קשה מאוד לומר שיום העבודה שלנו, על שלל נגזרותיו, נראה שונה לגמרי מזה של הורינו, ושונה יותר מזה של הסבים והסבתות שלנו. ההבדל התהומי הזה נעוץ בהתקדמות עולם העבודה, בד בבד עם פערי הדורות המשפיעים גם הם באופן רחב היקף. בפרק השבעה עשר של 'עתיד מזהיר' בהגשת ניל"י גולדפיין ומלי אלקובי, שוחחו השתיים עם עו"ד מרים קליינברגר־אתר, ראש מחלקת דיני העבודה במשרד EBN, ניסו להבין כיצד עומד התחום המשפטי בשינויים התכופים בפרקטיקות העבודה במרוצת השנים.
"אני רוצה להתחיל עם סיפור שנתקלתי בו בחברת הייטק גדולה" פתחה ניל"י. "ראיתי שהם עשו קמפיין של חיסול כוסות חד פעמיות. יש שבע קומות במבנה, בכל קומה יש לפחות שני מטבחים, בכל מטבח יש מאות כוסות חד פעמיות שכן ניתן למחזר. בסופו של דבר הם ניצחו וקנו לכל עובדי הארגון כוס עם שם. זו דוגמה לעולם העבודה החדש. דוגמה נוספת - לפני כמה ימים שוחחתי עם מנהלת בכירה שהייתה מועמדת לארגון שאני מכירה, והיא התקשרה אליי כדי להתעצבן על כך שמותר לעבוד מהבית רק יום אחד. אנו מדברות על השינויים המהירים שחלים בארגונים בעולם העבודה החדש, ואני מניחה לפחות שבשביל שבית המשפט ישיג את המהירות הזאת, הוא צריך לחוקק חוקים, לחשוב, לכתוב".
מלי חיזקה את דבריה, וטענה: "זה ממש הפער הדורי, הערכים השונים שכל דור מחזיק ונלחם בהם. לדור ה־Y חשוב לגדל בעלי חיים ולטפל בהם, וראינו את הטרנד של להביא חיות לעבודה מתחיל כבר לפני עשור. הייתה מנהלת משאבי אנוש שסיפרה לי שהגיע לריאיון עבודה מישהו עם כלב, ושהיא הופתעה מזה. אנשים דורשים דברים חדשים בעולם העבודה, וזה משפיע על הרבה התנהלויות, גם חוקיות. אנחנו כל הזמן רואים דברים חדשים בעולם יחסי העבודה והחוקים סביב ערכים משתנים, צרכים משתנים, טכנולוגיות".
"מקום העבודה הוא מקום שבו אנחנו נמצאים חלק גדול מהשעות היום שלנו, מהשנים הטובות של חיינו", הצטרפה עו"ד קליינברגר־אתר לשיחה. "יש בו הרבה יותר מפרנסה, זה מקום של שאיפות, תקוות, התפתחות עצמית וגדילה וגם יצירת קשרים. במקום הזה מושקע המון רגש, שכל וזמן, ודיני העבודה הם המעטפת החוקית הזו. בישראל, רוב החקיקה שלנו הבסיסית שייכת לעולם סוציאליסטי יותר. תפיסת הבסיס של דיני העבודה היא שהמשפט מגן על העובד, כי כוחו של העובד היחיד מול המעסיק הוא חלש יותר. בית הדין לעבודה מתאים את החקיקה והחיים למציאות שאנו נמצאים בה".
בתגובה, השיבה אלקובי: "אחד הדברים שאנו רואים בתקופה הנוכחית זה שאנשים החלו לעבוד בכמה מקומות במקביל בגלל האינטנסיביות של העבודה מרחוק. מקומות העבודה הזדעזעו מזה, אבל אני אומרת לעצמי - אנחנו חיים בעידן חדש, אז למה לא?". "אני מסתכלת היום על היחסים בין המנכ"ל לעובדים בחברה", התייחסה גולדפיין לנדבך נוסף של הסוגיה המרתקת. "יש משהו היום שדורש שקיפות ואותנטיות - אתיקה. היום, חברי דור ה־Y רוצים הגינות".
"הדרישה לשקיפות היא באמת דבר שעובר קצת מהעולם, וגם ארגונים עסוקים בלתקשר לעובדים מה קורה ואיך מתנהלים - זה מהצד המעשי", הבהירה מרים. "אל תפחדו מעורכי דין, אנחנו כאן כדי לעזור. אנחנו שותפים ביצירת התרבות הנכונה. תזכרו שגם בצד השני יש אנשים ושלכל צד יש אחריות. כן, גם לעובד יש אחריות כלפי המעסיק. אני חושבת שצריכים להמשיך בדרך החדשה הזו גם אם לפעמים זה קשה ונתקלים במשברים. אני ממש רואה שיפור מאז הקורונה, אני חושבת שהברית בין העובדים למעסיקים התחזקה. חשוב רק לזכור שכל דבר צריך לעשות בהגינות, בשקיפות ובכבוד הדדי".
עריכה: שני רומנו ומיכל קדוש