חליל בהיתיני, טארק עז אלדי וג'אהד ע'נאם הם בכירי הג'יהאד האסלאמי שחוסלו הלילה (ג') בתקיפת חיל האוויר כחלק ממבצע מגן וחץ. מתי תגיע התגובה מעזה, אם בכלל, וכיצד יש להיערך להסלמה הביטחונית? אלוף (מיל') גרשון הכהן, לשעבר מפקד הגיס המטכ"לי, הביע את דעתו על פרטי המבצע.
"מבצע כזה לא מכינים ביום, הוא ביטוי לא רק למודיעין מדויק אלא גם לכושר ביצוע מדויק מבחינת הכנת תקיפה מהאוויר. זה דבר לא פשוט בכלל", הכריז הכהן בפתח השיחה. "הם בסוף חוסלו, אנחנו זוכרים תקיפה על דף שהוא רק נפצע, זה היה בדיוק לפני תחילת מלחמת לבנון השנייה. זה שזה בוצע, נקי, בטיימינג נכון - מיצוי יכולת. לא חייבים תמיד להפעיל כוח רק בשביל לצאת גבר־גבר, אני מקווה שזה ברור לכולם, ובוודאי זה ברור גם לראש הממשלה, כך הוא התנהל בשנים שבהן היה ראש הממשלה, מאוד זהיר. אבל האם זה שווה לנו? אנחנו גם לא יודעים עד לאן זה מתפתח. צה"ל מדבר בצניעות, הוא לא מבטיח שהוא יודע לומר".
עוד הדגיש כי "המטרה היא לא להכריע את חמאס, המטרה היא הרתעה. הדברים האלה הם חלק ממשחק שעובדים בו כולם, גם האמריקנים שמחסלים מנהיגי ג'יהאד, הם לא חושבים שבזה הם מסדרים את העניין. זה טבע העולם. ההרתעה היא גם במוכנות להפעיל מדי פעם כוח וגם במוכנות להכניס את מדינת ישראל לתוך סבב כשאנחנו רואים תמונות של ילדים ומשפחות עוזבות. זה בהחלט לא תמונה מלבבת, אבל עצם זה שיש מוכנות לקחת סיכון ולשלם את המחיר, זו לא החלטה פשוטה".
לסיום, כאשר נשאל האם היה חותר להפסקת אש ברגעים אלו, הבהיר הכהן: "בהחלט כן. מעניין שמי שהיה מפקד חטיבה צפונית של הג'יהאד ב־2014, צוק איתן, על ההתחלה הוא הסביר שהמלחמה הזו תימשך זמן, והישראלים לא שולטים בזמן מכיוון שמנקודת ההתחלה אין להם הישג. ברגע שיש הישג בנקודת ההתחלה, אפשר לסיים. מבחינה זאת, מה שיקרה זה לא תלוי ברצון שלנו, אלא במה שמתפתח".
"במקומות האלה של שיח, שיווי משקל ויצירת מאזן אימה באלימות, לפעמים אין ברירה, זו הדרך. בצניעות גדולה אני אומר - יש הבדל בין ניהול סיכונים לאי ודאות. ניהול סיכונים זה משהו מאוד מוגדר, במסגרת מאוד ברורה שאני יכול לחשב את הסיכונים ולשלוט פחות או יותר. אי ודאות זה מצב שאני לא שולט בסיכונים. הכניסה של ממשלת ישראל לאירוע הזה זה אי ודאות, זה פתוח, אנחנו לא באמת יודעים. זה לא חסר אחריות", סיכם.
עריכה: שני רומנו