אראל סג"ל

"יבואנים יוכלו להביא מוצרים בהיקפים גדולים, הרבה יותר בזול"

שר הכלכלה ניר ברקת סיפר על הצעתו לחוק ייבוא חופשי לישראל: "נאפשר לדלג על הרגולציה הישראלית ולהביא מוצרים מאירופה"


בשבוע שעבר אישרה מליאת הכנסת את החוק של שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת אשר קובע כי כל מונופול שיפגע בייבוא מקביל יקנס בסכום של 100 מיליון ש"ח. זאת כחלק ממאבק הממשלה ביוקר המחיה וגל התייקרות במחירים בארץ. אראל סג"ל ודוד ורטהיים דנו על כך ב־103fm עם השר ברקת, אשר פרש את משנתו בנושא.

בפתח השיחה הדגיש השר ברקת כי "היום המחירים בישראל הם בין 30 ל־40 אחוזים יותר יקרים מאירופה. יש רגולציה ישראלית מאוד מחמירה, כך שהרבה מוצרים בכלל לא מגיעים לפתח המדינה ואלו שכן מגיעים עוברים בירוקרטיה חבל על הזמן. הכול מותר מאירופה, אלא אם כן יגידו אחרת. חוק ייבוא חופשי מאפשר להביא כל מוצר שעומד בתקן האירופי, והוא לא עובר שום בדיקה בנמל. אנחנו מאפשרים להביא מסה של מוצרים שעומדים בתקנים האירופאיים. אנחנו מאפשרים לדלג על הרגולציה הישראלית ולהביא מוצרים מאירופה, בגישה האירופית, במחירים אירופיים. בעוד זמן יוכלו להביא היבואנים בהיקפים גדולים".

"כמה זה שווה לנו כצרכן?", תהו צמד המגישים, והשר ברקת הסביר: "היום 25 אחוזים מהמוצרים בישראל בייבוא, באירופה הממוצע 50 אחוזים. אם אתה מאפשר להביא בשאיפה יותר ויותר אחוזים של המוצרים באירופה במחירים משמעותית יותר זול. אם עכשיו תעשה חישוב קדימה, אם כולם יוכלו להביא מוצרים משמעותית יותר בזול, להכניס לישראל בתהליך הרבה יותר פשוט ופחות בירוקרטי, חד משמעית זה ישפיע על המחירים".

עוד שיתף כי "העלנו את החוק לדיון ציבורי, הוא בתהליך, ראש הממשלה והממשלה כולה מגבה את המהלך הזה. זו דרמה במשמעות של יוקר המחיה במוצרי צריכה. היבואנים והמונופולים לא אוהבים את החוק הזה. עם כל הכבוד, מה שמקובל בגרמניה, בצרפת ובספרד, יהיה מקובל בישראל. ממילא אנחנו נוסעים לשם, ומכירים את הפער הגדול במחירים. אני רוצה את המוצרים שם פה. מה שטוב לאירופה טוב לישראל".

"הרשות זה השיניים החזקות ביותר של משרד הכלכלה"

באשר לסוגיית כשרות המוצרים אשר צפויים לייבא מחו"ל, אמר: "אנחנו עובדים על זה, יש שיח עם הרבנות הראשית, משרד האוצר. יש רמות שונות של כשרות, הנושא בדיון. חלק גדול מהמוצרים לא צריכים כשרות. הקמעונאים אומרים שלהערכתם זה יסתדר ויעלה למוצרים כשרים בשניים שלושה אחוזי תוספת במחיר. מכון התקנים בודק תקנים, הוא יתחיל לבדוק תקנים לפי התקן האירופי. אנחנו צריכים להגן על הציבור הישראלי, אנחנו נעשה בדיקות על המדף. נאשר לכל ייבואן שמתחייב שהוא מביא דברים על פי התקן האירופי לעבור חופשי עד המדף. מוצרים על פי התקן הישראלי ייבדקו על פי התקן הישראלי".

"היום קרפור הראו לנו שהמוצרים שהם מביאים זה 40 אחוזים יותר זול. אפילו 20 אחוז יותר זול, אתה מדבר על הורדה של לפחות עשרה אחוזים", הכריז, והוסיף: "היו אצלי כל הקמעונאים לפגישה, והם ביקשו וכמובן נעניתי, להרחיב את הפיילוט לכל קמעונאי וייבואן שרוצה להביא סחורה מאירופה. דבר שני שמאוד חשוב זה החוק שהעברנו שבוע שעבר - שאם מישהו מהיבואנים הקיימים או המונופולים ינסו למנוע ייבוא של מוצרים מאירופה או מכל מקום אחר בעולם, זה קנס של עד 100 מיליון ש"ח. הרשות לתחרות זה כמו משטרה, מי שרואה שמנסים לפגוע לו בעסק, להביא ייבוא מקביל, חופשי מאירופה, ומישהו מנסה לבלום אותו רשות התחרות כמו המשטרה - להעמיד לדין. יש פה גם היבט פלילי וגם קנס. אני חושב שהרשות זה השיניים החזקות ביותר של משרד הכלכלה".

בתגובה לאמירותיו התעניינו סג"ל וורטהיים האם הוא סומך על הרשות שתבצע את תפקידה, והשר ברקת השיב בנחרצות: "זה התפקיד שלהם, אני רוצה לוודא שהם יעשו את התפקיד שלהם כמו שצריך. החקלאות היא טיפה שונה, רובה ככולה מוצר טרי בישראל. אנחנו מדברים על מה שכן מייבאים, חקלאות גם באירופה זה לרוב שוק מקומי. גם כשאתה פותח את השערים זה בשוליים. אני בעד לעשות מה שעושים האירופאיים - הם רואים בחקלאות ערך משמעותי, כמו שאני מאמין, אז באירופה יש מע"מ הרבה יותר נמוך על חקלאות והם משלמים לפי דונם".

"ההצעה שעומדת על הפרק של שר החקלאות זה לייצר תמיכה פר דונם דיפרנציאלי לפי הסוגים השונים של הגידולים, ובכך להוריד את המחיר בדומה למה שנעשה באירופה", סיפר, "זה מודל טיפה שונה לפירות וירקות, אנחנו פותחים את כל השאר למוצרים שהם לאו דווקא טריים. אני אומר לך, הם מעלים מחירים כי הם יכולים, הם התרגלו המונופולים, וקבוצה קטנה מונעת תחרות. היה להם נוח למכור במחיר גבוה, להעלות את המחירים. החגיגה הזו עומדת להיגמר, אני לא מופתע שהם מנסים להריץ עליי קמפיין".

"הציבור צריך להירתם, להיות רגיש למתי עושקים אותו"

בנוסף, חידד השר ברקת כי "זו מלחמה במונופולים. אני רק רוצה לוודא שהם לא עושקים את הציבור. אנחנו נילחם בהם, נוריד את החסמים ונפרק את המונופולים. הציבור צריך להירתם, להיות רגיש למתי עושקים אותו. אני רואה הרבה אנשים, גם לכם העיתונאים וגם לציבור יש תפקיד בתהליך הזה. ברגע שמונופול ידע שהוא לא יכול לעשוק את הציבור כי הציבור יעשה פעולה ציבורית זה יכול לעזור לנו במלחמה נגד המונופולים".

לסיום, התייחס שר הכלכלה להצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בנוגע לצמצום עילת הסבירות בחקיקה חד צדדית: "קודם כל ראש הממשלה החליט שהולכים לנושאים שיש עליהם קונצנזוס רחב בציבור. אהרן ברק אמר את זה בעצמו, וגם בבית הנשיא, הייתי שם מאוד מעורב, עם הקולגות מהצד השני, היריבים הפוליטיים ואצלנו בבית - כולם מסכימים. כולנו יודעים שעילת הסבירות כפי שהיא היום לא מספקת, צריך תיקון שם. צריך לחזור למה שהיה פעם ואולי לשפר. אני מצפה מהאופוזיציה לגלות אחריות. הייתי לפני שבועיים בארה"ב, האמת אף אחד לא שאל אותי האם אנחנו שמים או לא שמים את עילת הסבירות. הם מבינים שכל מי שהשקיע בישראל היום ובעתיד הרוויח בענק. הם רוצים לעשות איתנו עסקים. זה לא מעניין את העולם".

"העולם מסתכל על היזמות הישראלית והפוטנציאל רק ילך ויגדל. אין לזה שום השפעה חוץ מחשיבה של למנף את זה פוליטית לכל מיני נושאים. חברים, תחזרו לעבוד, לפתח עסקים, אין פה שום סיכון, לא של דיקטטורה, אנחנו אנשים דמוקרטיים. אני בתוקף לא מוכן לקבל את האמירות שיש פה מהפכה משפטית. יש כאן תיקונים נדרשים שרוב העם מבין שצריכים לעשות אותם במערכת המשפט. אני לא מכיר מערכת מושלמת וגם המערכת המשפטית שלנו ביום רגיל תשאל אדם ברחוב והוא יגיד שהיא דורשת תיקונים. צאו מהקטע הפוליטי. אני מדבר כשר הכלכלה והתעשייה בישראל - בואו נתמקד באיך אנחנו עושים יותר ייצוא והשקעות בישראל, זה העתיד שלנו", סיכם.

עריכה: שני רומנו

26/06/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ניר ברקת
ניר ברקת  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris