עתיד מזהיר
עם ניל"י גולדפיין ומלי אלקובי

הלמדן האוטומטי

מתי לאחרונה הקדשתם זמן ללמידה? • ולא, אין הכוונה בתיכון או בתואר • ניל"י גולדפיין, מלי אלקובי וארי אור מהראל עם הכלל הראשון לעתיד • פרק 12


למידה. לאורך כל חיינו, כתינוקות, ילדים ובעיקר כמבוגרים, אנו מקדישים זמן רב ללמידה. בין אם מדובר במיומנויות מורכבות ובין אם בפעולות פשוטות וחזרתיות, אישיותינו המתפתחת במרוצת השנים לא יכולה להישאר מאחור. כך גם זהותנו המקצועית, בייחוד בעולם העבודה המתחדש ומשתכלל מדי יום. בפרק השניים עשר של 'עתיד מזהיר' בהגשת ניל"י גולדפיין ומלי אלקובי, החושף את התמורות הצפויות בעולם העבודה של המחר, אירחו את ארי אור, מנהל חטיבת משאבי האנוש בחברת הביטוח 'הראל', ולצדו ניתחו את האופן בו עלינו לכייל את האופן בו אנו לומדים בתקופה רוויית שינויים זו. 

"אני רוצה לצטט מישהו שאני מאוד מעריכה – 'האנאלפביתים של המאה ה־21 לא יהיו אלה שאינם יודעים קרוא וכתוב, אלא אלה שלא יידעו, ללמוד, למחוק ולכתוב מחדש'. אמר את זה אלווין טופלר, הוא עתידן אמריקני", פתחה ניל"י. "אנו רגילים להתבסס על תחומי ידע, אך בסופו של דבר מה שמבטיח הצלחה או אי הצלחה היא מיומנויות. ללמוד מיומנות זה הרבה יותר קשה ודורש חיים שלמים. ארגונים צריכים בו זמנית ללמוד גם ידע וגם מיומנויות, למחוק חלק מהדברים וללמוד מחדש את הדברים האחרים שעולם העבודה דורש". בתגובה, חיזקה מלי את דבריה והוסיפה: "יכולת הלמידה היא קריטית, אבל היכולת למחוק היא פיצ'ר חדש שאולי בעבר היינו פחות צריכים אותו והיום יותר". 

למידה, מסיסמא למהות

"הלכנו ומיתגנו את עצמנו כמעסיקים, והלוגו שלנו הוא 'מצוין שאתם כאן'. למה? כי אנחנו מסתכלים על חברה שהיא ערכית שרוצה להצליח גם בהמשך, ומבינים שעלינו ללכת על הוספת ערך הדדית ולהוסיף ערך לעובדים שלנו", סיפר אור כיצד מבצעת 'הראל' הלכה למעשה את מדיניות הלמידה היומיומית. "הסקרנות והלמידה הם לב העניין. דברים שקורים היום לא יהיו מחר, וכך גם יהיו הרבה משרות שייעלמו כי פיתחו טכנולוגיה מסוימת. לכן אנו מחויבים ללמוד כל הזמן, זו לא סיסמה אלא מהות. הבאנו עשרות קורסים לקמפוס הלמידה שלנו, ו־2,000 מהעובדים עברו הכשרות ולמדו מגוון מיומנויות. רובם אמרו שזה סייע להם לעשות את תפקידם טוב יותר". 

בד בבד להתקדמות המטאורית ולרצון ללמוד בכל רגע נתון, ישנה חשיבות מכרעת גם לשמירה על הקיים, לפחות ביכולות מסוימות. האמנם? "העולם בהפרעה מחייב אותנו לקחת את הדברים שעשינו, לזרוק אותם לפח ולעשות אותם מחדש", הבהיר ארי אור. "כמגייס, הייתי צריך לזרוק כל מיני תפיסות ולקחת אותן למקום של ניבוי, טכנולוגיה ושינוי תהליכים, ולהגיע לאדם הכי מתאים במכה הראשונה. אם אתה עושה את מה שאתה אוהב אתה מייצר לך זמן ללמוד ולקרוא על מה שאתה עושה. אני חושב שאם לא נלמד, לא נתחדש ולא ניכשל - לא נהיה רלוונטיים ליד השולחן".

בסיום השיחה, שיתפה אלקובי במספר עצות לגבי למידה, בהן נתקלה לגמרי במקרה: "עברתי קורס בקורסרה, זו פלטפורמת אונליין לקורסים אקדמיים של מיטב האוניברסיטאות בכל העולם, וקורס מספר שתיים בפופולריות שלו באתר הזה נקרא 'ללמוד איך ללמוד'. בקורס שואלים איך עוזרים למוח לזכור דברים חדשים לטווח ארוך, וניתן לעשות זאת באמצעות ספורט והפסקות בעבודה, והפסקות בכלל כשלומדים ועובדים על דברים חדשים. טיפ נוסף הוא לא ללמוד את האלמנטים החדשים הללו בצורה מוגזמת ומעמיקה עד אין קץ. לפעמים זה לא מספיק יעיל ואפקטיבי, תלמדו מספיק כדי להתחיל לדבר על זה ותפגשו את השטח מהר".

עריכה: שני רומנו ומיכל קדוש 

15/05/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גרפיקה: אלון כץ
Paris