חזרה לשגרה? לאחר תנודות לא פשוטות במצבו של השקל במהלך הסערות הפוליטיות אתמול, היום (ה') פורסם כי נרשמה מגמת התחזקות, ונכון לשעה זו הדולר יורד בכחצי אחוז, מה שמציב אותו על 3.59 שקלים. יוסי פרנק, מנכ"ל 'אנרג'י פייננס' לניהול סיכונים, שוחח עם ליאת רון והביא פרטים נוספים על הסוגיה.
בפתח השיחה ביקש פרנק להתייחס לבנק ישראל ופעולותיו: "אני יכול להגיד שאני התבטאתי בכל אמצעי התקשורת, וגם כתבתי באופן אישי לבנק ישראל, מה הסיבות שהוא כן צריך להתערב. יש הרבה סיבות שהפעילות שהייתה בחודשיים האחרונים כן דרשה את ההתערבות שלו. להגיד שזה נפל על אוזניים קשובות, לא יודע. מהיכרותי ובהיכרותי את המסחר לא נראה סביר שמי שעשה את הפעילות הזו יהיה בנק ישראל".
"בנק ישראל כבר שנה וחצי לא נמצא בשוק, למרות שהודיע שהוא לא הפסיק להתערב, לא סביר אחרי שהוא מודיע לנו פעם אחר פעם שהוא לא רואה חריגות מיוחדות מהמסחר התקין וכן פתאום יתערב", טען, והוסיף: "ראינו את ההתערבות במרץ 2020, והשוק מיד ירד 15-10 אגורות, בדקות, לא ביומיים. הדבר השלישי, עם כל הכבוד להנחיות של בנק ישראל ולהוראות שלו, קשה לי לראות את בנק ישראל מתערב בלי שזה ידלוף החוצה".
עוד הדגיש פרנק כי "מה שצריך להבין זה את הקונטקסט של החודשיים האחרונים שהם נטו ספקולטיביים. ברגע שיש סיכה קטנה, יוצא כל האוויר מהבלון. הפעילות הזו נחלקת לשניים - היקף הפעילות בדולר שקל גדל באלף אחוזים, אתמול עשינו למעלה מחצי מיליארד דולר ביום. זה המון לפלטפורמות שמשרתות אנשים כמוני וכמוך. היקף הפעילות שם גדל מאוד וגם צורת הפעילות הייתה צורה ממש של הרצת מטבע. החלק השני זה הגופים המוסדיים, אנחנו יכולים לבחון מה עושים הגופים, פרקטית מה שעשו הגופים זה הימרו על עליית שער הדולר. הגופים המוסדיים מגנים על ההשקעות שלהם בחו"ל על ידי מכירת דולר. השווקים בחו"ל גם המשיכו לעלות, והם לא מכרו דולרים".
"יש קשר בין עליית וירידת הדולר והאירו לרפורמה המשפטית?", שאלה רון לסיום, ופרנק השיב בנחרצות: "בוודאי שיש קשר, זו הרוח הגבית לכל הפעילות הזו. אנשים מהמרים על הדולר שקל בגלל המצב שיש פה, אבל זה הימור".
עריכה: שני רומנו