אודי סגל וענת דוידוב

"היום הכוונה להחליש את מערכת המשפט כדי לשלוט ללא הפרעות"

שר המשפטים לשעבר דן מרידור על הבחירות: "כאשר מערכת המשפט בתוך הדמוקרטיה בסכנה, יש ללשכת עורכי הדין תפקיד חשוב לנקוט עמדה"


היום (ג') יתקיימו הבחירות ללשכת עורכי הדין, זאת כאשר ברקע קידום חקיקת הרפורמה המשפטית על ידי הקואליציה. ענת דוידוב וגדעון אוקו שוחחו על המצב ב־103fm עם דן מרידור, שר המשפטים לשעבר, אשר פרש את משנתו.

"עורכי הדין הם חלק מהמערכת המשפטית במדינה, ויש להם תפקיד חשוב", טען מרידור בפתח השיחה. "מי שעומד בראש הלשכה צריך להוות דוגמה, מודל ומופת להתנהגות ראויה, להתנהגות שהיינו רוצים לראות את עורכי הדין מתנהגים ככה. יש להם תפקיד נוסף, הם לא צריכים לעסוק בפוליטיקה, אבל כאשר הדמוקרטיה בסכנה ומערכת המשפט בתוך הדמוקרטיה בסכנה יש להם תפקיד לנקוט עמדה. לפי דעתי יש חשיבות לבחירות האלה ולשאלה מי יוביל את לשכת עורכי הדין".

באשר לטענה כי המועמדים אפי נוה ועמית בכר נצבעו בצבעי הפוליטיקה, כאשר נוה ימין ובכר שמאל, אמר: "אני מכיר את עמית בכר. את נוה לא פגשתי אף פעם, אני מכיר אותו דרך מה שכולם יודעים עליו, דרך ההתנהגות שלו. התנהגות שאני לא חושב שהיא ראויה, אני חושב שהיא תהפוך את לשכת עורכי הדין לגוף שהציבור יתייחס אליו כמו שהוא התייחס להתנהגות של נוה - זו תהיה טעות. כאשר עקרונות היסוד של השיטה המשפטית, שהיא הדמוקרטיה שלנו, בסכנה, ללשכת עורכי הדין יש מקום להביע עמדה. בכר מביע עמדה מאוד ברורה. מי שאכפת לו מהמדינה, וכיצד להגן על זכויות האדם נגד השלטון".

"רואה תרחיש שנוה מנצח את הבחירות?", תהו צמד המגישים, ומרידור הודה: "אינני יודע, אין לי שום מושג כיצד יצביעו. כל אחד צריך להניח כשהוא הולך להצביע שמה שהוא מצביע הולך להכריע. כל אחד צריך לשאול את עצמו 'מה אני חושב שנכון', ואם כולם יצביעו בדרך הזו, התוצאה תהיה כפי שהיא צריכה להיות".

לאור תשובתו התעניינו דוידוב ואוקו האם במידה ונוה אכן ינצח בבחירות נסללה דרכה של הקואליציה לשלוט בוועדה. מרידור הסביר כי "אינני יודע איך זה יתפתח, אבל ראינו את ההתנהגות שלו בקדנציה עם השרה שקד. ראינו את הבריתות שנעשו. הייתי בוועדה למינוי שופטים שמונה שנים, ואני זוכר את הדיונים שם. בדרך כלל עורכי הדין והשופטים נקטו עמדות מקצועיות. חברים ושרי כנסת בדרך כלל נקטו עמדות מקצועיות אבל ברור שיש חשש בעיקר באווירה של היום שאנשים פוליטיים ינקטו עמדות פוליטיות. לכן עורכי הדין נהוג היה שהדעה שלהן איננה הייתה קשורה לפוליטיקה. כאשר הייתה הברית שקד־נוה ראינו במפורש הטיה, שגם השרה שקד מתפארת בה. אני חושב שזה לא טוב, הבחירה היא לא פוליטית ולא צריכה להיות פוליטית".

"הוועדה עומדת למעלה מ־70 שנה בהרכב הזה - סה"כ מאוזן שעבד היטב"

"יש מקום לעורכי דין בוועדה, מה שקרה בשנים האחרונות מוציא קצת את התיאבון מהעניין הזה, כי הייתה נציגות לא ראויה. עורכי הדין הם אלו שמכירים את בתי המשפט, עוסקים בזה, מכירים את השופטים, רואים את הכשלים של המערכת, איפה צריך לתקן. אם אנשי הלשכה עובדים נכון ולא עושים שיקולים אחרים, הם יכולים להביא את השטח במובן הזה. האם זה חובה? לא. הוועדה הזו עומדת למעלה מ־70 שנה בהרכב הזה, בסה"כ זה הרכב מאוזן שעבד היטב, הגענו למערכת משפט עד לאחרונה שהיה לה אמון ציבורי עצום", הדגיש.

בתגובה לכך ציין אוקו כי בימין טענו שהמערכת אינה מאוזנת, ומרידור חידד: "לא טענו אף פעם עד לפני כמה שנים. גם ראש הממשלה שחשוד ונאשם ואנשים נוספים עלו על המערכת בטענות שווא, שאינן אמיתיות, והציבור שמקשיב להם התחיל להאמין לזה".

לסיום, התבקש שר המשפטים לשעבר להתייחס לדבריו של אהרן ברק. מרידור הבהיר: "אינני יודע בדיוק למה ברק התכוון, ברגע שבו אנו נמצאים בו היום, שאין כוונה לתקן את המערכת אלא להחליש אותה, צריך רפורמה שתחזק את המערכת, לא תחליש. לא הייתי נכנס לדיונים מפורטים, לו הייתה הסכמה באמת לתקן את המערכת, היא צריכה תיקונים, מערכת בעומס נורא, והדברים האחרים. אני חושב שצריך לראות את התמונה הכוללת - היום יש כוונה של ראש הממשלה והחבורה שהוא אסף סביבו להחליש את מערכת המשפט כדי לשלוט ללא הפרעות, זה לא דמוקרטיה".

עריכה: שני רומנו

20/06/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


דן מרידור
דן מרידור  |  צילום: הדס פרוש/פלאש90
Paris