אתמול (ג') התייחס הרמטכ"ל הרצי הלוי בכנס הרצליה של אוניברסיטת רייכמן למתיחות הביטחונית של ישראל, וטען כי, לדבריו: "יש התפתחויות שליליות באופק שיכולות להביא לפעולה נגד איראן". חבר ועדת החוץ והביטחון לשעבר עפר שלח (המכון למחקרי ביטחון לאומי) שוחח עם בן כספית ואריה אלדד והגיב על דבריו של הלוי.
"אני חושב שמה שקורה פה הוא שראשי מערכת הביטחון מתחילים להבין שמצד אחד אנו עלולים להתגלגל לתרחיש רב זירתי ולהתמודדות בו זמנית בהרבה מאוד זירות קרובות ורחוקות, לא מפני שמישהו יתכנן משהו בצד שלנו או שלהם, ומצד שני הם מבינים את גודל הפער בהתכוננות שלנו לדבר הזה אז הם רוצים אולי להרים את רמת המודעות", טען. "רוב העימותים שלנו בעשרות השנים האחרונות החלו לא בגלל שמישהו אמר משהו. יש תחושה במערכת, ואני חושב שהיא מוצדקת, שההתנהגות הביטחונית של ישראל מעוררת בסוף באויבים שלנו תחושה שישראל תעשה הכל כדי להימנע מעימות ומתמקדת בפעולות כוחניות נקודתיות ללא מדיניות ברורה שמארגנת אותה".
בהמשך, הדגיש: "ההכרה בתודעה הזו מייצרת חזית שהיא לא בבונקר בטהרן אבל באה לידי ביטוי בכך שלפני חודש וחצי במהלך העימות עם חמאס נורו 34 רקטות משטח לבנון, והתגובה של ישראל הייתה די רפה. אני חושב שהתלכדות התודעה יכולה בתרחיש שאף אחד לא מתכנן אותו להביא אותנו לעימות רב זירתי. אני חושב שכוחות הביטחון ותודעת הביטחון רחוקים מלהיות מוכנים לעימות הזה".
בסיום דבריו, התייחס שלח לסוגיית ההרתעה הישראלית, והבהיר: "זו לא הממשלה הזו שמביאה הכל עד כדי אבסורד, זה לא מהיום. קחו את גאוות מערכת הביטחון הישראלית על המערכה בין המערכות. האויב רואה שהישראלים משקיעים כל כך הרבה מאמץ ומתגאים בסדרת פעולות נקודתיות, ובזמן הזה איראן מחזקת את מעמדה וחיזבאללה מסתכל עלינו ואומר שאין דבר שהישראלים לא יעשו כדי להימנע ממלחמה. זה יכול להביא אותנו להידרדרות שאף אחד לא יתכנן אותה, אך כשהיא תקרה, היא תקרה בכל הזירות. את זה מבינה אולי מערכת הביטחון ושאין לזה שום ביטוי בתוכניות ההצטיידות והתכוננות שלנו, והיא מנסה אולי להעיר אותנו לפער הזה".
עריכה: מיכל קדוש