אודי סגל וענת דוידוב

"רה"מ נפנף, עד עכשיו לא ראיתי שזה מזיז לו"

ח"כ עאידה תומא סלימאן על הדיון במליאה בנוכחות נתניהו, בניסיון להילחם באלימות במגזר • והבהירה כי השר בן גביר לא נכח בדיון, אלא רק הגיע להצביע


אתמול (ב') נקבע מותו של הנרצח ה־83 בחברה הערבית מתחילת השנה, זאת לאחר שנאבק על חייו מהרגע בו נורה לפני כשבועיים בג'לג'וליה. בעקבות האלימות הגואה, הזמין רה"מ את חברי הכנסת הערבים ללשכתו, זאת על מנת לדון בדרך למגר את מספר הקורבנות. בתוך כך, התקיים אתמול דיון בכנסת בנושא. חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל) התייחסה לדברים.

"את מאמינה לו?", תהתה דוידוב בנוגע לראש הממשלה, וח"כ תומא־סלימאן תקפה: "מאמינה למה? שהוא מזמין אותנו ללשכה שלו? הוא נפנף. אחרי דיון מאוד ארוך, אחרי שאמרנו את מה שאמרנו, ואני הצגתי את חד"ש־תע"ל בדיון שיזמנו אתמול. התשובה היחידה שהוא מזמין אותנו אליו ללשכה, זה עבר ישר למתקפה על המפגינים, על אלו שרוצים להפיל את ממשלת הימין. אמרתי לו 'הדם של 80 צעירים - לא היה שווה להקדיש לו אפילו עוד שניים שלושה משפטים מעבר?', הרי זה קורה במשמרת של ראש הממשלה. הגענו לשיא הזה דווקא כשנתניהו הוא ראש הממשלה. הוא זה שמינה את השר שלא נוקף אצבע, ואנחנו לא מצפים שהוא ינקוף אצבע, ולפעמים עדיף שהוא יהיה בצד".

עוד שיתפה חברת הכנסת כי השר איתמר בן גביר לא נכח במהלך הדיון. "הוא הגיע רק להצביע בסוף. לא היה לו צורך אפילו בלהקשיב לדיון הזה. אמרנו את זה, אמרנו 'איפה השר? איפה האחריות של ראש הממשלה שמינה את השר ורואה שהוא לא עושה את העבודה?'"

"מה הוא צריך לעשות? לפטר אותו?", שאלו צמד המגישים, ותומא־סלימאן השיבה בנחרצות: "מבחינתי כן". בנוסף, התייחסה חברת הכנסת לרמת האמון שלה בראש הממשלה בנימין נתניהו: "זה שהוא אמר את זה בעיניי לא מספיק, שאני צריכה עכשיו להאמין. אני צריכה לראות".

בתגובה לאמירותיה התעניינו אוקו ודוידוב האם לעניות דעתה לא אכפת לנתניהו מהמצב הקיים. ח"כ תומא־סלימאן הכריזה: "עובדה. אני אמרתי דבר אחד, תעשה השוואה באחוזים, כמות הנרצחים מתחילת השנה ביחס למספר האוכלוסייה הערבית זה כמו שחס וחלילה היו נרצחים כ־450 אזרחים במדינה. אם במדינה היו נרצחים 470 איש מתחילת השנה עד היום - לא היה השר שאחראי? ורק 2 אחוזי פיענוח מקרי רצח? עד עכשיו לא ראיתי שמזיז לו. לא ראיתי שיש תוכנית סדורה של הממשלה הזו, של איך היא תטפל בעניין".

"מתחננים כבר שנים שייעשה משהו בעניין"

"אנחנו מתחננים כבר שנים שיעשה משהו בעניין. אנחנו כבר שנים צועקים מדם ליבנו על דוכן הכנסת, בישיבות של הוועדות", הדגישה, ופירטה מה ברצונה שייעשה כנגד האלימות: "תוכנית סדורה, זה תקציבים, זה מעקב צמוד. אני אתמול אתגרתי את ראש הממשלה ואמרתי 'הכרזת לפני יומיים שאתה בעצמך תעמוד בראש הוועדה שתאבק ביוקר המחיה', כאשר אכפת לו, שימנה מישהו שיתן דיווח כל שבוע".

בנוסף, הבהירה חברת הכנסת כי "אני מצפה, כאשר יש קטסטרופה כזו, שראש הממשלה ירצה כל שבועיים לקבל דיווחים מהאנשים הממונים על הנושא מה עשיתם, מה אתם הולכים לעשות - זה המינימום. אנחנו מדברים על טרור יום יומי שאנחנו חיים בתוכו. אנחנו מדברים על ראשי רשויות מקומיות שיורים על הבתים שלהם".

"גם לכם, הפוליטיקאים הערביים, יש אחריות לאלימות הזו?", שאלה דוידוב, וחברת הכנסת ביקרה: "מה האחריות שלי כחברת כנסת על זה שיש ארגוני פשיעה? שיש לכל ארגון צבא שלם שעובד באופן מסודר? אני צריכה לקחת על עצמי לאסוף כמה חוקרים ולצאת להיאבק בארגוני הפשיעה? מה האחריות שלי חוץ מאשר להשמיע את הצעקה, להוביל את האוכלוסייה שלי במאבק שלה נגד ארגוני הפשיעה? זה תפקידה של משטרה".

הוסיפה תומא־סלימאן, והסבירה: "אנחנו לא מדברים פה על אלימות בין שכנים, מ־2019 משטרת ישראל הודיעה על 7 ארגוני פשע שמשתלטים יותר ויותר על החיים באוכלוסייה הערבית. הם נתנו שמות של הארגונים האלה, ידעו בדיוק מי אלה, אנחנו מדברים על ארגונים שמלבינים כספים, שמוכרים נשק, שרוצחים, שמתחוללת ביניהם בתקופה האחרונה מלחמות וחיסולים פנימיים. מה חבר כנסת יכול לעשות מול דבר כזה?"

"שיעשו את כל המוטל עליהם"

נוכח דבריה של חברת הכנסת ביקשו צמד המגישים לציין כי הממשלה בראשותו של נתניהו אכן הקצתה תקציב לחברה הערבית. תומא־סלימאן חידדה: "אני חושבת שזה החובה. אנחנו אזרחים ומגיע לנו תקציבים. זה פחות אפילו ממה שמגיע לאוכלוסייה הערבית. השאלה המהותית היא האם באמת, ואני שוב אומרת, האם יש מישהו בממשלה הזו שיש לו את האחריות ומגיש דין וחשבון על מה הוא עושה כדי למגר את תופעת הפשיעה המשתוללת בתוך האוכלוסייה הערבית? ובאיזה כלים. היה רצח של בחור צעיר מהעיר שלי מעכו בדובאי, תוך שעתיים משטרת דובאי תפסה שמונה חשודים והם כבר מגישים כתבי אישום. כל דובאי מרושתת מצלמות, שמשטרת ישראל תעשה מה שצריך".

"מבחינתי שיעשו את כל המוטל עליהם. אם הנשק שפזור בתוך האוכלוסייה הערבית היו חושדים בו לרגע אחד שהולכים לבצע בו פעולות, מה שקוראים להם רקע ביטחוני, היו יודעים לאסוף את הנשק הזה. אני מקווה שהפגישה עם ראש הממשלה תניב תוכנית סדורה ועשייה אמיתית. אנחנו הולכים עד הסוף", סיכמה.

עריכה: שני רומנו

30/05/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עאידה תומא סלימאן
עאידה תומא סלימאן  |  צילום: גילי יערי/פלאש90
Paris