אתמול (ד'), התייחס המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך לסוגיית תיקי ראש הממשלה, וטען כי, לדבריו, "לא ניתן היה לנחש שנתניהו לא יתפטר", זאת נוכח המיוחס לו לכאורה. כאמור, הדברים באים על רקע כוונת הקואליציה להמשיך עם קידום חקיקת הרפורמה המשפטית, לרבות צמצום עילת הסבירות, והודעת רה"מ בריאיון לעיתון אמריקני כי התמורות המשפטיות יקודמו ללא פסקת ההתגברות. חבר הכנסת יולי אדלשטיין, יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת ושר הבריאות ויו"ר הכנסת לשעבר, שוחח עם ניסים משעל וטל שלו והתייחס לדברים.
תחילה התבקש חבר הכנסת להתייחס לראיונו של ראש הממשלה בעיתון האמריקני, שם הבהיר את רצונותיו ועמדותיו בנוגע לרפורמה המשפטית. "אני אגיד כך, קרה דבר מאוד מצער. מהמצב של שני מחנות שאפילו לא שומעים אחד את השני הגענו להידברות. מאוד שמחתי על כך, קצת תרמתי לכך שיגיעו להידברות. ללא כל סיבה לפני שבועיים זה פוצץ. זו הייתה לדעתי טעות חמורה של לפיד וגנץ, עוד לפני שראו את התוצאות של הוועדה לבחירת שופטים. עוד לא מאוחר לחזור לשיחות. אני הייתי נגד חלקים ברפורמה. אני שמחתי שההצעות של רוב אוטומטי לקואליציה בוועדה לבחירת שופטים וכו', לא רק לי נשמעו לא הגיוניות אלא גם לראש הממשלה, שר המשפטים וקדימה".
"אני חושב שאפשר להיצמד למה שכתב בזמנו סולברג, ופלוס מינוס סביב הנוסחה הזו ללכת", הודה, "אני לא יודע מה יהיה בסופו של דבר הנוסח. בסופו של דבר בדברים הכל כך רציניים אני לא אוהב שמדברים בסיסמאות. ברור שאני בעד שינויים במערכת המשפט, אבל מה בדיוק ואיך בדיוק את זה קובעים כשרואים את נוסח החוק ולא רק סיסמה".
באשר לכך ששר החוץ האמריקני מזהיר כי כל עוד המצב במדינה נשאר כפי שהוא, הסכם עם סעודה לא אפשרי, אמר: "כן, כי נעשו טעויות מאוד חמורות. בחודש ינואר נסענו במהירות של 140 קמ"ש לתוך הקיר, התחלתי להזכיר שנתרסק. כמו שאמרתי, הקשיבו לי".
"נעשתה הפקת לקחים?", תהו צמד המגישים, וח"כ אדלשטיין השיב: "אני חושב שבחלק מהדברים באמת הופקו ובחלק פחות. למשל, אני סבור שנציג קואליציה לוועדה יכולנו לבחור גם השבוע ולא להשאיר את הדברים האלה תלויים באוויר. אין פה שום משחק ושום תרגיל, אבל לא יודע למה באמת הלקח הפשוט הזה שגם הנראות חשובה לא הופק. אבל בסופו של דבר, הנוסחים שיגיעו למליאה יהיו הרבה יותר מתונים בנושאים שאפשר היה להגיע לקונצנזוס של לפחות 80 אם לא יותר חברי כנסת, חבל שזה לא בוצע עד הסוף. יכול להיות שלא מאוחר מדי".
בהמשך, הביע ח"כ אדלשטיין את דעתו על היחסים בין ארה"ב לישראל: "המצב מול ארה"ב לא פשוט כי יש באמת כאן אולי אפילו פערים בין מה שקורה בפועל ומה שבסופו של דבר יחוקק, לבין איך שזה נתפס. כשמדברים בסיסמאות, גם בארה"ב יש לא מעט אנשים שמשוכנעים שיש פה השתלטות על מערכת המשפט או ביטול עצמאות המשפט. הדברים האלה וודאי לא יקרו, וברור לכולם שלא יקרו, אבל התחושות לא פשוטות. אנחנו נהגנו לא תמיד בצורה חכמה, ואת הדברים החיוניים שצריכים לעשות יכולנו לעשות בצורה אחרת".
"יש נזקים ביטחוניים?", שאלו שלו ומשעל, וח"כ אדלשטיין הסביר: "לא בשוטף, וודאי לא בגלל הנושא הזה. אנחנו צריכים כל הזמן לזכור שעם כל מיני כעסים של רגע, אי הסכמות, ארה"ב היא המשענת הביטחונית העיקרית שלנו, היא בעלת ברית לאורך שנים. יש לנו גם מה להציע לארה"ב, גם ישראל הקטנה חשובה לארה"ב ועל היחסים האלה צריכים לשמור מכל וכל".
כמו כן, ביקר חבר הכנסת יולי אדלשטיין, יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, את התבטאויותיו של המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך בכל הנוגע להגשת כתבי האישום של ראש הממשלה בנימין נתניהו. "הדברים שנאמרו היו וודאי לא במקום, לא בטוח לגבי לחקור או לא, אבל אנחנו כולנו רוצים לקוות, גם אתם וגם אני וגם כל אחד מהמאזינים, כולנו רוצים לקוות שכשיושבים ראשי מערכת אכיפת החוק וחושבים על תיק זה או אחר, ולא חשוב בכלל אם זה ההומלס שגנב כיכר לחם או אנשי השררה שמואשמים בעבירות כאלה ואחרות, זה בכלל לא חשוב. השיקול צריך להיות רק משפטי, ענייני וכובד הראיות".
"אני אומר דבר מאוד פשוט - מצב שבו אם מגישים כתב האישום אתה חייב לעזוב את התפקידים הציבוריים הוא מצב מאוד מסוכן. כי אז אתה נתון בידי המערכת ללא שקיבלת את יומך בבית המשפט. דבר שני, אני עקבי בזה, לא חשבתי שאולמרט חייב להתפטר, לא חשבתי שנתניהו. אנחנו לא נתחיל לדון בפרטי המשפט אבל בינתיים זה לא נראה מאוד משכנע מה שקורה שם", הדגיש.
בנוסף, כאשר הועלתה הטענה כי נתניהו לאורך השנים היה ממגני מערכת המשפט הגדולים בישראל, הבהיר: "אני לא יודע להסביר מה השתנה, אבל יחד עם זה אני כן חייב לומר שיש דינמיקה בדברים האלה. מה שקורה בבית המשפט העליון זה לא דברים שקרו שם לפני 20 שנה. אם פעם היו שם הרבה יותר איזונים וזהירות בכל מה שנוגע לקבלת ההחלטות אז הדברים האלה פסו מהעולם ואפשר לראות בשנים האחרונות פגיעה בכל מה שקשור להפרדת הרשויות בישראל. כל אלה שצועקים 'דמוקרטיה' צריכים לדעת שזו סכנה לא פחותה לדמוקרטיה".
לסיום, הביע חבר הכנסת את דעתו בנוגע לשיח המפלג והאגרסיבי שנוצר בקרב חברי הכנסת, הן מהקואליציה והן מהאופוזיציה, ובקרב החברה הישראלית כולה. "לצערי הרב כנראה שתרבות הדיון בכל מיני מקומות, גם בכנסת וגם בחברה, השתנתה לגמרי. כל מה שקורה גם ברחובות משקף את זה, גם מה שהיה ליד הבית של לוין משקף את זה. כולנו קצת איבדנו את הבלמים".
בהקשר של הסלמת המחאות נגד הרפורמה המשפטית, זאת לאחר ההפגנה והבערת הצמיגים מול ביתו של שר המשפטים יריב לוין, הכריז: "יש מספיק מקום להפגין, לא השכנים ולא בני המשפחה של נבחר ציבור זה או אחר צריכים לסבול מזה. אני לא יודע מה יהיו המסקנות של הדיון, אבל אולי גם בלי המסקנות כדאי לחשוב לפני שבחמש וחצי בבוקר מעירים את השכונה כולה ומבעירים צמיגים. צריך להיות בן אדם. בקואליציה ובאופוזיציה כאחד יש אנשים שלא מרשים לעצמם התבטאויות כאלה ויש אנשים שלצערי הרב מרשים לעצמם. זו תרבות שיח שאני פחות מתחבר אליה".
עריכה: שני רומנו