מעיין אדם

"הרגיש השפלה - לא רק לי, להמון אימהות"

ח"כ שרן השכל על הורדתה מדוכן הנואמים במליאה לאחר שעלתה עם בתה התינוקת: "ברגע שאנו הופכות לאימהות, אנו כבר לא משחקות במגרש של הגברים"


חברת הכנסת שרן השכל (המחנה הממלכתי) נאלצה השבוע לרדת מדוכן הנואמים במליאת הכנסת, זאת מאחר ועלתה אליו עם בתה התינוקת. בתגובה, תקפה השכל את יו"ר הכנסת אוחנה, וטענה: "עצוב שיו"ר הכנסת, שיש לו שני ילדים בבית, בוחר למנוע מאישה עם ילדים מלעלות לדוכן המליאה ולהציג את הצעת החוק כמו כל חבר כנסת".

בשיחה עם מעיין אדם ב־103fm, חבר הכנסת השכל הגיבה לאירוע שעורר סערה. "זה לא בדיוק שהיועמ"שית פסקה, התקנון זה לא חוק וברור שצריך לשמור עליו, אבל יש סמכות ושיקול דעת תמיד למי שמנהל את הישיבה. לא מעט פעמים אישרו לאנשים להיכנס, לעלות עם אביזרים. האירוע הזה תפס גם אותי לא מוכנה, ואני כן חושבת שהיה מקום להחריג. זה היה יכול להיות בדיוק 60 שניות, אף אחד לא היה מדבר על זה".

"אני אימא לתאומות, רפאל וגבריאל ועוד צמודה שקוראים לה יעל, שלוש מתחת לשלוש, והלוגיסטיקה של אימא עובדת היא מטורפת" סיפרה, "מדי פעם קורה שיש פנצ'ר, זה קורה. הבנות כבר שבועיים חולות, אמא שלי כבר מותשת. עזבי לילות לבנים שיש לנו עזרה כי אני צריכה להיות במליאה. לקחתי אותה כדי שנייה לשחרר את אמא שלי מהלחץ, לא הייתה איתה שום בעיה בין אם זה בוועדות ביום הזה. אף אחד לא שם לב, וזה לא פעם ראשונה שעשיתי את זה וזה באמת עובר חלק. נרמול - אמהות עובדות,.

עוד שיחזרה כי "אבל ספציפית באירוע הזה, במליאה, החוק שלי שהיה אמור לעלות היה אמור לעלות ראשון. הם דחו את החוק לסוף סדר היום, אחרי זמן ממושך, כמה שעות, הילדה כבר נהיית רעבה, עצבנית, אני מנסה להרגיע אותה, היא צורחת. ניסינו לשים אותה בחוץ בעגלה והיא פשוט סרבה. אמרתי 'אני אעשה את זה זריז, אשים אותה במנשא, אעלה לשישים שניות, נצביע ונלך הבייתה. לי זה היה נשמע הגיוני. זה תפס אותי לא מוכנה שמי שניהל את הישיבה אמר שהוא פשוט לא מוכן".

בנוסף, הודתה חברת הכנסת כי היא אכן מבינה שמדובר בסיטואציה שונה בנוף על במת הכנסת. "אני מבינה שזה אולי פריים חריג, אבל כאמהות עובדות, כשאנחנו רואות נשים באקדמיה, בצבא, הייטקיסטיות, גם כשלהן יש פנצ'ר מתגמשים. צריכים את הנשים האלו התעשייה. להעמידו אותי לסיטואציה שבה הייתי צריכה לבחור בין הבת שלי להצעת החוק שלי וברור שבחרתי בבת שלי, אבל זה כל כך כאב לי כי אני תמיד מנסה לשלב בין כל הדברים שאני עושה והנה שהפעם באו ואמרו לי שאני לא יכולה לשלב, שאני חייבת לבחור".

"זה הרגיש השפלה, לא רק לי, להמון אימהות. הוא למעשה העמיד אותי בסיטואציה 'או החוק שלך או הבת שלך', וברור שאני אבחר בבת שלי. זה כל כך כאב לי, זו הייתה פעם ראשונה אחרי כל כך הרבה זמן שאני מנסה לשלב בהכול שהוא אמר לי - אי אפשר. הבחירה תמיד תהיה הילדים שלנו. צריך לדעת איך לאפשר, איפה שאפשר. אם היא הייתה צורחת ומשתוללת אני מבינה, הייתי יוצאת, מבקשת למשוך את החוק, אבל היא באמת הייתה רגועה. לדעתי לפחות הם היו יכולים להגמיש את העניין הזה", הדגישה. 

"הרבה פעמים אנחנו כנשים נאלצות לבחור - או הילדים שלך או העבודה שלך"

באשר לתגובות מצד הנשים במדינה, אשר רבות מהן היו ביקורות, אמרה: "אני חושבת שזה הרבה פעמים נשים שלא מבינות את גודל האחריות שלנו לדור הבא. בואי נקח רופאות, רופאה שצריכה לעשות התמחות זה משהו מטורף. היא צריכה לבלות יומיים בבית חולים, לא לראות את התינוק, הלוגיסטיקה מטורפת. מה קורה שיש לה פנצ'ר? היא לא תכנס לניתוח אבל אפשר להגמיש את הלו"ז שלה. יש מקומות שאת יודעת שזה לא מפריע. הרבה פעמים צריך להעביר תינוק כשהוא מוכן ויכול, אנחנו לאט לאט פותחים את העולם הזה לקצת יותר מכיל לאמהות".

"ברגע שאנחנו הופכות לאימהות, אנחנו כבר לא באותו המגרש", הכריזה, "מעולם העניין הזה של 'אישה' לא השפיעה על היכולת שלי, על המאבקים שלי בכנסת. מרגע שאנחנו הופכות לאמהות אנחנו משחקות בכללים אחרים, אנחנו לא משחקים במגרש של הגברים ולא בכללים של הגברים. בטח שבשנה הראשונה, כשהם ניזונים מאיתנו, צריכים את החום שלנו - חייבים להגמיש את זה. בטח בעולם בו אנחנו רוצים לראות נשים בעמדות כוח והשפעה".

כמו כן, כאשר נשאלה איזה תגובות לאירוע קיבלה מחברות כנסת אחרות בממשלה, השיבה: "אני לא קיבלתי ברמה האישית תגובות. אני כן ראיתי את לזימי ורייטן שגם כתבו וגם שיתפו, מרב מיכאלי, יאיר לפיד דיבר על זה, גדעון שהתקשר אליי אחרי זה. אבל את יודעת ממי ציפיתי? השרה לשוויון חברתי. אני באמת מאחלת לה מכל הלב שהיא תחבוק תינוק ותהיה אמא, ומה יהיה שם? הלוואי ותהיה לנו שרה במדינת ישראל, אישה צעירה, עם תינוקת בידיים שתקום ותוכל לדבר מעל במת הכנסת כמו בפרלמנטים רבים בעולם".

"הרבה פעמים אנחנו כנשים נאלצות לבחור - או הילדים שלך או העבודה שלך", זעקה, וסיכמה: "אני עדיין מעכלת את כל האירוע שהיה, ביקשתי את חוות הדעת של היועמ"שית. אני חושבת שנדרש תיקון תקנון. להגמיש את זמני המליאה, כמו שאנחנו נדרשות להופיע להצבעות. הייתי בחודש תשיעי בהריון בסיכון, תאומים, וביליתי לילות לבנים בהצבעות במליאה וזה היה בסדר. אני לא מתלוננת ולא מתבייכנת. לא ביקשתי חופשת לידה, חזרתי כמה שבועות אחרי הלידה לפעילות, לא התלוננתי מעולם, לא בוכה על לוגיסטיקה של מטפלות ועזרה בלילה. סכומי עתק שאת לא מדמיינת. מעולם לא ביקשתי כלום. אנשים לא מבינים עד כמה זה קשה כשאתה עושה את זה. פעם ראשונה אחרי שתי לידות, אחרי עשרה חודשים, קרה פנצ'ר? אפשר שניה להגמיש את זה כדי להראות למדינת ישראל - אנחנו מחבקים אמהות עובדות".

עריכה: שני רומנו

30/06/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שרן השכל
שרן השכל  |  צילום מסך: ערוץ הכנסת
Paris