איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"לא הייתי זז מהתפקיד"

פרופ' דיויד גילה, הממונה לשעבר על התחרות, על דרישתו של שר הכלכלה ניר ברקת לפטר את הממונה הנוכחית מתפקידה: "תקדים מסוכן מאוד"


שר הכלכלה ניר ברקת דרש מהממונה על התחרות עו"ד מיכל כהן להתפטר. בתגובה לכך, הממונים לשעבר על התחרות פנו היום (ג') לשר ברישה שלא לפטר אותה. ענת דוידוב שוחחה על כך ב־103fm עם פרופ' דיויד גילה, הממונה לשעבר על התחרות, אשר הגיב לדברים.  

"האם זה בסמכותו של שר הכלכלה לבקש מהממונה על התחרות להתפטר?", שאלה דוידוב בפתח השיחה, ופרופ' גילה השיב בנחרצות: "לדעתי זה לא בסמכותו וגם לא ראוי. אני מעריך את מיכל כהן, את היושרה שלה, אני חושב שהיא מאוד ראויה ומקצועית, אבל יש פה וויכוח הרבה יותר עקרוני וחוקתי שבישראל יש רגולטורים עצמאיים וגם הממונה על התחרות היא רגולטור כזה. אם מחליפים רגולטור כזה לפוליטיקאי אנחנו מאבדים משהו שיש לו הרבה ערך".

לאור אמירותיו תהתה המגישה האם לדעתו שר הכלכלה יבקש מראש הממשלה לפטר את הממונה, ופרופ' גילה הודה: "אני לא רואה מצב כזה. זה פשוט לא נראה לי נכון, אנחנו יכולים לבקר, וגם השר, את הממונה, ואני מבקר אותה לעיתים קרובות, אבל אני לא רוצה לחיות במדינה שבה הרגולטוריים שאמורים להיות עצמאיים כפופים הלכה למעשה לפוליטיקאים. הסמכות של הממונה לתחרות היא מאוד רחבה, היא צריכה להביע את דעתה על דברים שמבחינה פוליטית הם מאוד רגישים".

"לגורמים עסקיים הכי גדולים במשק יש הרבה מנופי לחץ על הפוליטיקאים, גם קבוצות לחץ כמו חקלאים. כל הגורמים האלה משפיעים מאוד על הפוליטיקאים, אז אם הממונה לתחרות כל הזמן תחשוש שאם היא תעשה משהו נגד הגופים האלה השר יגיע למסקנה שהיא לא מתפקדת כמו שצריך, אז הלכה למעשה כל הזמן הרגולטור הזה יהיה כפוף לפוליטיקאי - זה לא מה שאנחנו רוצים", הדגיש.

"הם רק משמידים תחמושת שהייתה יכולה לשמש במלחמה ביוקר המחיה"

כמו כן, כאשר נשאל האם ייתכן ומשתמשים בממונה על התחרות ככלי, הסביר פרופ' גילה כי "יכול מאוד להיות, אני לא רוצה לשפוט, אבל אני רק אגיד שיש הרבה דברים שהם יכולים לעשות בסמכויות שלהם בלי שום קשר לממונה לתחרות. קודם כל, בזמן האחרון הרבה מהדברים שהם עשו זה הפוך, הם רק משמידים תחמושת שהייתה יכולה לשמש במלחמה ביוקר המחיה. למשל חוק המזון, שהוא התערבות מאוד מרחיקת לכת שנועדה לקדם את התחרות בשוק המזון. רק עכשיו וועדת כלכלה אישרה לבטל את הפליליות, זה כבר לא פלילי ההפרות של היחסים בין ספקים גדולים והרשתות, "בזכות" החקיקה הזו. ועוד הם חיקקו שחברה כמו שופרסל, שעכשיו פורסם שהסל שלה לשבועות הכי יקר, יכולה לפתוח כמה סניפים שהיא רוצה באזור מסויים, כאילו החקיקה נתפרה לטובת שופרסל".

"לממונה על התחרות אין שום השפעה על המהלכים האלה?", תהתה דוידוב, ופרופ' גילה חידד: "יש סיי, אפשר להתייעץ, אבל הפוליטיקאים הם אלה שמכריעים אם עושים חקיקה כזו. כשמשתמשים בכל כך הרבה כספים למטרות קואליציוניות שבכלל לא משפרות את מצב המשק ולא נועדו להילחם ביוקר המחיה, לא נשאר מן הסתם כסף כדי לממן רפורמות מהסוג הזה".

לסיום, הכריז פרופ' גילה, לשעבר הממונה על התחרות, כי הוא עצמו לא היה מתפטר את תפקידו נוכח אמירות השר כי אין לו אמון בממונה הנוכחית. "הייתי נשאר בתפקיד, כי זה לא תקין. זה לא היה נעים לי כמובן והייתי עושה הכול כדי להסתדר עם השר כי דרוש שיתוף פעולה אבל אני לא הייתי זז, זה פשוט נראה לי לא תקין ותקדים מאוד מסוכן".

עריכה: שני רומנו

23/05/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ניר ברקת
ניר ברקת  |  צילום: אבשלום ששוני/פלאש90
Paris