אודי סגל וענת דוידוב

"רוצים שהממשלה תוכל לשלוט, לא בית המשפט"

41003

יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן טען: "אנחנו מקדמים לכל אורך הדרך טיפול שורש, לא באנו לחמש דקות" • והוסיף: "אנו לא מבטלים את הביקורת השיפוטית"


ראש הממשלה בנימין נתניהו דן אתמול (א') עם השרים יריב לוין ודוד אמסלם על קידום הרפורמה המשפטית. חבר הכנסת שמחה רוטמן (הציונות הדתית) שוחח על כך עם ענת דוידוב וגדעון אוקו ב־103fm. 

"דורשים מראש הממשלה לקדם כבר בכנס הזה של הכנסת חלק מרכזי נוסף ברפורמה - אתה מתרשם שראש הממשלה רוצה למסמס את הרפורמה הזו?", תהו צמד המגישים בפתח השיחה, וח"כ רוטמן השיב: "אני ממש לא מרגיש שיש רצון למסמס. היה רצון ועודנו קיים הרצון לקדם אותה, בהסכמה רחבה ככל הניתן, בצורה מאוזנת. זו גם הסיבה שאנחנו מתחילים עכשיו את נושא עילת הסבירות שהוא משהו שאמור להיות קונצנזואלי".

עוד הדגיש כי "זה דיי מדהים שאנחנו מקדמים משהו שצריך להיות בהסכמה רחבה, יש קונצנזוס בציבור שנדרשת רפורמה במערכת המשפט ויושבים חברי אופוזיציה ואתה שואל אותם 'מה אתם מוכנים לתרום?', זה מה שהיה הזוי אתמול, צעקו עליי חברי יש עתיד, כאשר אני מקריא את דבריו של ראש מפלגתם, שמה שאני עושה זה קץ הדמוקרטיה. אי אפשר לכתוב סאטירה טובה מזו".

"אני יודע שאנחנו מקדמים לאורך הדרך טיפול שורש", אמר, "לא באנו לחמש דקות, אנחנו לא מודדים את עצמנו לפי עשר דקות. אני מציע שאת נאומי סיכום הקדנציה נקיים כשנסיים, לא בסיום כנס ולא בסיום מושב. בכמעט כל תחום שהממשלה עסקה בו בחצי שנה האחרונה, אני חושב שאנחנו רואים שינוי גדול מאוד. אני לא מרגיש תסכולים, אני באתי לעבוד ולתקן את מערכת המשפט. אני חושב שלכולם ברור, זה רשום לי על המצח שזו מטרתי עוד מלפני כניסתי לכנסת".

"אנחנו רוצים שהממשלה תוכל לשלוט, לא בית המשפט"

בהמשך, טען ח"כ שמחה רוטמן כי "אין כזה דבר סמכות ללא אחריות. אם הממשלה מקבלת החלטה שפוגעת בזכויות אדם, יש דרך לבדוק אותה. אם הממשלה מקבלת החלטה שלא עומדת בתנאי החוק, יש דרך לבדוק. אם הממשלה מקבלת החלטה בתוך הגבול שצייר המחוקק ואומר היועמ"ש 'זה דבר שלא יהיה עליו ביקורת שיפוטית', מצוין. אנחנו רוצים שהממשלה תוכל לשלוט, לקדם מדיניות, לא בית המשפט".

"אם כתוצאה ממדיניות שמקדם בית המשפט קורים תוצאות בשטח, אז למי באים בטענות? לבג"ץ? כשמחיר הדירות עולה בגלל החלטה של בג"ץ באים בטענות לראש הממשלה", תקף, והוסיף: "אני חושב שיש ביקורת שיפוטית, אנחנו לא מבטלים את הביקורת השיפוטית. רבים, בהרבה מאוד סוגיות, וזה דבר מאוד מצער, שכאשר רפורמות מקודמות מצד אחד - הן בסדר גמור, וכאשר מצד שני, הם נגד. תמיד אפשר למצוא תירוצים למה מה שכתבת לפני שנה שנתיים פתאום לא נכון. הנושא של עילת הסבירות היה במצע הבחירות של גדעון סער ב־2021".

בתגובה לאמירותיו התעניינו צמד המגישים האם לדעתו דרעי צריך לחזור, ורוטמן מיהר להדגיש: "אין קשר בין עילת הסבירות לדרעי. אנחנו יודעים שלצערי ולשמחתי זה ממש לא משנה, גם השופטים שמתנגדים לשימוש בעילת הסבירות פסקו בעניין דרעי אחרת, הם השתמשו בעילה אחרת. הרי לכולם גם ברור שכסער שם את עילת הסבירות במצע הבחירות שלו ב־2021 הוא לא תכנן את אריה דרעי. אני חושב שהסיטואציה שבה מדינת ישראל היא היחידה בעולם שהדחה של שרים, ראשי ערים וכו', נעשית על ידי גורמים שיפוטיים ולא על ידי הפרלמנט או הגוף הבוחר, הדבר הזה אין לו תקדים".

"אין לנו שני בתי פרלמנט", ציינה דוידוב, וח"כ רוטמן הכריז: "זה טיעון חלש. איך בגלל שאין לנו שני בתי פרלמנט? אז אולי נמנה ישר דיקטטור. הרי יש לנו דוגמה ממש מעכשיו, יועמ"ש החליט להגיש כתב אישום על שוחד, אומרים לו השופטים אחרי שנתיים ומשהו שהתיק מתנהל, 'אין לך שום בסיס'. תחשבו חד ושלום שהיו מדיחים ראש ממשלה נבחר כי בפרקליטות מישהו החליט לשים לו כתם על שוחד. יש פה סיטואציה שהוגש כתב אישום על שוחד ואם היו מתקבלות העתירות בנושא או הגישה של בית המשפט שאומרת שאם מוגש כתב אישום חמור צריך להדיח מתפקידו שר, כתוצאה מהדבר הזה נתניהו לא יכול לכהן במקביל כשר. אתם מבינים איזה טרלול?"

לסיום, כאשר נשאל מהי עמדתו בנושא להתפרעויות המתיישבים, הבהיר ח"כ רוטמן כי "אני לא מכיר את התופעה. פרעות המתנחלים? תופעה שאני לא מכיר. אני לא מכיר עשרות ומאות, כשאני אראה הוכחות לטענות המופרכות האלו אני אתייחס אליהן. אני חושב וכתבתי את זה בצורה נרחבת, הטיפול בטרור והעובדה שגם מי שהיה צריך להיכנס, להשתלט על הכפר ולדאוג שלא יצאו ממנו פורעים, מי שאמור לעשות את הדבר הזה זה כוחות הביטחון וצה"ל, אין מקום לפעולות עצמאיות".

"מי שעובר על החוק צריך לקבל טיפול על פי החוק. אני חושב שמי שמתייחס לפרעות ולאלימות בצורה שונה כאשר זה מתנהל בנגב, בגליל, אני חושב שראש השב"כ וגם הצבא לצערי, התגובה שלהם לנושא הזה לא נכונה ולא טובה. אני חושב שצריך לטפל בנושאים האלו בכלים המשטרתיים הרגילים. מי שמתייחס לרוצחים והנרצחים באותה צורה מייצר עיוות. שמערכת הביטחון תעשה את תפקידה", סיכם.

עריכה: שני רומנו

26/06/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שמחה רוטמן
שמחה רוטמן  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris