהן, וח"כ איזנקוט הסביר: "ישראל לפני הכול בזה שנתן גיבוי מוחלט לממשלה בכל נושא שמקדם את הביטחון הלאומי של ישראל. יחסי נתניהו־בן גביר זה לא דבר שהוא מעניין. הם צריכים לגלות אחריות, הם היום הממשלה. זו ממשלה לא מתפקדת. היה ברור לגמרי שאיתמר בן גביר הוא לא שר לביטחון לאומי, הוא רק בכותרת. עובדתית לא מביאים אותו לדיונים".

כמו כן, כאשר נשאל חבר הכנסת האם נתניהו צריך לפטר את בן גביר מתפקידו, הכריז: "אני חושב שהוא צריך לפטר בראש ובראשונה את כל מי שהכניס את ישראל למציאות העגומה בהובלת רפורמה בצורה מרושלת, שאפילו המובילים שלה היום מעידים שאם עמדתם הייתה מתקבלת ישראל היא לא דמוקרטיה. זו כותרת צינית שר לביטחון לאומי. ביטחון לאומי זו כותרת רחבה. יש לי חדשות לנתניהו, האחראי מספר אחד על ביטחון הלאומי זה הוא. הוא לא יכול להדביק את הכותרת הזו לאף אחד. מראש זו הייתה כותרת בומבסטית שלא קשורה לתפקוד שלו כשר לביטחון פנים. זה מאפיין את הממשלה הזו".

לדבריו, "במבחן המעשה השר לביטחון פנים נכשל כישלון חרוץ בכל תחומי העשייה. שיסתכל על הרבעון האחרון של שנה שעברה, הייתה ירידה של 17 אחוזים בהיקף ההרוגים. מה שאנחנו רואים פה זה עיסוקים שוליים, צדדים, לא עוסקים בעיקר, מפזרים את האנרגיה והקשב של משטרת ישראל, מדליפים שיחות, מביאים למריבות בפיקוד הבכיר של המשטרה. הכיוון ברור לגמרי, זה חסר תקנה בעיניי ולכן הדבר הנכון הוא להביא לשם מישהו שיודע לעשות את זה טוב. יש שם עוד אנשים טובים".

ראש הממשלה פגע בביטחון המדינה? "חד משמעית"

לסיום, ביקר ח"כ גדי איזנקוט, הרמטכ"ל לשעבר, את בלימת שר הביטחון גלנט מלהגיע לפגישות ביטחוניות בארה"ב: "בהנחה שהידיעה נכונה זו חבלה בביטחון הלאומי וביחסים של ישראל עם המשענת האסטרטגית שלה. יחסים אינטימיים ברמה האסטרטגית וגורמי עבודה. ואם זה אכן נכון זו התנהגות לא רציונלית שמחבלת".

"ראש הממשלה פגע בביטחון המדינה?", ביקש אוקו לחדד, וח"כ איזנקוט השיב בנחרצות: "חד משמעית, אם הוא לא מאפשר לשר הביטחון להגיע לשיחות אסטרטגיות, לקידום אינטרסים לאומיים של ישראל אני רואה בזה חבלה ישירה בביטחון ישראל. כשיש מפגש כזה אז מדברים על המטרה המשותפת למנוע איראן גרעין שאנחנו יודעים שהיא קרובה מאוד היום לתשעים אחוזי העשרה. היחסים של איראן־סוריה־רוסיה שהתפתחו בצורה מטרידה מאוד, הם מחייבים גם שיח אינטימי של ראשי המערכות ובוודאי של שר הביטחון ואי קיום מפגשים מהסוג הזה זו חבלה חמורה בביטחון הישראלי".

עריכה: שני רומנו

04/05/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גדי איזנקוט
גדי איזנקוט  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris