תאונות דרכים. לרוב הן מגיעות ללא שום התראה מוקדמת, ובאופן מצער למדי, לא מעט פעמים הן גם משנות את חיינו, לעיתים מן הקצה אל הקצה. אילו זכויות מגיעות לנו במסגרת החוק במידה ועברנו תאונת דרכים, ומה בכלל נחשב לתאונה על פי הספרות המשפטית? בפרק השמיני של 'חוק ונזק', הפודקאסט בהגשת עורכי הדין עמוס מוקדי וטל שינפלד המביא אל קדמת הבמה אל כל מה שעלינו לדעת בזירת דיני הנזיקין והרשלנות הרפואית, שוחחו השניים על הסוגיה שעשויה לחסוך לנו כסף, ובעיקר כאב ראש מיותר.
"אנו נחשפים מדי כמה ימים לעוד מקרה של תאונת דרכים קטלנית או מרובת נפגעים, ובמדינת ישראל יש למעלה מ־11 אלף תאונות עם נפגעים בממוצע בכל שנה", פתחה עו"ד שינפלד. "הדבר הראשון שלקוחות אומרים לנו כשהם מגיעים אלינו הוא מי אשם. עברנו לשיטה לפיה למעט מקרים חריגים, כל מי שנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצויים בגין נזקי הגוף שנגרמו לו, בין אם הוא אשם ובין אם לאו, וגם אם אין מחלוקת שהתאונה באשמתו. אנו לא צריכים אפילו לברר מי חברת הביטוח של האדם הפוגע, אלא כל אחד תובע את חברת הביטוח של הנהג הנגדי. חשוב לציין כי נהיגה ללא ביטוח חובה בתוקף היא עבירה פלילית, ומדובר על סוגיה המשליכה על הזכות לפיצויים. היה לנו מקרה של ילד בן 17 שלקח את הרכב של ההורים, ולא היה ער לעובדה שהביטוח לא היה מותאם לנהג חדש".
בתגובה, הוסיף עו"ד מוקדי: "צריך לזכור שמעבר למספר התאונות פר שנה, יש מספר גבוה יותר של פצועים וכ־350 הרוגים בכל שנה. מי שנושא בעיקר העלות הן חברות הביטוח שמן הסתם מגלגלות את העלויות חזרה אלינו. עד לחקיקת החוק, התביעות הללו התנהלו כתביעות נזקין רגילות, וכיום כבר אין צורך בהוכחת האשם. כשאדם לא יודע מי פגע בו, כמו במצב של תאונות פגע וברח, ישנה קרן מיוחדת לנפגעי תאונות דרכים, הנכנסת לתמונה במצבים הללו".
אך מהי בכלל תאונת דרכים, הלכה למעשה? "אנחנו מדברים על תאונות דרכים כאילו זה דבר ברור ומובן, אבל ישנם מאות ואפילו אלפי פסקי דין המתעסקים בשאלה אם מדובר בתאונת דרכים או לא", הבהיר. "החוק קובע שתאונת דרכים מתרחשת בעת שאדם נפגע בזמן שעשה שימוש כלשהו ברכב מנועי למטרות תחבורה. אדם המועד תוך כדי כניסה לרכב, נניח נתפס לו הגב, זו תאונת דרכים. אם שכחתי את הארנק ברכב ונכנסתי כדי להוציא אותו, אין כאן תאונת דרכים. דיברנו על כך שברגע שהמקרה מוכר כתאונת דרכים, אנו פטורים מהצורך להוכיח אשמה וזה מקל מאוד על הנפגע".
"בעניין הולכי רגל, הולך הרגל תובע את חברת הביטוח של האוטו שפגע בו", הדגישה טל. "היה לנו תיק בו נהג עלה על רגלו של אדם שעבר במקום בתחנת דלק. הנהג לא שם לב, והאדם שנפגע היה המום ולא רדף אחריו. היינו צריכים להוכיח שהרכב הפוגע נעלם מהר מהמקום ושהנפגע היה נסער".
בסיום דבריה, התייחסה למקרים נוספים בהם ייחשב הדבר לתאונת דרכים מבחינה חוקית, והסבירה: "עוד אירוע שייחשב כתאונת דרכים הוא פגיעה ממטען שנופל מרכב. גם התקלחות של רכב מהווה תאונת דרכים, וכך גם נפילה מאוטובוס, וגם פגיעה של רכב שעומד שלא כחוק. מה לא נחשב תאונת דרכים? כשאדם מעמיס או פורק משהו מרכב, זה לא נחשב לתאונת דרכים".