על פי נתוני למ"ס: צניחה של 25 אחוזים בהתחלות הבנייה של דירות חדשות ברבעון הראשון לשנה הנוכחית. סביב ידיעה מדאיגה זו, ענת דוידוב שוחחה ב־103fm עם ח"כ זאב אלקין, יו"ר השדולה לקידום הדיור והבינוי ולשעבר שר הבינוי והשיכון, אשר ביקר את התנהלות הממשלה בנושא.
תחילה התייחס חבר הכנסת לרמת ההתעניינות הציבורית בבחירות לראשות לשכת עורכי הדין: "זה אומר שהציבור מבין שהבחירות האלה חשובות ויכולות להשפיע על מדינת ישראל, לאן היא הולכת, על השאלה האם הממשלה תשתלט על מינוי השופטים כמו שהיא רוצה דרך קודם כל השתלטות על תפקיד נשיא בית המשפט העליון. בבחירות האלה זה בדיוק מה שקובעים, הם לא רק לראשות הלשכה, בדרך כלל מועמד במנצח בבחירות הסיעות שתומכות בו גם מנצחות בבחירות למועצה אבל כולנו נמתין לתוצאות. אני מאוד מקווה שלממשלה לא תהיה סיבה לחגוג בסוף היום".
מיד לאחר מכן, הביע ח"כ אלקין לנתון המדאיג שפורסם על ידי למ"ס. "אנחנו נמצאים במשבר בענף הבנייה, וזו בדיוק הסיבה שזה הזמן להתעורר. הנתון הזה מצטרף לכמה נתונים מדאיגים. כמחצית מהדירות שיצאו למכרזים על ידי רשות מקרקעי ישראל מחציתם נפלו. המשמעות של זה - ירידה דרמטית בהיצע הדיור בשנים הבאות, זה ייגמר בעליית מחירים מטורפים. העובדה שהממשלה לא מתייחסת בכלל לאירוע הזה ורק נחה על זרי דפנה מזה שנעצרה עליית מחירי הדיור, שבנויה על עליית ההיצע הקודמת, זו טעות קשה. נשלם מחיר בשנים הבאות".
"שר השיכון צריך להתעורר, זה מה שנדרש ממנו - להביא תוכנית", הכריז, והוסיף: "בוודאי שלא הייתי ממשיך את הפעולות הקודמות ואפילו מאט אותם כאילו שום דבר לא קרה, יש פה צורך בתוכנית חירום בתנאים החדשים. הממשלה במקום לעשות את זה רק פוגעת. ביטלו את המענק לרשויות, עכשיו לראשי רשויות יש פחות אינטרס לעשות את זה, אין שום תוכנית סיוע שמתייחסת לעליית הריבית שגם מבריחה את הקונים וגם יזמים. הבעיה היא בשורש, היה מנכ"ל משרד השיכון בדיון שהשתתפתי בו שבוע שעבר ואמר 'אין שום משבר'".
עוד טען כי "אני חושב שכל מי שעיניו בראשו - אנחנו בשנה שעברה הגענו להתחלות בנייה של שיא של כמה עשרות שנים, ועכשיו יש פה ירידה דרמטית. זה לא ייגמר טוב. אם לא בונים עכשיו, לא נסגרים מכרזים - המחירים יעלו. צריכים לבנות בכל מקום, אני יודע שבתקופתי כשר השיכון במסגרת המאמץ הכולל לא נשארה אפילו יחידת דיור אחת שהייתה מעוכבת, גם ביו"ש. אני יודע שהיום אצל שר השיכון יש לא מעט בקשות לאישורים. צריכים לבנות בכל מקום, במרכז הארץ, בפריפריה כי זו הזדמנות לפתח את הפריפריה. מכרזים שנופלים, חלקם הגדול בפריפריה. אותו דבר גם בצפון, נהריה שינתה את פניה, קצרין בתהליך להכפיל את עצמה ועוד".
כמו כן, כאשר נשאל כמה הוא חושש לקריסת קבלנים, הדגיש ח"כ אלקין כי "זה לא עניין של לחשוש, זה כבר קורה בשוק. זו גם הסיבה שקבלנים מפחדים להיכנס למשרדים חדשים. מדינה מרוויחה הון תועפות מהקרקע, היא יכולה לפרוס לתשלומים ואז נטל המימון, הריבית הגבוהה, לא ייפול כולו על היזמים והם ביתר קלות יכנסו לתהליכים האלה".
"אפשר לתת משכנתאות עם ריבית מעודפת של המדינה לזכאים או לכל מיני קבוצות, ולעזור להם להתמודד עם העלייה הזו של הריבית. זה גם כמובן יכניס אותם לשוק הקנייה. במקום זה מה הממשלה עושה? מקטינה את ההנחה לזוגות צעירים. אז עכשיו זוג צעיר עוד פחות ירצה להיכנס ולקנות דירה, כי גם כשהוא מקבל דירה בהנחה מהמדינה היא עכשיו תעלה לו כמה מאות אלפי שקלים יותר יקר", הסביר.
באשר להתנהלות נגיד בנק ישראל נוכח המצב, הבהיר: "קודם כל אני חושב שהנגיד צריך לקבל החלטה משיקולים מקצועיים שלו כנגיד בנק ישראל. הוא צריך לראות את התמונה הכוללת. אני לא חושב שזה נכון שפוליטיקאים יתנו עצות לנגיד. נזק כלכלי מדברים כאלה הוא עצום, זה מלמד אותנו שאנשים לא מבינים שנגיד בנק ישראל חייב להיות עצמאי. אני לא צריך לתת לו עצות על הריבית, המערכת הפוליטית צריכה לקחת את הנתונים ולחשוב איך היא עוזרת לקונים, קודם כל לזוגות הצעירים, איך היא עוזרת ליזמים במצב החדש, כי אחרת נוציא מכרזים אבל חמישים אחוזים יפלו ולא יהיו לנו דירות. זה תפקידה של המערכת הפוליטית, לא להכתיב לנגיד את המדיניות".
"הוא צריך לראות את התמונה הכוללת אבל ענף הבנייה נמצא היום במצב חירום וצריך תוכנית חירום לחלץ אותו משם, זו גם הסיבה שאנחנו עושים ישיבה בשבוע הבא בכנסת, לדון על הצעדים הנדרשים כי הממשלה עומדת מול זה ולא עושה כלום", סיכם.
עריכה: שני רומנו