ינון מגל ובן כספית

"אמרתי לראש הממשלה 'פספסת פה בגדול'"

יאיר רביבו, ראש עיריית לוד, על האלימות הגואה בעירו: "ארגז הכלים של משטרת ישראל דל ועלוב - אין להם יכולת להילחם בפשיעה היום"


הפשיעה במגזר הערבי ממשיכה להרים ראשה, ואיתה האלימות שגואה. ראש הממשלה בנימין נתניהו לא פוסל הכנסת שב"כ כחלק מהמאבק בתופעה. ינון מגל וחיים לוינסון דנו על המצב המדאיג ב־103fm עם ראש עיריית לוד יאיר רביבו, אשר תקף בחריפות את התנהלות הממשלה סביב הנושא.

בפתח השיחה, כאשר נשאל היכן עמדתו בנושא הכנסת השב"כ לפעולה, הודה רביבו: "בכל הצניעות, אני הראשון שדורש את זה כבר תשע שנים. ואילו היו מקשיבים לי, כשביקשתי להיפגש עם ראש השב"כ הקודם שנה לפני פרוץ שומר החומות, כשאמרתי שמשהו רע עומד לקרות בעיר שלי, אם השב"כ היה מקשיב לי שנה לפני פרוץ שומר חומות, אז יכול להיות שהיינו במצב אחר היום לגמרי. אני סוג של סיסמולוג חברתי, העיר לוד יש בה הכול ואפשר לזהות תהליכים הרבה לפני שהם קורים".

"אנחנו מבינים שהיום ארגז הכלים של משטרת ישראל דל ועלוב", הכריז, "אין להם יכולת להילחם בפשיעה היום. הלוואי ויהיה להם, אני רוצה שיהיה להם. השב"כ צריך להיות כלי מדוד לתקופה קצרה עד שהמשטרה תקום על רגליה. היום למשטרת ישראל יש רק כלי אחד - לעצור את האנשים שמעורבים לדעתם בפשיעה, אבל ב־99 אחוזים מהמקרים הם משוחררים אחרי קפה של בוקר".

בתגובה לאמירותיו ציין מגל כי כאשר דיבר עם השב"כ במהלך סוף השבוע האחרון נוכח לדעת כי אין להם כוחות נוכח גל הטרור ששוטף את הארץ בחודשים האחרונים וכי הם אינם מעוניינים להיכנס לתוך אזרחי ישראל ומשפחות הפשע. רביבו טען מנגד: "הם לא סיפרו לך על הפיל שבחדר. חלק גדול ממחוללי הפשיעה בעיר לוד הם סייענים שלהם, אז לא נעים להם או שהם לא יכולים בכלל. אני חושב שזה בין היתר, כי אני מכיר חלק גדול מגורמי הפשיעה בעיר".

"מדינת ישראל זו מדינה, אבל שאזרחי ישראל יבינו את האירוע - מדינת ישראל נלחמת עדיין על קיומה מול הטרור הפלסטיני, ואני אומר את זה בכאב, עדיין אם מדינת ישראל צריכה להציל נפשות מאירוע של פיגוע לאומני או להקריב את האנשים על מזבח הטרור הפלילי - היא כנראה תעשה את זה. יש פה סדרי עדיפויות במדינה, אם היו נרצחים 100 יהודים בטרור כנראה שהיו עושים משהו אחר, אבל מכיוון שמדובר באזרחים ערבים יש תחושה שאומרת 'זה לא נורא, זה ביניהם'", אמר.

עוד הבהיר כי "כשאני ואחי שמנו אולטימטום שבוע שעבר, וראש הממשלה מאוד כעס, אבל שעה אחרי הטבח הוא אמר 'רק השב"כ'. זו לא נוסחת קסם, פשוט לשב"כ יש שלושה יתרונות מובהקים על משטרת ישראל, ברמת ההרתעה, כשאתה שם את המילה שב"כ על השולחן - הפשיעה יורדת אוטומטית. יש הרתעה גדולה מאוד וראינו את זה בשומר החומות. כששב"כ נכנס לתמונה הוא הרגיע את העיר מיד. היתרון השני הוא החקירתי, יש להם יכולות שמגובות בחוק, יש להם כל מיני אלמנטים. יש לשב"כ טכנולוגיה".

"לפני שבועיים התבצע ירי בעיר, השב"כ חשב לרגע שמדובר בפיגוע לאומני, הוא התקשר אליי. אמרתי לו 'תגיד אתה יודע מי זה?', 'בוודאי שאני יודע'", שיתף, והוסיף: "שנים אני מנסה לעלות את נושא המשילות, אתם יודעים מתי התחילו לטפל בפשיעה היהודית? שנים הם היו בפריפריה, כל משפחות הפשע, אמרו 'זה לא אצלנו'. מתי הם התחילו לטפל כמדינה? כשהעבריינים היהודים התחילו לקנות דירות במגדלי היוקרה ולהתפוצץ שם. מי גר במגדלים? מקבלי ההחלטות, שופטים, עיתונאים, אנשי תקשורת ופוליטיקאים, ואז התחילו לטפל. חלק גדול מהעבריינים, מהפשיעה הערבית בלוד, אומרים לי 'לוד כבר לא מעניינת, גם לתל אביב נגיע'. אני אומר, תמתינו, עוד כמה שנים זה יגיע לכולכם".

"יש שעת כושר לטפל במשילות? חייבים לטפל"

בהמשך, התייחס רביבו ל'הודנה' בה השתתף: "ה'הודנה' שאני הייתי חלק ממנה באה כחלק מתסכול על אוזלת היד של הרשויות. אותה משפחה, שני בני דודים, כל ערב היו מוציאים את הנשק ויורים צרורות, חלק מהכדורים נכנסו לבית של קולגה שלכם. התסכול היה שהיו כדורים, ידעתי מאיפה הבית שיורים, המשטרה עצרה 13 מעורבים, בית המשפט שחרר את כולם בבוקר".

"אותה משפחה במשך שנה ירתה, אין אף כתב אישום, אף עצור עד תום ההליכים ואין אף נשק שנתפס. למה? בחסות דיני הראיות המקלים מאוד", תקף בחריפות. "היום דיני הראיות רוצים שהנשק יהיה על גופך, שיראו אותו בדיוק יורה ואין אפשרות. אחת מהצעות החוק שגיבשנו, אומרת 'אחריות קפידה' - בית שירו ממנו או בית שבו נתפס הנשק, רואים את בעל הנכס כאחראי. אנחנו צריכים להילחם בפשיעה. אני נמצא כל שבוע בדיוני הוועדות בכנסת ופשוט בהלם מהגישה המקלה של הפרקליטות, אני תמיד אומר להם 'תבואו לילה אחד לעבוד בלוד ואני בטוח שתשנו את הגישה שלכם'".

בנוסף, ביקש רביבו לציין כי "ה'הודנה' זה חלק מדפוס שהמשטרה נוהגת בו שנים וגם במקרה הזה המשטרה יושבת על התיק הזה חודשיים. יש נציג משטרה שיושב חודשיים עם אותה משפחה, מנסה להגיע ל'הודנה', לא הצליח. פנו אליי נכבדי העדה, אמרו לי 'נמאס לנו, בוא, תשב איתנו, אתה האבא של העיר לוד'. ב'הודנה' יש כלל שאומר ששקט יענה בשקט. אין הרבה כלים למשטרה. יש כלל שקבעתי,  כאשר משפחה יורה, למחרת בבוקר העירייה עם כל זרועותיה ובגיבוי המשטרה עושה להם 'מי שברך'. זה גם מה שעשינו לאותה משפחה. הפשיעה הפלילית הרימה ראש, ואמרתי לראש הממשלה 'אתה פספסת פה בגדול, היית מתחיל ברפורמת המשילות, היית מקבל קונצנזוס מימין ושמאל'. רפורמת המשילות בת דודה של הרפורמה המשפטית, היית מתחיל בזה, מחזיר את המשילות, את הביטחון האישי לאזרחי ישראל".

"לאן אנחנו הולכים?", תהה מגל לסיום, ורביבו סיכם: "אנחנו הולכים למה שנקרא 'נמאס'. בן גביר סה"כ מתאמץ, תמיד מתקשר אליי, היום ארגז הכלים של המשטרה רזה מאוד, יש פחות שוטרים. עכשיו יהיו יותר כלים, יש תקציב מדינה, יש עכשיו משמר לאומי אבל תביאו עוד שוטרים. עיר כמו לוד, שני שוטרים בלילה, זה לא הגיוני. עיר כמו לוד צריכה 100 שוטרים בלילה. הולכים לזה שזה הפך להיות נושא חשוב, אני מקווה שלא ייכנס משהו אחר לסדר היום, פתאום הרפורמה המשפטית או חלילה מתיחות בצפון, יש שעת כושר לטפל במשילות? חייבים לטפל בה".

עריכה: שני רומנו

12/06/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


יאיר רביבו
יאיר רביבו  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris