ינון מגל ובן כספית

"הטיפול בתופעת הסרבנות היה כושל"

אל"מ (מיל') פרופ' גבי סיבוני: "מי שקורא לא לשרת דינו מאסר של חמש שנים" • קרא להפעיל את חוק העונשין ולעצור את האנשים


מאז שהונחה הרפורמה המשפטית בהובלתו של שר המשפטים יריב לוין על שולחן הכנסת, מחאות רבות קמו, ובהן גם תופעת הסרבנות. ינון מגל ובן כספית שוחחו ב־103fm עם פרופ' גבי סיבוני (אל"מ במיל'), עמית בכיר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS) אשר ביקר בחריפות את דרך הטיפול בתופעה.

"עצם העובדה שהולכים קבוצות של מפגינים בשם היחידות שלהם, שמכניסים את העניין הזה לתוך ההפגנות, המחאה, גם היא בעייתית בעיניי", הודה סיבוני בפתח השיחה. "זה לא סביר ולא הגיוני. כמובן, הסרבנות זה אירוע מאוד בעייתי. אנחנו מתמודדים עם העניין הזה. תופעת הסרבנות הזו לא תופעה בעלמא, יש קבוצה שפועלת נגד זה. חוק העונשין יש לו סעיפים מאוד ברורים בעיניין הזה - מי שקורא לא לשרת דינו מאסר 5 שנים, אם הוא עושה את זה במהלך מלחמה דינו 15 שנה. הדברים האלה לא נחקרו, לא נבדקו, כל אחד יעשה חשבון למה, והמובילים של התופעה הזו, זה ממש כמו ללכת עם השטן".

עוד טען פרופ' סיבוני כי "שום דבר לא קורה, זה פשוט ממשיך ככה וכולם חושבים שזה יעבור. זה לא יעבור, אנחנו הולכים לשלם מחירים, וזה הולך להיות רק גרוע יותר. הקבוצה הזו, שחושבת שנלחמת למען הדמוקרטיה, גם לה יש טעות. עוד לא התחלנו לשלם את המחירים של האירוע. אנחנו בגולני היו לנו סרבנים, אתה לא לוקח את כל הפלוגה ומכניס אותה לכלא, אתה לוקח את המנהיגים. אז גם פה, אם יש מי שמסרב או מי שקורא לסרבנות, צריך לטפל בו. יש לזה מנהיגות, צריך לטפל במנהיגות הזו".

"מערכת הביטחון והרמטכ"ל טיפלו בזה בצורה שזה עבר לסדר היום"

באשר להתנהלות הממשלה ומערכות הביטחון נוכח התופעה, הכריז: "על הפנים. הטיפול בתופעת הסרבנות הזו, של הקריאה לסרבנות, היה כושל. כולנו יודעים שהמחאה הזו, האיום הזה הוא אחד הסיבות לעצירת הרפורמה המשפטית. ובפועל הצבא נכנס לתוך הסיפור הזה. אני חושב שהדבר הזה קטסטרופה, להכניס את הצבא לעניין הזה הוא בעייתי מאוד. מי שוויתר בגלל שאיימו עליו זה בעייתי. אני לא מוכן לחיות תחת איום, לקבל את האיום זה יותר גרוע מכל דבר אחר. שמעתי את אחד הטייסים אומר 'תשכחו מתקיפה באיראן', אז מה זה אומר? מערכת הביטחון והרמטכ"ל טיפלו בזה בצורה שזה עבר לסדר היום".

"זה פשוט תופעה בעייתית מאוד. יש לתופעה הזו היבטים גם חברתיים קשים, גם בקשר בין הצבא לחברה ובין הצבא לדרג המדיני. האמון נפגע. המפקדים של האירוע הזה, מפקד חיל האוויר, הרמטכ"ל, העובדה שזה לא טופל בעייתית מאוד. זה חוק העונשין האזרחי של מדינת ישראל, למה אף אחד לא חוקר את זה? לפחות שיחקרו. אני לא מבין למה זה לא נחקר", זעם.

לאור אמירותיו תהה מגל מדוע לדעתו לא טופלה התופעה כראוי, וסיבוני השיב: "את ההסברים אני חושב שאתה יודע אותם כמוני. באותה מידה שיש כאלה שיכולים להסתובב ולחסום צירים ויש כאלה שלא. זה גדול ממני התשובות לתת לדבר הזה. העובדה שזה לא טופל קשה מאוד ואנחנו נשלם מחירים קשים מאוד. זה לא נסבל בעייני. לא יכול להיות שקבוצה שמאיימת יקבלו את האיום שלה. האיום שלא יתקפו באיראן, אני ראיתי את זה בעיניים שלי בראיון בטלוויזיה".

"יש מכתבים שמאיימים לא לצאת לפעילות, יש מכתב של המ"מ שגם כותב את הזמן של הדיונים. כל הרעיון הזה שיש שיח כזה, הוא לא יכול להיות. בזמן עופרת יצוקה או משהו כזה קבוצה של טייסים שלחה מכתב ואמרו שהם יתקשו לפעול. בדרישה של מופז, לא זוכר אם מופז, בו ביום הם הודחו. 20 ומשהו טייסים. אפשר להרוג את התופעות האלה כשהן קטנות", סיכם.

עריכה: שני רומנו

18/05/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גבי סיבוני
גבי סיבוני  |  צילום: חן גלילי
Paris