לאחר חיסול שלושה מבכירי הג'יהאד האיסלמי, שקט מתוח שורר במדינה וכולם נמצאים בציפייה לתגובת הג'יאהד, ואיתה השאלה - האם חמאס יצטרף לתקיפה? בשיחה עם בן כספית ואריה אלדד ב־103fm, אלוף (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי, התייחס לדברים והשיב לתהייה האם קיימת סכנה להידרדרות רב זירתית.
"אני מעריך שהתשובה היא לא", טען, "לחמאס בעצם, יש שתי פונקציות - האחת היא שהוא ממשלת עזה. בתור ממשלת עזה, אין לו אינטרס לפתוח במערכה גדולה, לא בגלל ההרס שיגרם למקום, אלא בעקבות ההיבטים הכלכליים. בעצם הרבה מאוד מהדברים שכן חשובים לחמאס תהיה בהן הליכה אחורנית. אז את החלק הזה, של ממשלת עזה, גורם לו להיות יחסית מתון. מצד שני, גם יש לו כמובן אמביציות רחבות יותר והוא גם נתמך על ידי איראן וגורמים אחרים. אני מעריך שחמאס אולי ישתתף, כי לא תהיה לו ברירה, אבל לא במטרה ליצור מערכה ארוכה וכוללת אלא כדי לסיים אותה".
בהמשך, עוד אמר: "התהליך הבא יכול להיות שיהיה ירי מאסיבי מאוד מעזה, שאליו יצטרף ירי של גורמי חמאס מלבנון, וישראל תגיב בצורה חמורה וחריפה יותר בלבנון, וזה יגרום לירי של חיזבאללה. הרי אנחנו יודעים - רוב המלחמות בעולם התחילו לא כי מישהו רצה אותם, אלא כי הדברים התדרדרו. איראן עושה מאמצים גדולים כדי לתאם בין הזירות וצריך לקחת את זה ברציניות". וביקש להבהיר: "להתייחס להתכנסות הקבינט לנושאים כאלה, זה פשוט לא נכון. ישראל תוקפת בסוריה ואנחנו אף פעם לא יודעים מתי תהיה תקיפה אחת יותר מדי, ועדיין הקבינט לא מתכנס כדי לאשר כל תקיפה ותקיפה, למרות הפוטנציאל הנפיץ. בעיניי צריך להוריד מסדר היום את העניין הזה של אישור הקבינט".
לסיכום, איילנד הסביר: "אם מדברים על תהליכים, הפרוצדורה הנכונה היא שראש הממשלה ושר הביטחון מאשרים את הסיכול הממוקד בתנאי ההכרחי שהוא לא יהיה עונש על משהו שקרה בעבר, אלא שהמחבל יהיה פעיל אותו הרגע. ברמה השנייה, הרמטכ"ל צריך לקבוע איזה חלונות זמנים אפשריים ולא אפשריים, כי יש כל מיני שיקולים שיכולים לגרום לכך שהרמטכ"ל יחליט לא לצאת לפעילות. הרמה השלילית מורידים אותה כלפי מטה ואומרים שאם נוצרת הזמנות, שלפעמים היא נמשכת רק כמה דקות, אז הסמכות לאשר בזמן אמיתי יורדת למפקד חיל אוויר שיכול להיות במקרה מסוים גם סגן אלו או אלוף משנה, בלי לכנס דרגים גבוהים יותר. אפילו הרמטכ"ל לא תמיד חייב לדעת בזמן אמת על זה שברגע מסוים הולכים לבצע פעילות. לכן, יש שלוש רמות וזה מייצר בעיניי איזונים נכונים".
עריכה: דוד זבולוני