פרשת הצוללות, ההמשך: בימים אלה, סוערות הרוחות בזירה הציבורית והמדינית בעקבות הסתעפות פרשת הצוללות ועדותו של תא"ל בדימוס שייקה ברקת במסגרת הסוגיה הנפיצה, שזכתה לשם תיק 3000. עורך הדין יהודה שפר, לשעבר המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, חווה את דעתו בנושא.
תחילה, התעניין סג"ל האם הוא יכול לשער כי עורך הדין צפוי להצביע היום (ג') בבחירות לראשות לשכת עורכי הדין לטובתו של עמית בכר, ושפר אישר זאת: "בהחלט. כדי להבטיח שהמינויים לבית המשפט יהיו מקצועיים צריך מישהו שיהיה מחויב לזה".
מיד לאחר מכן, התייחס עו"ד שפר למסמכי האישור של חקירת מילצ'ן בלונדון: "אפשר לדבר במישור המשפטי והציבורי. במישור המשפטי הסנגורים עושים את עבודתם אבל זה מדגים איך המשפט הזה לא מתקדם בגלל שמתעסקים פה בשטויות. הפרקליטות הודיעה שהיא תיאמה עם הרשויות בבריטניה את העדות, שזאת תהיה עדות חזותית מחוץ לבית המשפט וזה מתואם עם השלטונות. לפי ניסיוני, תיאומים כאלה נעשים באימיילים בין המחלקה הבינלאומית שלנו לשלהם ואני מאמין שיש כאלה אימיילים במקובל לא לחשוף אותם".
"במישור המשפטי אני מאשים את הסנגור במשיכת זמן, כן", הוסיף, "במישור הציבורי האדם שנאשם שטוען שאין כלום ולא היה כלום, ומנסה למנוע עדותו של עד מפתח בפרשת 1000 זה נראה קצת מוזר מבחינה ציבורית. ההחלטה לאשר עדות בווידאו כבר נתנה. השאלה הזאת האם להתיר את העדות כעדות חזותית או לדרוש שהוא יגיע לירושלים כבר הוכרעה לפני כמה חודשים, היו דיונים. יש אישורים והאישורים האלה הם דבר שבשגרה".
לאור אמירותיו, תהה המגיש מה יענה מילצ'ן במידה ואכן יצטרך לנחות בישראל להציג את האישורים המסבירים את ביקורו בארץ. עו"ד שפר הסביר כי "לא צריך להראות שום אישור. מה שמתואם בכתב, במיילים בין המחלקה הבינלאומית הישראלית למחלקה הבינלאומית בבריטניה. המשפט הזה מתנהל שלוש שנים במקום שהיה צריך להסתיים כבר בגלל שפה כל גחמה של ההגנה השופטים נענים לה. אם המחלקה הבינלאומית הבריטית הסכימה לזה - זה מספיק לי".
"אז למה צריך לחכות עד לרגע האחרון בשביל להביא את האישור?", שאל סג"ל, ועו"ד שפר השיב: "הם ענו שלא מקובל לחשוף תכתובת מיילים בין מחלוקות בינלאומיות, אני מכיר את זה גם מהפרקטיקה בשנים שעבדתי. לא מקובל להראות דברים כאלה, עכשיו בית המשפט ביקש אז הוא יראה את המידע".
כמו כן, כאשר נשאל עורך הדין האם ישנו סיכוי כי הפרקליטות לא עבדה בצורה יסודית ובעקבות כך בית המשפט ידחה את העדות, הדגיש שפר: "עם כל הכבוד לפרופסור ריינהורן, מותר למדינות להסכים ביניהם ופה יש הסכמה בין המדינות וזה לא חיקור דין בניגוד לעמדה. אני לא מוצא שום בעיה, כל דבר שנעשה בתיאום ובהסכמה בין פרקליטות ישראל ובריטניה אני בטוח שיספיק לבית המשפט הישראלי. אני בעד שנתעסק במהות ולא בפרוצדורה".
בהמשך, התייחס עו"ד שפר לתיק 3000, המתעסק בפרשת הצוללות וכלי השיט: "הדבר היחיד שאני מצר עליו, זה שדובר הפרקליטות לא עולה בכל ערב ומתמודד עם כל הפייק שאתם מפיצים. ולכן אני נזעק בכוחותיי הדלים, ממה שאני מכיר העדות של ברקת על הכסף שהוא קיבל מחזקת את התביעה. במקור הוא לא הסכים להגיד כמה כסף הוא קיבל עכשיו, הוא הודה שהוא קיבל עשרים מיליון. זה מחזק מאוד משום שזה מחזק את התזה שפה מדובר בתפקיד נחשק, שפה גוזרים קופון".
עוד טען כי "עכשיו לפי התזה של התביעה אם אני מבין אותה נכון, אבריאל זמם להחליף את ברקת, שהוא גיבור ישראל, הוא מר צוללות, וגנור שהוא איש נדל"ן שאומנם היה בחיל הים כמה שנים אבל זה לא ברקת ולמה הוא זמם להחליף אותו? כדי לקבל שוחד. זאת שחיתות חמורה ביותר ששיקולים זרים מחליטים אם לקנות צוללות".
"כתב האישום לא מתבסס על ברקת. ברקת הוא לא עד מרכזי והסיבה היחידה שהתחילו איתו היא שהוא מבוגר וגם הודיע בריענון שהוא לא זוכר הכל", חידד. "למרות שהוא עומד על כך שהוא דובר אמת. כתב האישום מתבסס על גנור, שהיה עד מדינה עד שלב מסוים וחיזוקים ולא על העדות של ברקת. אני רואה בטוויטר חגיגה, האם העובדה שברקת הודה בחקירה הנגדית שהוא קיבל עשרים מיליון, מה שהוא לא הסכים לקבל בחקירה הראשית שלו. האם התיק קרס או שזה מחזק את טענת התביעה, לדעתי זה מחזק את טענת התביעה כי הנה מדובר פה בתפקיד נחשק ביותר שכולם רוצים אותו, תפקיד שגוזרים בו קופון".
יחד עם זאת, הודה עו"ד שפר כי "אני חושב שזה באמת לא סביר שלא עלו למעלה, גם בגלל שראש ממשלה צריך לדעת מה קורה. אני חושב שהיה צריך לחקור יותר למעלה גם כלפי ראש הממשלה משתי סיבות; א' כי לא סביר שראש הממשלה לא מעורב ברכישת צוללות מיותרות, הראייה היחידה שיש לי היא שראש הממשלה על פי הפרסומים לא נועץ בכלל עם מערכת הביטחון בעניין הזה. הסיבה השנייה היא שבן דודו גזר קופון".
"היה צריך לחקור עד למעלה גם כי רכישת צוללות זה נושא מדיני, אסטרטגי. וגם בגלל שבן דודו, שמעון, גזר פה קופון. הוא היה חשוד בהלבנת הון, תיק 3ב' לחוק איסור הלבנת הון. היה חשד כזה ולכן היה צריך לחקור כלפי מעלה, את ראש הממשלה, נתניהו. הוא העיד עדות ולא נחקר בעבר. הסיבה שלא נחקר לדעתי, זה ההערכה שלי, זאת החלטה של מנדבליט. אני לא חושד בו בשחיתות, אני חושב שמנדבליט נבהל מדברים שהוא חשב שהם יטרפדו עסקאות עתידיות עם גרמניה. מעולם לא היה תיק כזה שבתחילת החקירה מודיעים מי לא חשוד, שמודיעים שנתניהו לא חשוד. אני חושב שזה קרה מתוך חשש לפגיעה עם עסקאות עתיד עם גרמניה", הבהיר.
סג"ל ביקש להתעכב על הטענה כי מישהו גזר קופון בפרשה, דבר אשר אינו הוכח עד כה, ועו"ד שפר סיכם: "ראש הממשלה לא נחקר. הוא לא היה חשוד. שני בני הדודים של נתניהו גזרו קופון, הוא גזר קופון כי החברה שלו גם הרוויחה כסף מהעניין הזה וזה לא נחקר. אתה מאמין במקריות בעולם הזה? שבן דוד של נתניהו הוא ספק של החברה? הם מספקים חומרים לצוללות, משהו שנחוץ לייצור הפלדה. אני לא יודע אני לא פיזיקאי. החברה שלו היא ספק. אני רוצה לחיות במדינה שבמה מי שחוקר את העניינים האלה זאת המשטרה ולא חוקרים מפוזיציה".
עריכה: שי איידלר ושני רומנו