אודי סגל וענת דוידוב

"לכאורה אני אמורה להרגיש שזה גזר דין חזק וטוב"

3 שנים ו־9 חודשי מאסר: כך גזר בית המשפט המחוזי לנוער על נער שביצע עבירות מין בשש נערות • א', אמה של המתלוננת הראשית בפרשה, ביקרה את ההתנהלות


בתוכנית 'שבע תשע' ברדיו 103fm נחשף בדצמבר 2021 פרשת מין קשה בתיכונים בת"א, ובה תלמיד כיתה י' דאז ביצע עבירות מין בשש מתלוננות. אתמול (ב') בית המשפט המחוזי לנוער בתל אביב גזר על בן ה־17 שלוש שנים ותשעה חודשי מאסר, וגם פיצוי כספי בגובה 120 אלף שקלים לשש מתלוננות, בגין עבירות מין שביצע בהן בעת שהיה בן 16. אמה של א', המתלוננת הראשית בפרשה שיתפה בתחושות.

"אנחנו שנה וחצי מאז החל הליך התלונה במשטרה. זה מאוד מאוד מעורבב, יש את ציר הזמן שהוא גדול ודחוס בהרבה דברים והתמודדויות", הודתה א' בפתח השיחה. "אתמול זו הייתה נקודה של גזר דין. עוד מנסים לעכל ולהבין. לפעמים לאנשים מהצד נשמע שכשיש גזר דין משהו נחתם, נכון שברמת התהליכים זה סוגר איזשהו פרק אבל זה משאיר אותנו עם המון כאבים, מחשבות ותחושות. קשה לענות על השאלה איך אנחנו מרגישים הבוקר".

עוד הדגישה כי "הבת שלי בעיניי, מהשיחות שנעשו אתמול בשעות הערב אחרי שקצת נחנו, היא באמת גיבורה גדולה. אני מעריצה אותה. בתחושה של הבת שלי, היא עשתה את המעשה החשוב ביותר מבחינתה. היא דיברה, חוותה פגיעה אבל לא קפאה, היא ניגשה למשטרה, היא הסכימה ללכת למהלך של חקירות ומשפט, והיא ילדה מאוד מאוד חזקה. היא ילדה שעברה פגיעה, זה כואב, אין פה בכלל ספק, אבל זאת ילדה שבסוף היום, אתמול, אנחנו יושבות יחד במרפסת בבית והיא אומרת לי 'אמא, בסופו של דבר אני רוצה שבנות שנפגעות, ונפגעות כל הזמן, לא יהיו במקום שהן נשארות עם הפגיעה לבד ובשקט. אני רוצה שכל מי שעוברת דבר נורא שתוכל לגשת ולפתוח את הפה, לדבר, להתלונן'".

"הן פשוט שש לביאות שנגזר גורלן", הכריזה, וביקרה את מערכת התמיכה שסיפק בית הספר בו לומדת בתה: "בתחושה שלי המערכת של בית הספר בהתחלה הייתה מאוד מאוד תומכת, אבל מאוד מהר זה מתפוגג. זה היה בנובמבר שזה חורף אמצע שנה, אני הרגשתי את המערכת שם מלווה עד סוף השנה. עולים לכיתה י"א, התחילה שנה חדשה, היה חופש, אנשים נוטים לשכוח די מהר, ואני מדברת גם ברמה השיחתית עם התלמידים - הנושא ירד מהפרק. זה נושא שאמור להיות מדובר. כשיש פגיעה מהסוג הזה, מעגלים נרחבים, בטח המשפחתי הקרוב, נפגע מאוד. זה מטלטל, משנה חיים, זו לא פגיעה קטנה בכנף".

"מדינת ישראל עדיין לא מייצרת הרתעה בפסקי דין"

בהמשך, התייחסה א' לעונש שגזר בית הדין על הנער המואשם: "מה שנגזר זה הנתון ששמענו אותו אתמול בבית המשפט, מה זה מעורר ומה דעתנו? שוב יש פה הרבה דברים. ממה שאני הבנתי הענישה היום במדינת ישראל במסגרת הענישה של קטינים ושל תיקים בסגנון הזה, זה נחשב ענישה חזקה. שוב, הקושי שלי זה בעצם שמדינת ישראל עדיין לא מייצרת הרתעה בפסקי דין וגזר דין, בטח גם של קטינים, ולכאורה אני אמורה להרגיש שזה גזר דין חזק וטוב. יש לי בעיה עם זה שנאמר לי שבאופן יחסי זה נחשב גזר דין חזק וטוב".

"הבת שלי היא בחורה מאוד מיוחדת, מבחינתה היא אמרה 'אני מאוד רוצה שהבן אדם הזה יעבור שיקום, אני מאמינה שהוא צריך ללכת לשיקום'. היא אמרה לי 'אם הילד הזה יעבור שיקום אמיתי, הוא הולך לפגוש בנבכי נשמתו דברים מאוד קשים והוא יכניס את עצמו לכלא של החיים שלו'", סיפרה, "אני חושבת שהבנות שלנו רוצות להרגיש בטוחות, הוא בגיל 21 יחזור לתל אביב כנראה, יחזור לחיים הנורמטיביים. אני רוצה להבין, מה מבטיח או מה עוזר לנשים להרגיש בטוחות, גם להגיש תלונות ולגשת לבתי משפט, ושאם יש שיקום שבאמת יהיה, והאם בתום התהליך הוא באמת עבר שיקום? זה לצד זה. שיקום של נפגעות, מה קורה לגבי הדבר הזה? מה מחזק להן את הביטחון?"

לאור אמירותיה תהה צמד המגישות מה הייתה מצפה מהמערכת לעשות בנושא, וא' הבהירה: "הייתי מצפה בכל זאת לייצר הרתעה קשה יותר בענישה של קטינים, גם של קטינים ובטח של מבוגרים. מרגיש לי שבתחום הזה זו ענישה מאוד מאוד רכה. מאוד מקומם לשמוע המון את הרצון לשקם נער כי הוא ייצא לקהילה בגיל יחסית צעיר. כמה חשוב לשקם, זה נכון, זה מאוד חשוב כדי שלא יפגע בעוד, אבל אף אחד לא מדבר על השיקום ועל הביטחון של נשים. לא עושים הרבה בתחום הזה. אין בכלל כלום. גם הפיצוי הכספי שמנפנפים, עזבו, אין שום דבר. אנחנו עכשיו מחויבות לתהליך ארוך שנים, ואולי גם לכל החיים, לחזק ולתת לבנות, לבת שלי ולאחרות, תחושת ביטחון".

"יש לי שלוש בנות מתבגרות, כל יום, כל יציאה לרחוב מלווה תמיד בהערות, אמירות, הטרדות, חוזרות הבייתה ואומרות 'מה נהיה? אי אפשר ללכת כבר ברחוב'. זה להיכנס למערכות חינוך מהגנים, ובטח שגם בחטיבות הביניים, ולהכניס דברים עמוקים שמלווים התפתחות של ילדים מהיום שהם נכנסים למערכות שלצד זה בבתים צריך להיות משהו הרבה יותר ברור. חינוך הרבה יותר ברור בנושא. אנחנו משפחה שאנחנו מתמודדים ובאמת מאוד חשוב לי שנושא ביטחון הנשים בישראל יעלה לרמת דיון מאוד גבוהה", סיכמה.

מצד ליאור אפשטיין, עורך דינו של הנער, נמסר בתגובה: "תיק נוער אינו נושא לשיח תקשורתי. ענישתו של נער היא מהמורכבות והמסובכות בשיטתנו, וטוב שכך. הרכב נכבד של בית המשפט המחוזי, שצבורים בו עשרות שנות שיפוט ומשפט, התלבט התחבט ואפילו נחצה בדעותיו עד שהרוב הכריע. קולם של הנפגעות לא נשמט. ומצד שני אם נאבד כחברה את החמלה ואת ההבנה שנער טרם בשל לאחריות, לא נאבד רק את הילד, אלא את הסיבה לכך שאנחנו חברה מתוקנת ואנושית".

עריכה: שני רומנו

13/06/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


את לא לבד
את לא לבד  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris